Világ
Natan Saranszki kapja az izraeli Genezis díjat

Natan Saranszkij egykori szovjet emberi jogi harcos, izraeli politikus kapja 2020-ban a rangos Genezis díjat - jelentette az izraeli média kedden.

Saranszkij bejelentette, hogy a díjjal járó egymillió dollárt (közel háromszázmillió forintot) felajánlja az antiszemitizmus elleni harcra, átadja az ezzel foglalkozó nonprofit szervezeteknek. "A díj Saranszkij egész életét átívelő küzdelmét ismeri el az emberi jogok, a politikai szabadság, a zsidó nép és Izrael Állam szolgálatáért" - állt a bírálóbizottság közleményében. A kitüntetés ünnepélyes átadása Jeruzsálemben lesz, június 18-án.

Jichák Hercog, a Zsidó Ügynökség elnöke igazi zsidó hősnek és kiemelkedő embernek nevezte a kitüntetettet, aki két választási időszakon át az ő elődje volt ennek a szervezetnek az élén.

Az eredetileg matematikus végzettségű, hetvenegy éves Saranszkij polgárjogi harcosként lett ismert, amikor a Szovjetunióban szabadságjogokat, a többi között a zsidók külföldre távozásának jogát követelte, miután 1973-ban kivándorlási kérvényét elutasították.

"Asszimilált zsidóként neveltek fel a Szovjetunióban, s Izraelnek köszönhetően fedeztem fel zsidó identitásomat"- mondta erről a korszakáról Saranszkij.

"Ez az Izraelhez fűződő kapcsolat adott nekem és más, kivándorlási jogától megfosztott zsidóknak erőt saját és más emberek jogainak védelméhez, olyanok védelméhez, akiktől megtagadták alapvető szabadságjogaikat" - idézte fel a szovjet viszonyokat a díj odaítélése után.

A hetvenes években Saranszkij Andrej Szaharov emberi jogi aktivista és atomfizikus oldalán fordítóként és tolmácsként dolgozott, valamint a moszkvai Helsinki-bizottság szóvivője, és az "otkaznyikok", a kivándorlási joguktól megfosztottak vezetője volt.

Ellenzéki tevékenységéért 1977-től kilenc évig börtönben sínylődött a brezsnyevi Szovjetunióban. Nagyrészt magánzárkában tartották, ahol fejben lejátszott sakkjátszmákkal töltötte idejét.

1986-ban, Gorbacsov idején, egy fogolycsere-egyezménnyel szabadult, elfogott szovjet kémekre cserélték. Izraelben telepedett le, ahol a kilencvenes években megszervezte a Szovjetunióból bevándoroltak pártját, s különböző minisztériumokat vezetett. 2006-ban visszavonult az aktív politizálástól, és közel egy évtizedig a Zsidó Ügynökséget, a világ legnagyobb zsidó szervezetét vezette.

Natan Saranszkij előtt Robert Kraft milliomos-adományozó, Natalie Portman színésznő, Anish Kapoor szobrászművész, Ichák Perlman hegedűművész, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester és Michael Douglas amerikai színész-rendező kapta a rangos Genezis-díjat, melyet a meghirdetett célok szerint olyanoknak adnak, akik inspiráló hatással vannak a zsidók következő generációira, s elkötelezettek a zsidó értékek és a zsidó nép mellett. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Este 6-tól katasztrófahelyzetet hirdettek a járványügyi szempontból legrosszabb helyzetben lévő ausztráliai államban, Victoriában - aminek határait már korábban lezárták az országon belül. Ezentúl családonként egy ember mehet el bevásárolni, egyszer egy nap, és ő is csak az otthonától számított öt kilométeres...
2020. AUGUSZTUS 2.
[ 20:18 ]
Megkezdődik hétfőn a párizsi Notre-Dame-székesegyház fő orgonájának megtisztítása és restaurálása a tavalyi tűzvész után – jelentették be illetékesek. A munka a billentyűzet elbontásával veszi kezdetét, majd teljesen darabokra szedik az orgonát – közölte a székesegyház rekonstrukciójáért felelős...
2020. AUGUSZTUS 2.
[ 17:30 ]
Az afgán biztonsági erők végeztek az Iszlám Állam terrorszervezet egyik magas rangú vezetőjével – jelentette be vasárnap az afgán hírszerzési szolgálat (NDS). A közlés szerint Aszadullah Orakzait – aki a terroristák egyik afganisztáni kémfőnöke volt – az ország keleti részén fekvő Dzsalalábádban ölték meg....
2020. AUGUSZTUS 2.
[ 13:11 ]
Beolvasás folyamatban