Világ
Meghiúsult a tűzszünet: Kiújultak a harcok Szíriában

Kiújultak a harcok Szíriában, ahol szakértők szerint meghiúsult a tűzszünet. Kormányerők szerda óta lövik a dzsihadista kormányellenes erők fellegvárának számító Idlíb tartományt, ahol a velük szimpatizáns szervezetek szerint civil áldozatai is vannak a támadásoknak.

Öt civil, köztük három gyerek vesztette életét pénteken a szíriai Idlíbben, a kormányerők légicsapásában, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának tájékoztatása szerint. A szerda óta tartó harcokban 28 civil halt meg, köztük nyolc gyerek. Az elmúlt héten megnövekedtek a légitámadások a tartományban, ahol a szír hadsereg kezdte meg az előretörést. A központ tájékoztatása szerint a harcokban meghalt 58 kormánypárti, és 67 dzsihadista harcos is.

A kiújuló harcok miatt csaknem 350 ezer civil hagyta el az otthonát, és menekült többnyire a török határhoz és Aleppó környékére. A kormányellenes dzsihadista erők fellegvárának számító Idlíb tartományt érő légitámadásról a lázadó erőket támogató Törökország elmondta, hogy ezek a fegyverszünet megsértését jelentik.

”Sajnos ez világos bizonyítéka annak, hogy a szíriai kormány nem tartja magát azokhoz a pontokhoz, amelyekről a fegyverszünetben megállapodtunk.”- jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Törökország évek óta támogatja azokat a dzsihadista lázadó erőket, amelyek el akarják mozdítani Bassár al-Aszad szír elnököt a hatalomból. Azonban mégis beleegyeztek egy Oroszország segítségével megkötött tűzszünetbe. Azonban szemtanúk szerint orosz és szír repülőgépek hajtottak végre légitámadásokt a térségben. Moszkva tagadja, hogy civil célpontokra lőtt volna.

Eközben az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov azzal vádolta meg a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erőket, hogy fizetség fejében szabadon engedik az Iszlám Állam terrorszervezet harcosait. Lavrov hozzátette, hogy a kurd erők ellenőrizte táborokban csaknem 10 ezer dzsihadista harcost tartanak fogva.

Az ENSZ ember jogi szervezetének főbiztosa az erőszakos cselekmények azonnali felfüggesztésére szólított fel, és kijelentette, hogy a legutóbbi tűzszünet nem tudta megvédeni a civil lakosságot. (atv.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Megállíthatatlannak tűnik a Covid-19 járványt okozó koronavírus terjedése a Jokohamánál vesztegzár alá helyezett Diamond Princess tengerjárón, amelyen a japán egészségügyi miniszter vasárnapi bejelentése szerint 70 új fertőzöttet regisztráltak az előző naphoz képest. „A jelen pillanatig 1219 ember szűrését...
2020. FEBRUÁR 16.
[ 8:32 ]
Izlandot 255 km/órás széllökésekkel érte el az új viharciklon. Nagy-Britanniát is elérte szombat délután a vihar, a legfrissebb híradások szerint már két halálos áldozata is van. Már a hét elején lehetett tudni, hogy alig vonult el a Ciara, a nyomában egy még durvább viharciklon érkezik. A Dennis névre keresztelt...
2020. FEBRUÁR 15.
[ 19:27 ]
Nem a közösségi média miatt válnak megosztottá a társadalmak, és az sem helytálló megállapítás, hogy a közösségi média révén csökken az emberekhez eljutó hírek és vélemények sokszínűsége - mondta a Facebook közösségi portált működtető amerikai vállalat vezérigazgatója szombaton az 56. Müncheni...
2020. FEBRUÁR 15.
[ 18:12 ]
Beolvasás folyamatban