Világ
A szlovén államfő hivatalosan is Janez Janšát jelölte miniszterelnöknek
Betűméret:             

Borut Pahor szlovén államfő szerdán hivatalosan is Janez Janša volt miniszterelnököt, a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnökét jelölte kormányfőnek, miután négy párt megállapodott egy új jobbközép kormány létrehozásáról - közölte a helyi média.

A parlamentnek legkésőbb hét napon belül szavaznia kell Janša megválasztásáról.

Az SDS, valamint a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi), továbbá Marjan Šarec kisebbségi kormányának két koalíciós partnere, a Modern Közép Párt (SMC) és a Szlovénia Nyugdíjasainak Demokrata Pártja (DeSUS) összesen 48 parlamenti képviselővel rendelkezik a 90 fős parlamentben, ami kényelmes többsége jelent. A jobbközép kormányt támogathatja továbbá a két kisebbségi - a magyar és az olasz - képviselő, valamint néhány független honatya is.

Janša a sajtónak úgy nyilatkozott: a koalíciós megállapodás bebizonyította, hogy a négy párt hajlandó kompromisszumos megoldásokra, és azon fog dolgozni, hogy kezelje a Szlovénia előtt álló sürgősebb kérdéseket. Ugyanakkor elismerte: nem tudnak majd mindent teljesíteni az elkövetkező két és fél évben, amennyi még hátravan a következő választásokig.

Pahor örömének adott hangot, hogy a politikai válság nem tartott túl sokáig. Marjan Šarec kormányfő január végén mondott le.

Az elnök felhívta a politikai szereplőt figyelmét, hogy vegyenek részt a párbeszédben, és tartózkodjanak bárki kizárásától, valamint működjenek együtt a kormánnyal.

"Azt akarom, hogy ez az együttműködés konstruktív legyen, szolgálja országunk és az emberek javát" - fogalmazott.

A 2018. június eleji általános választásokon az SDS nyert, 25 mandátumot szerezve, de nem tudott kormányt alakítani. Ezt követően, augusztus elején a második helyen befutott LMS elnökét, Šarecet választotta meg miniszterelnök-jelöltnek a szlovén parlament. Az általa alakított ötpárti koalíció azért állt össze, hogy megakadályozza Janez Janšát a kormányalakításban, és mindvégig kisebbségben kormányzott.
Šarec koalíciós nézeteltérésekre hivatkozott, amikor közel egy hónapja lemondott, és új választások kiírását kezdeményezte. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Péntek hajnalban Izrael Irán területét támadta, írta a Mandiner amerikai hírforrásokra hivatkozva. A CNN híradásában ugyancsak megerősítette a hírt. Az előző hétvégi, Izraelt ért iráni rakéta- és dróntámadás után Izrael választ ígért – amit péntek hajnalban meg is adott amerikai források szerint. Fontos...
2024. ÁPRILIS 19.
[ 9:05 ]
Az Európai Uniónak új, az európai versenyképességet növelő megállapodásra van szüksége, kiegészítve egy erős egységes piacon, jelentős befektetéseken, a digitális és zöld átmeneten, kevesebb bürokrácián, jobb szabályozáson és erős iparpolitikán alapul valódi energiaunióval - hangsúlyozta Charles Michel, az Európai...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 18:38 ]
A védelmi kiadások növeléséről is tárgyalt New Yorkban Donald Trump volt amerikai elnök és Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök helyi idő szerint szerda esti négyszemközti találkozóján. A megbeszélésről kiadott közlemény szerint a volt amerikai elnök, republikánus elnökjelölt és a lengyel államfő...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 17:44 ]
Beolvasás folyamatban