Világ
Natan Saranszki kapja az izraeli Genezis díjat

Natan Saranszkij egykori szovjet emberi jogi harcos, izraeli politikus kapja 2020-ban a rangos Genezis díjat - jelentette az izraeli média kedden.

Saranszkij bejelentette, hogy a díjjal járó egymillió dollárt (közel háromszázmillió forintot) felajánlja az antiszemitizmus elleni harcra, átadja az ezzel foglalkozó nonprofit szervezeteknek. "A díj Saranszkij egész életét átívelő küzdelmét ismeri el az emberi jogok, a politikai szabadság, a zsidó nép és Izrael Állam szolgálatáért" - állt a bírálóbizottság közleményében. A kitüntetés ünnepélyes átadása Jeruzsálemben lesz, június 18-án.

Jichák Hercog, a Zsidó Ügynökség elnöke igazi zsidó hősnek és kiemelkedő embernek nevezte a kitüntetettet, aki két választási időszakon át az ő elődje volt ennek a szervezetnek az élén.

Az eredetileg matematikus végzettségű, hetvenegy éves Saranszkij polgárjogi harcosként lett ismert, amikor a Szovjetunióban szabadságjogokat, a többi között a zsidók külföldre távozásának jogát követelte, miután 1973-ban kivándorlási kérvényét elutasították.

"Asszimilált zsidóként neveltek fel a Szovjetunióban, s Izraelnek köszönhetően fedeztem fel zsidó identitásomat"- mondta erről a korszakáról Saranszkij.

"Ez az Izraelhez fűződő kapcsolat adott nekem és más, kivándorlási jogától megfosztott zsidóknak erőt saját és más emberek jogainak védelméhez, olyanok védelméhez, akiktől megtagadták alapvető szabadságjogaikat" - idézte fel a szovjet viszonyokat a díj odaítélése után.

A hetvenes években Saranszkij Andrej Szaharov emberi jogi aktivista és atomfizikus oldalán fordítóként és tolmácsként dolgozott, valamint a moszkvai Helsinki-bizottság szóvivője, és az "otkaznyikok", a kivándorlási joguktól megfosztottak vezetője volt.

Ellenzéki tevékenységéért 1977-től kilenc évig börtönben sínylődött a brezsnyevi Szovjetunióban. Nagyrészt magánzárkában tartották, ahol fejben lejátszott sakkjátszmákkal töltötte idejét.

1986-ban, Gorbacsov idején, egy fogolycsere-egyezménnyel szabadult, elfogott szovjet kémekre cserélték. Izraelben telepedett le, ahol a kilencvenes években megszervezte a Szovjetunióból bevándoroltak pártját, s különböző minisztériumokat vezetett. 2006-ban visszavonult az aktív politizálástól, és közel egy évtizedig a Zsidó Ügynökséget, a világ legnagyobb zsidó szervezetét vezette.

Natan Saranszkij előtt Robert Kraft milliomos-adományozó, Natalie Portman színésznő, Anish Kapoor szobrászművész, Ichák Perlman hegedűművész, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester és Michael Douglas amerikai színész-rendező kapta a rangos Genezis-díjat, melyet a meghirdetett célok szerint olyanoknak adnak, akik inspiráló hatással vannak a zsidók következő generációira, s elkötelezettek a zsidó értékek és a zsidó nép mellett. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mihail Misusztyin új orosz miniszterelnök kedden bemutatta kormányát Vlagyimir Putyin elnöknek. Megváltozott a kormány szerkezete, Misusztyinnak kilenc helyettese lesz. Az első helyettes Putyin gazdasági tanácsadója, Andrej Belouszov lesz. Szergej Lavrov megőrizte a külügyi, Szergej Sojgu a védelmi, Anton Sziluanov a...
2020. JANUÁR 21.
[ 18:39 ]
A Liga szenátorai a felsőház mentelmi bizottságának hétfői ülésén igent mondtak vezetőjük, Matteo Salvini mentelmi jogának megvonására, miután a párt vezetője bejelentette, hogy bíróság elé akar állni egy tavaly nyári migránsügyben. A kormánypárti Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) tagjai...
2020. JANUÁR 20.
[ 21:30 ]
Huszonegy szlovén származású ember térhetett haza a súlyos belpolitikai és gazdasági válság sújtotta Venezuelából Szlovéniába az elmúlt két hónapban, és a repatriáció folytatódik - közölte hétfőn Olga Belec, a Diaszpórában Élő Szlovének Kormányhivatalának államtitkára. Elmondta: hatan decemberben, 15-en...
2020. JANUÁR 20.
[ 21:19 ]
Beolvasás folyamatban