Világ
Kreml: Egyeztetés folyik egy orosz-török-német-francia csúcs lehetőségéről

Egyeztetés folyik egy, a szíriai rendezés ügyében tartandó újabb orosz-török-francia-német csúcs összehívásának lehetőségéről, de konkrét megállapodás egyelőre nem született róla - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nyilatkozva pénteken Moszkvában.

A szóvivő szerint nem kizárt egy ilyen csúcstalálkozó lehetősége, ha annak összehívását mind a négy vezető szükségesnek tartja. Peszkov azzal kapcsolatban nyilatkozott erről, hogy csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök a szíriai rendezésről és az Idlíb tartományban kialakult helyzetről telefonon beszélt francia hivatali partnerével, Emmanuel Macronnal és Angela Merkel német kancellárral.

Steffen Seibert német kormányszóvivő az eszmecserét követően elmondta: Merkel és Macron kifejezte készségét, hogy tárgyalóasztalhoz üljön Putyinnal és Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. A német kormányfő és a francia államfő Erdogannal is egyeztetett.

A szíriai rendezés ügyében orosz-török-francia-német csúcstalálkozót Isztambulban tartottak eddig, 2018 októberében. A Kreml szóvivője egyébként csütörtökön egy orosz-török-iráni csúcs előkészítéséről is beszélt.

Peszkov pénteken elmondta, hogy Moszkvát nagyon aggasztja az Idlíb tartományban kialakult helyzet, amelyről folyamatosan egyeztet Ankarával.

"Nem szeretnénk a legrosszabb forgatókönyvekről beszélni" - mondta Peszkov a közvetlen orosz-török összecsapás lehetőségét firtató újságírói kérdésre válaszolva.

Megismételte Moszkva álláspontját, miszerint a szíriai hadsereg terrorista csoportok ellen harcol Idlíbben, amelyeket az agresszív fellépésük miatt likvidálni kell.

Az orosz védelmi tárca egyébként a nap folyamán korábban valótlannak nevezte azt a török közlést, amely szerint Idlíbben menekültek százezrei tartanak a szíriai-török határ felé. Egyúttal felszólította a török felet, hogy engedje a szíriai kormányerők által ellenőrzött területek felé távozni a menekülő polgári lakosságot. A moszkvai katonai tárca a közleménye szerint drónokról és egyéb eszközökről figyeli a tartományban kialakult helyzetet.
A minisztérium szerint Törökország nagy mennyiségű páncélozott járművet és lőszert dobott át Szíriába. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Unió több százmillió euróval támogatja a nyugat-balkáni országokat é s a keleti partnerállamokat a koronavírus-járvány elleni küzdelemben - hangzott el az Európai Bizottság hétfői, videokonferencia keretében tartott sajtótájékoztatóján Brüsszelben. A nyugat balkáni országok - Albánia,...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 17:10 ]
Németországban átlépte a 60 ezres határt az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint hétfő délelőtt 62 435 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4740 esettel - 8,2 százalékkal - több az egy nappal korábbi 57 695-nél. A nyilvántartott...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 11:30 ]
A koszovói kormány gazdasági segélycsomagot ígért, de egyelőre nincs rá keret a költségvetésben, Pristina nemzetközi hitelekből kívánja megszerezni azt a 170,6 millió eurót, amellyel a koronavírus-járvány következményeit kezelné. Koszovóban hétfőre 91-ről 94-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Folyamatosan, de...
2020. MÁRCIUS 30.
[ 10:14 ]
Beolvasás folyamatban