Világ
Kísérletet tesznek a tűzszünet megkötésére a líbiai konfliktusban

Kísérletet tesznek a líbiai polgárháborúban szemben álló felek a tűzszünet megkötésére hétfőn Moszkvában – közölte hétfő reggel az orosz média.

A híradások szerint Halífa Haftar tábornok, az ország parlamentje oldalán álló Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) parancsnoka éjszaka már az orosz fővárosba érkezett. Sajtóértesülések szerint oda várják Fájez esz-Szarrádzsot, a nemzetközi közösség által támogatott líbiai egységkormány miniszterelnökét is.

Lev Gyenygov, a líbiai ügyekben eljáró orosz kapcsolattartó csoport vezetője az Interfax hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: még nem dőlt el, hogy a líbiai felek egymással is tárgyalnak-e, de annyi már bizonyos, hogy külön-külön megbeszélést folytatnak majd az orosz vezetés képviselőivel és a Moszkvába érkezett magas rangú török küldöttséggel.

Korábbi bejelentés szerint Moszkvában hétfőn a líbiai tűzszünetről szándékozik tárgyalni Szergej Lavrov orosz és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter, valamint a két ország védelmi tárcájának vezetője, Szergej Sojgu és Hulusi Akar. A líbiai válság kulcsszereplőinek megjelenése az orosz fővárosban új fejlemény a nyilvánosság számára.

Vasárnap éjféltől a líbiai polgárháborúban szemben álló felek beszüntették a harci cselekményeket, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai felszólítása nyomán.

A Líbia déli és keleti részét ellenőrzése alatt tartó Haftar tavaly április 4-én indította meg csapatait a főváros, Tripoli elfoglalására. Döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot a szerinte az egységkormány által hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése. A hadművelet megakadt, ám december 12-én a tábornok bejelentette, hogy hamarosan döntő offenzívát indít a főváros elfoglalásáért.

Líbia, Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után káoszba süllyedt, területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák, illetve helyi fegyveres csoportok uralják, vagy igyekeznek ellenőrzésük alá vonni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kínában vasárnapra 56-ra emelkedett a tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak a száma, összesen 1975 fertőzéses esetet jegyeznek – jelentették be az ottani egészségügyi hatóságok. Eközben Kanadában is bejelentették az első fertőzésgyanús esetet A megbetegedettek közül a legújabb mérleg szerint 324...
2020. JANUÁR 26.
[ 8:27 ]
A bukaresti reptérről kórházba szállítottak egy férfit, miután a repülőn jelezte, hogy rosszul van. Az utas korábban Kínában járt, ezért felmerült, hogy az új típusú koronavírussal fertőződött meg - írja a Maszol. Orvosi kivizsgálásra vittek egy férfit, aki szombat délután érkezett meg Tel-Avivból a bukaresti...
2020. JANUÁR 25.
[ 18:00 ]
Folytatódott a túlélők utáni kutatás szombat reggel Délkelet-Törökországban a nagy erejű, 6,8-as fokozatú földrengés után, a hatóságok már 22 halálos áldozatról tudnak, a sérültek száma pedig meghaladja az ezret. A belügyminisztérium szombat délelőtt azt közölte, hogy eddig 39 túlélőt találtak a romok...
2020. JANUÁR 25.
[ 12:31 ]
Beolvasás folyamatban