Világ
A normandiai négyek tárgyalása Párizsban

Megkezdődött hétfőn Párizsban a normandiai négyek csúcstalálkozója.

Az Emmanuel Macron francia, Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, valamint Angela Merkel német kancellár tárgyalásának célja a kelet-ukrajnai helyzet rendezése. Az öt éve tartó konfliktusban 14 ezren haltak meg.

A csúcstalálkozó az eddig legjelentősebb erőpróba Zelenszkij számára

A négy vezető több tárgyalást is tart az Élysée-palotában, hogy életre keltse a 2015-ben Minszkben aláírt békemegállapodást. A megállapodás eredményeképpen sikerült csökkenteni a harcok hevességét, de az ukrán katonák és a Moszkva támogatását élvező szakadárok között továbbra is folyik a tűzpárbaj a kelet-ukrajnai frontvonalakon.

A csúcstalálkozó az eddig legjelentősebb erőpróba Volodimir Zelenszkij számára, akit nagyrészt a háború befejezésével kapcsolatos ígéreteinek köszönhetően választottak meg idén Ukrajna elnökévé.

Oroszország a csúcstalálkozóval növelni szeretné a nyomást Zelenszkijre a minszki megállapodás teljesítése érdekében, amely autonómiát ígért a lázadók kezén lévő Donyec-medencének.

Zelenszkij meg szeretné változtatni a minszki megállapodás menetrendjét

Zelenszkij ezzel szemben meg szeretné változtatni a minszki megállapodás menetrendjét, amely azt is előírja, hogy Ukrajna azután kapja vissza oroszországi határának az ellenőrzését, miután helyi választásokat tartottak a szakadár Donyeck és Luhanszk megyében, és azok megkapták az autonóm státuszt. Zelenszkij szerint Kijevnek még a választások előtt vissza kell kapnia a határ feletti ellenőrzést.

A normandiai négyek utoljára 2016-ban tartottak csúcstalálkozót Berlinben. Volodimir Zelenszkij most először találkozik személyesen Vlagyimir Putyinnal.

A négyes találkozó előtt Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalt egymással. A megbeszélés tartalmáról nem adtak tájékoztatást, de az APA osztrák hírügynökség szerint feltehetően a napirenden szerepelt a két orosz diplomata Berlin általi kiutasítása nyomán kialakult helyzet rendezése.

A német külügyminisztérium szerdán arra hivatkozva minősítette nem kívánt személlyé az orosz nagykövetség két munkatársát, hogy az orosz hatóságok nem működtek kellőképpen együtt egy augusztusi berlini gyilkosság felderítésében, amelynek áldozata egy Moszkva által terroristának minősített, georgiai állampolgárságú csecsen emigráns volt.

Putyin és Zelenszkij a négyes csúcstalálkozó után, a sajtótájékoztató előtt tárgyalt egymással.

Putyin elégedett a "normandiai négyek táryalásaival

Elégedetten nyilatkozott a "normandiai négyeknek" a kelet-ukrajnai rendezésről hétfőn megtartott csúcstalálkozója eredményeiről Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Yes, I am happy (Igen, elégedett vagyok)" - jelentette ki angolul a csúcsról tudósító újságíróknak az Elysée palotában az orosz vezető a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel négyszemközt folytatott megbeszélést követően.

Putyin a TASZSZ hírügynökség szerint azt mondta, hogy ukrán hivatali partnerével "jó és gyakorlatias" megbeszélést folytatott.

Az orosz és az ukrán küldöttség azt követően ült le külön tárgyalmi egymással, hogy Putyin, Zelenszkij, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök két és egy negyed órán át tárgyalt egymással.

Az orosz-ukrán megbeszélés a francia szervezők szerint a tervezett háromnegyed órám helyett másfél órán át tartott. Az utolsó tíz percben a két elnök négyszemközt tárgyalt egymással. A Rosszija 24 tévécsatorna szerint a megbeszélés oroszul zajlott.

Ezt követően a három elnök és a német kancellár munkavacsorára ült össze. A csúcson elért megállapodásokról a tervek szerint sajtótájékoztatót tartott. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mihail Misusztyin új orosz miniszterelnök kedden bemutatta kormányát Vlagyimir Putyin elnöknek. Megváltozott a kormány szerkezete, Misusztyinnak kilenc helyettese lesz. Az első helyettes Putyin gazdasági tanácsadója, Andrej Belouszov lesz. Szergej Lavrov megőrizte a külügyi, Szergej Sojgu a védelmi, Anton Sziluanov a...
2020. JANUÁR 21.
[ 18:39 ]
A Liga szenátorai a felsőház mentelmi bizottságának hétfői ülésén igent mondtak vezetőjük, Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására, miután a párt vezetője bejelentette, hogy bíróság elé akar állni egy tavaly nyári migránsügyben. A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) tagjai...
2020. JANUÁR 20.
[ 21:30 ]
Huszonegy szlovén származású ember térhetett haza a súlyos belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelából Szlovéniába az elmúlt két hónapban, és a repatriáció folytatódik - közölte hétfőn Olga Belec, a Diaszpórában Élő Szlovének Kormányhivatalának államtitkára. Elmondta: hatan decemberben, 15-en...
2020. JANUÁR 20.
[ 21:19 ]
Beolvasás folyamatban