Világ
Macron és Merkel közbenjárása a szíriai válság kezeléséért

Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár a szíriai Idlíb régióban zajló konfliktus megszüntetésére sürgette Vlagyimir Putyin orosz elnököt - nyilatkozta a német szövetségi kormány szóvivője csütörtökön. Az Európai Tanács is nyilatkozatot adott ki: a testület elítéli az újabb hadjáratot a térségben.

Franciaország és Németország vezetője telefonon tárgyalt az orosz elnökkel a rendkívüli EU-csúcs szünetében.

"Mindketten aggodalmukat fejezték ki a helyi civilek katasztrofális helyzete miatt, illetve a harcok megszüntetését és humanitárius segély folyósítását sürgették. Emellett találkozni kívánnak Putyin elnökkel és Recep Erdogan török elnökkel is, hogy politikai megoldást találjanak a konfliktus enyhítésére" - nyilatkozta Merkel szóvivője.

Macron elnök az EU-csúcsra érkezvén "a lehető legkeményebben" elítélte a Bassár el-Aszad szíriai elnök irányította katonai támadásokat az ország északnyugati régiójában, ahol véleménye szerint néhány hete "a világ egyik legszörnyűbb humanitárius drámája zajlik".

"Mi is a Daesh (Iszlám Állam) ellen harcolunk, de nem hagyhatjuk, hogy civileket támadjanak. Az Európai Tanácsnak szilárd álláspontra kell ebben a kérdésben helyezkednie" - jelentette ki.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők tavaly áprilisban indítottak átfogó offenzívát a lázadók kezén lévő északnyugati országrész ellen orosz támogatással. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, továbbá más kisebb iszlamista milíciák, illetve török támogatást élvező, mérsékeltebb felkelőcsoportok tartják ellenőrzésük alatt. Az előrenyomulás december közepén vett új lendületet. A damaszkuszi erők műveletei ráadásul annak ellenére fokozódtak, hogy idén január 12-én török-orosz tűzszüneti megegyezés született Északnyugat-Szíriáról.

A helyszíni jelentések szerint csütörtökön újra fellángoltak a harcok.

Az Európai Tanács is nyilatkozatot adott ki csütörtök este az idlíbi helyzetről. A testület elítéli a szíriai rezsim és támogatói újabb hadjáratát a régióban, és a viszály azonnali megszüntetésére szólít fel. Emellett felhívja a feleket, hogy maradéktalanul tartsák tiszteletben az emberi jogokból fakadó kötelezettségeiket, és tegyék lehetővé a rászorulók akadálytalan hozzáférését a humanitárius segélyekhez.

Felszólít továbbá a fenntartható tűzszünet kihirdetésére, a civilek védelmének garantálására és a 2018 szeptemberében az orosz és a török fél által aláírt memorandumban lefektetett kötelezettségvállalások betartására.

Végezetül, a közlemény nyomatékosan kilátásba helyezi a konfliktusban elkövetett bűncselekmények nemzetközi bíróság elé terjesztését is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Unió több százmillió euróval támogatja a nyugat-balkáni országokat é s a keleti partnerállamokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - hangzott el az Európai Bizottság hétfői, videokonferencia keretében tartott sajtótájékoztatóján Brüsszelben. A nyugat balkáni országok - Albánia,...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 17:10 ]
Németországban átlépte a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint hétfő délelőtt 62 435 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4740 esettel - 8,2 százalékkal - több az egy nappal korábbi 57 695-nél. A nyilvántartott...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 11:30 ]
A koszovói kormány gazdasági segélycsomagot ígért, de egyelőre nincs rá keret a költségvetésben, Pristina nemzetközi hitelekből kívánja megszerezni azt a 170,6 millió eurót, amellyel a koronavírus-járvány következményeit kezelné. Koszovóban hétfőre 91-ről 94-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Folyamatosan, de...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 10:14 ]
Beolvasás folyamatban