Világ
Zuckerbergtől ösztöndíjat kapó tudósok a gyűlöletkeltés és Trump fékentartását kérik a Facebooktól
Betűméret:             

A Facebook alapító-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg alapítványától ösztöndíjat kapó kutatók aláírásgyűjtést kezdeményeztek, amelyben azt kérték Mark Zuckerbergtől, hogy tartsa féken a gyűlöletkeltő bejegyzéseket, köztük Donald Trump amerikai elnök bejegyzéseit is.

A levelet eddig aláíró, egyetemi és kutatóintézetekben dolgozó mintegy 60 tudós - a levél tanúsága szerint - úgy véli, hogy az amerikai elnök is "hamis információkat és gyújtó hangú közleményeket" tesz közzé e közösségi média oldalain.

A szombaton közzétett levélben arra kérik Zuckerberget, hogy "fontolja meg szigorúbb politika bevezetését az emberek számára kártékony hamis információk és gyújtó nyelvezet" visszaszorítására, amelyre szerintük különösen szükség lenne e mostani, tüntetésekkel terhelt időszakban.

A levél aláírását kezdeményező három kutató egyike, a Harvard Egyetem orvosi karán dolgozó Deborah Marks újságíróknak elmondta: az aláírók "küldetése ellentétes a Facebook bizonyos téren tanúsított hozzáállásával, tehát arra bátorítjuk, hogy inkább az igazság és a történelem jó oldalára álljon, amint ezt a levélben is javasoljuk".

Marks és az aláírást szervező két másik kutató - Martin Kampmann, a San Franciscó-i egyetem és Jason Shepherd, Utah állam egyetemének kutatója - a Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan által létrehozott Chan Zuckerberg Kezdeményezés nevű alapítványtól kapnak ösztöndíjat a kutatásaikhoz. Mindhárman neurodegeneratív betegségek, köztük az Alzheimer- és a Parkinson-kór kutatásával foglalkoznak.

Shepherd elmondta: a levelet mintegy 160 ember írta alá, 10 százalékuk a Chan Zuckerberg Kezdeményezés alkalmazottja.

Az AP hírügynökség megkereste a Chan Zuckerberg Kezdeményezést, hogy kommentálja a levelet, de nem kapott választ.

Elemzők ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a Facebook jó néhány munkatársa az elmúlt napokban kifogásolta, hogy Mark Zuckerberg nem akarja még csak megjelölni sem Donald Trump - vagy más politikusok - általuk gyújtó hangúnak tartott bejegyzéseit.

Zuckerberg pénteken egy hosszabb Facebook-bejegyzésben jelezte: az óriásvállalat felülvizsgálja eddigi politikáját, különösen, ami az erőszakos fenyegetésekre és a választás befolyásolására irányuló bejegyzéseket illeti". Hozzáfűzte, hogy ugyan áttekintik ezeket a dolgokat, de nem biztos, hogy minden téren változást vezetnek be. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Érett Ifjú
2020. JÚNIUS 7. [ 20:22 ]

A gyújtogatókat meg a fosztogatókat, no meg a gyilkosokat is az államnak kell féken tartani. A f.b. csak a hőzöngő bohócokkal szemben tud tenni valamit.


istván
2020. JÚNIUS 7. [ 19:10 ]

... tehát arra bátorítják, "hogy inkább az igazság és a történelem jó oldalára álljon"... Vajon mások által milyen megítélés alá esik, ha lemondásra kényszerítik a lap főszerkesztőjét, mert olyasmiről ír a lap, ami szerintük "rossz oldalnak" számít? https://www.origo.hu/nagyvilag/20200607-amerikai-tuntetes-hadjarat-az-igazsagot-kimondok-ellen.html?utm_source=fb_origo&utm_medium=whatever&utm_campaign=nagyvilag&fbclid=IwAR23adismOuamM8WYyStTn4lLiN-GfjDh-HNH2PSRAURgMV0RBY9EtBYkHk


Nagy Bata Károly
2020. JÚNIUS 7. [ 18:18 ]

Egyezem az "olvasó" véleményével! A rendőri túlkapást büntetni kell, az a bíróság dolga. Semmi sem indokolja, de nem is igazolja a gyújtogatást, fosztogatást. Azt minden lehetséges eszközzel le kell állítani, a tetteseket letartóztatni, börtönbe zárni - az okozott kárt megtéríttetni! . . . Nem is értem, hogy "jön a képbe" Trump fékentartása.


olvasó
2020. JÚNIUS 7. [ 11:43 ]

Talán inkább a gyujtogatókat és a fosztogatókat kellene féken tartani.


„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban