Világ
Le Monde: Fehéroroszországban a nők forradalma zajlik

A nők forradalma zajlik Fehéroroszországban - írta pénteken a Le Monde francia napilap az előző esti, minden korábbinál népesebb ellenzéki tüntetésről beszámolva, míg a Reuters brit hírügynökség Jeanne d´Arc-hoz hasonlította a legnépszerűbb ellenzéki elnökjelöltet, Szvjatlana Cihanouszkaját.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartják az elnökválasztást, amelyen az országot 1994 óta vaskézzel irányító egykori kolhozelnök, Aljakszandr Lukasenka a hatodik mandátumáért indul.

Csütörtök esti kampánygyűlésén, amelyen a Vjaszna emberjogi szervezet szerint 63 ezren vettek részt, a 37 éves Cihanouszkaja az oldalán Veranika Cepkalával és Marija Kalesznyikavával jelent meg. Mindhárman a férjük nevében beszéltek.

A népszerű vlogger, Szjarhij Cihanouszki, aki a kampányok során feltárta a kisembereknek az államfő túlkapásait, illetve a koronavírus-járvány tragikus kezelése miatt Lukasenkával szemben érzett elégedettségét, május vége óta őrizetben van.

Veranika Cepkala, a július 14-én a központi választási bizottság által elutasított jelölt, Valerij Cepkala felesége. Valerij Cepkala gyermekeivel együtt elmenekült Fehéroroszországból.

A jelenleg Moszkvában tartózkodó Cepkala az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy az elnök fél, hogy elveszíti a 25 éve megtartott hatalmát.

"Lukasenka tisztában van az elfogadottságával, és fél, hogy veszíthet a választásokon" - mondta az ellenzéki politikus, országa volt egyesült államokbeli és mexikói nagykövete. Úgy véli, hogy az elnök annak ellenére fél, hogy korlátlan költségvetés áll a rendelkezésére, adminisztratív eszközökkel gyakorol nyomást (az ellenfeleire), az ellenőrzése alatt áll a központi választási bizottság, és kész a választások meghamisítására.

Marija Kalesznyikava Viktar Babarika volt bankár felesége, akit állítólagos adócsalás miatt került a rács mögé, így nem tudott indulni a választásokon.

Cihanouszkaja nem elvenni, hanem vissza akarja adni a hatalmat - írta a Le Monde. Megígérte, ha megválasztják, demokratikus és átlátható választásokat ír ki, hogy a nép végre megválaszthassa az elnökét. Választási gyűlésein nincs szó ideológiáról, jobb- vagy baloldaliságról, liberalizmusról vagy szocializmusról. A tét: véget vetni Lukasenka több mint negyedszázados uralmának - emlékeztetett a francia napilap.

Valerij Cepkala egy interjúban elmondta, hogy Szvjatlanának a fehérorosz Jeanne d´Arc szerepét kell játszania.

Bár hivatalos közvélemény-kutatás nem készült, félhivatalos kutatások szerint Lukasenka népszerűsége 25-35 százalék között mozog, ami jóval alatta marad a választásokon rendszerint elért több mint 80 százalékos szavazatarányának. Cihanouszkaja népszerűsége a biztos választók körében valamivel több mint 35 százalékos.

Az előrejelzések szerint Lukasenka is így győzni fog, Cihanouszkaja gyorsan a Washington által egykor Európa utolsó diktátorának nevezett Lukasenka elleni tiltakozó mozgalom vezetőjévé vált - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Nyugati megfigyelők rendszerint megállapítják, hogy a fehérorosz választások nem szabadok és igazságosak, az egykori tanárnő hosszú évek óta a legkomolyabb kihívója a 65 éves államfőnek.

Elemzők szerint a koronavírus-járvány ingatta meg Lukasenka hagyományos szavazóbázisát. Tadeusz Giczan Londonban élő fehérorosz kutató szerint - akit a Le Monde idézett - egyfajta társadalmi szerződés volt Lukasenka és fehéroroszok között, amelynek értelmében a szabadságjogokról való lemondást az orosz szomszéddal szembeni védelem kárpótolta.

A Covid-19-járvány veszélyeit semmibe véve azonban a "nép atyja" árulóvá vált. A fehéroroszok elvesztették politikai érdeklődésüket és rezignálttá váltak. Látták a hatalom megtorlásait, de ez csak kismértékben érinti őket, a koronavírus közvetlen fenyegetést jelent - vélte Aleszja Rudnik, az Új Gondolatok Központja fehérorosz agytröszt politikai elemzője. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lemondott a libanoni kormány - illusztráció
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 18:49 ]
Táviratban gratulált Vlagyimir Putyin orosz államfő Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnöknek az újraválasztásához - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata. "Arra számítok, hogy az ön állami tevékenysége minden téren hozzájárul majd a kölcsönösen előnyös orosz-fehérorosz kapcsolatok további...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 11:23 ]
Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök a demokratikus elvek betartására szólította fel a minszki hatóságokat abban a közös nyilatkozatban, amelyet vasárnap éjjel a fehéroroszországi urnazárást követő tüntetések feloszlatása kapcsán adtak ki. A Fehéroroszországgal határos két állam elnökei az...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 9:48 ]
A Microsoft alapítója szerint a „gazdag világ” számára 2021 végére véget ér a járvány, a többieknek viszont több idő kell majd a felépülésre. „Lenyűgözőek az újítások a diagnosztika, a terápiák és a védőoltások terén. Ezért vélem úgy, hogy a gazdag világ 2021 végére végezhet a világjárvánnyal, a...
2020. AUGUSZTUS 10.
[ 7:57 ]
Beolvasás folyamatban