Világ
Meghiúsult a tűzszünet: Kiújultak a harcok Szíriában

Kiújultak a harcok Szíriában, ahol szakértők szerint meghiúsult a tűzszünet. Kormányerők szerda óta lövik a dzsihadista kormányellenes erők fellegvárának számító Idlíb tartományt, ahol a velük szimpatizáns szervezetek szerint civil áldozatai is vannak a támadásoknak.

Öt civil, köztük három gyerek vesztette életét pénteken a szíriai Idlíbben, a kormányerők légicsapásában, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának tájékoztatása szerint. A szerda óta tartó harcokban 28 civil halt meg, köztük nyolc gyerek. Az elmúlt héten megnövekedtek a légitámadások a tartományban, ahol a szír hadsereg kezdte meg az előretörést. A központ tájékoztatása szerint a harcokban meghalt 58 kormánypárti, és 67 dzsihadista harcos is.

A kiújuló harcok miatt csaknem 350 ezer civil hagyta el az otthonát, és menekült többnyire a török határhoz és Aleppó környékére. A kormányellenes dzsihadista erők fellegvárának számító Idlíb tartományt érő légitámadásról a lázadó erőket támogató Törökország elmondta, hogy ezek a fegyverszünet megsértését jelentik.

”Sajnos ez világos bizonyítéka annak, hogy a szíriai kormány nem tartja magát azokhoz a pontokhoz, amelyekről a fegyverszünetben megállapodtunk.”- jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Törökország évek óta támogatja azokat a dzsihadista lázadó erőket, amelyek el akarják mozdítani Bassár al-Aszad szír elnököt a hatalomból. Azonban mégis beleegyeztek egy Oroszország segítségével megkötött tűzszünetbe. Azonban szemtanúk szerint orosz és szír repülőgépek hajtottak végre légitámadásokt a térségben. Moszkva tagadja, hogy civil célpontokra lőtt volna.

Eközben az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov azzal vádolta meg a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erőket, hogy fizetség fejében szabadon engedik az Iszlám Állam terrorszervezet harcosait. Lavrov hozzátette, hogy a kurd erők ellenőrizte táborokban csaknem 10 ezer dzsihadista harcost tartanak fogva.

Az ENSZ ember jogi szervezetének főbiztosa az erőszakos cselekmények azonnali felfüggesztésére szólított fel, és kijelentette, hogy a legutóbbi tűzszünet nem tudta megvédeni a civil lakosságot. (atv.hu)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elhagyta a házi karantént Angela Merkel, a német kancellár péntektől ismét a hivatalában dolgozik - jelentették be pénteken Berlinben. Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján elmondta, hogy Angela Merkel valamennyi koronavírus-tesztje negatív, szervezetében nem mutatták ki a kórokozót. Így ismét a berlini...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 16:23 ]
Az Európai Unió gazdasági-pénzügyi ütőerejének növelését szorgalmazta Giuseppe Conte olasz miniszterelnök Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének egy nappal ezelőtti nyílt levelére válaszolva a La Repubblica című olasz napilapban pénteken. Giuseppe Conte vízválasztónak nevezte a 2020-as évet,...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 12:41 ]
Romániában péntek reggelre újabb 22 halálesettel 116-ra ugrott az új koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma, a stratégiai kommunikációs törzs közlése szerint a csütörtök dél óta elhunytak többsége idős ember volt, aki más, krónikus betegségekben is szenvedett. A román hatóságok csütörtökön...
2020. ÁPRILIS 3.
[ 10:48 ]
Beolvasás folyamatban