Világ
Kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére a líbiai konfliktusban

Kísérletet tesznek a líbiai polgárháborúban szemben álló felek a tűzszünet megkötésére hétfőn Moszkvában – közölte hétfő reggel az orosz média.

A híradások szerint Halífa Haftar tábornok, az ország parlamentje oldalán álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka éjszaka már az orosz fővárosba érkezett. Sajtóértesülések szerint oda várják Fájez esz-Szarrádzsot, a nemzetközi közösség által támogatott líbiai egységkormány miniszterelnökét is.

Lev Gyenygov, a líbiai ügyekben eljáró orosz kapcsolattartó csoport vezetője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: még nem dőlt el, hogy a líbiai felek egymással is tárgyalnak-e, de annyi már bizonyos, hogy külön-külön megbeszélést folytatnak majd az orosz vezetés képviselőivel és a Moszkvába érkezett magas rangú török küldöttséggel.

Korábbi bejelentés szerint Moszkvában hétfőn a líbiai tűzszünetről szándékozik tárgyalni Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, valamint a két ország védelmi tárcájának vezetője, Szergej Sojgu és Hulusi Akar. A líbiai válság kulcsszereplőinek megjelenése az orosz fővárosban új fejlemény a nyilvánosság számára.

Vasárnap éjféltől a líbiai polgárháborúban szemben álló felek beszüntették a harci cselekményeket, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai felszólítása nyomán.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a szerinte az egységkormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia, Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi fegyveres csoportok uralják, vagy igyekeznek ellenőrzésük alá vonni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Unió 88,9 millió euróval járul hozzá a Zágrábot és környékét március 22-én sújtó nagy erejű földrengés utáni helyreállításához - közölte az Európai Bizottság kedden. Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos tájékoztatása szerint támogatás az ország lakosságának...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 16:41 ]
Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a SARS-CoV-2 koronavírus elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését. Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 12:03 ]
Engedélyezte a száz főnél nem tömegesebb szabadtéri, és ötven főnél nem nagyobb zárttéri politikai rendezvények megtartását a koronavírus-járvány kezelésével megbízott montenegrói válságstáb, ezzel segítve a pártok kampányát az augusztus 30-i parlamenti választások előtt. A válságstáb korábban teljesen...
2020. AUGUSZTUS 11.
[ 10:11 ]
Beolvasás folyamatban