Világ
Thaci: A különleges ügyészség előtti vádirat a koszovói szabadság ára

Hashim Thaci koszovói elnök kijelentette, lehet, hogy vétettek politikai hibákat, tettek politikai engedményeket, igaz, hogy megsértették Slobodan Milošević rendszerének törvényeit, amire népként és egyénként is nagyon büszke, de az is igaz, hogy nem sértették meg a nemzetközi jog egyetlen kikötését sem, a hágai különleges ügyészség előtti vádirat pedig a szabadság ára.

A koszovói elnök, mielőtt Hágába utazott, az albán Top Channel tévének adott interjút, amelyben arról beszélt, hogy hétfőn szembesülnie kell a különleges ügyészséggel, s elmondta, hogy vállalja a teljes felelősséget a polgári, alkotmányos és törvényi kötelezettségekkel összhangban kialakult körülményekért.

„Tudom, hogy történelmi igazságtalanság volt, amikor megalakult ez a különleges tanács, de ma szeretném kihangsúlyozni, hogy ez a Koszovói Köztársaság Képviselőházának komoly döntése volt, de stratégiailag helyes döntése, mert szükségünk van a nyugati világ iránti bizalomra, különösen szövetségeseink esetében, mint az USA, a NATO és az EU, amelyek segítettek nekünk Koszovó szabadságának és függetlenségének elnyerésében” – mondta.

Thaci szerint a különleges ügyészség megalakításakor Koszovónak választania kellett, hogy folytatja útját a NATO-val, az USA-val és az EU-val, vagy olyan országok kezében marad, amelyek nem ismerték el Koszovó függetlenségét, vagy hogy a szakértői kamarák kérdését az ENSZ Biztonsági Tanácsának adják át.

„Szeretném hangsúlyozni, hogy megértem a szakértői kamarák felállításával kapcsolatban megfogalmazott kritikai véleményeket, de továbbra is szilárdan hiszem, hogy a Koszovói Köztársaság Képviselőháza helyes és stratégiai döntést hozott. Most rajtunk áll, hogy az intézményi stabilitás kötelezettségének élére álljunk, a jövőbe tekintve, mert, megismétlem, senki nem változtathatja meg az igazságot és a történelmet” – mondta.

„Koszovó áldozat. Koszovóban népirtás és etnikai tisztogatás történt, de szembesültünk ezzel az új körülménnyel, a szabadság árának megfizetésével” – mondta a koszovói elnök.

Hozzátette, még nem döntötte el, ki vezeti a védelmén dolgozó csapatot, de hozzá fognak járulni az igazság feltárásához és az igazságszolgáltatáshoz. (Beta)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A gazdasági helyzet kezelésére négy rendeletet írt alá Donald Trump amerikai elnök szombaton, beváltva azt a fenyegetését, hogy saját hatáskörében cselekszik, ha a kongresszus nem fogadja el a koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság ösztönzését célzó új csomagtervet. A négy rendelet értelmében...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 7:24 ]
A világon 19 792 519 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 730 089, a gyógyultaké pedig 12 060 877 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban még 19 571 989 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 725 914, a...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 7:08 ]
A hivatalos exit poll felmérés szerint Aljakszandar Lukasenka fehérorosz államfő a szavazatok 79,7 százalékával várhatóan elsöprő győzelmet arat a vasárnap tartott fehéroroszországi elnökválasztáson. A választási bizottság tájékoztatása szerint az ellenzéki jelöltként induló Szvjatlana Cihanouszkaja a voksok 6,8...
2020. AUGUSZTUS 9.
[ 22:16 ]
Beolvasás folyamatban