Világ
Le Monde: Fehéroroszországban a nők forradalma zajlik

A nők forradalma zajlik Fehéroroszországban - írta pénteken a Le Monde francia napilap az előző esti, minden korábbinál népesebb ellenzéki tüntetésről beszámolva, míg a Reuters brit hírügynökség Jeanne d´Arc-hoz hasonlította a legnépszerűbb ellenzéki elnökjelöltet, Szvjatlana Cihanouszkaját.

Fehéroroszországban augusztus 9-én tartják az elnökválasztást, amelyen az országot 1994 óta vaskézzel irányító egykori kolhozelnök, Aljakszandr Lukasenka a hatodik mandátumáért indul.

Csütörtök esti kampánygyűlésén, amelyen a Vjaszna emberjogi szervezet szerint 63 ezren vettek részt, a 37 éves Cihanouszkaja az oldalán Veranika Cepkalával és Marija Kalesznyikavával jelent meg. Mindhárman a férjük nevében beszéltek.

A népszerű vlogger, Szjarhij Cihanouszki, aki a kampányok során feltárta a kisembereknek az államfő túlkapásait, illetve a koronavírus-járvány tragikus kezelése miatt Lukasenkával szemben érzett elégedettségét, május vége óta őrizetben van.

Veranika Cepkala, a július 14-én a központi választási bizottság által elutasított jelölt, Valerij Cepkala felesége. Valerij Cepkala gyermekeivel együtt elmenekült Fehéroroszországból.

A jelenleg Moszkvában tartózkodó Cepkala az EFE spanyol hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy az elnök fél, hogy elveszíti a 25 éve megtartott hatalmát.

"Lukasenka tisztában van az elfogadottságával, és fél, hogy veszíthet a választásokon" - mondta az ellenzéki politikus, országa volt egyesült államokbeli és mexikói nagykövete. Úgy véli, hogy az elnök annak ellenére fél, hogy korlátlan költségvetés áll a rendelkezésére, adminisztratív eszközökkel gyakorol nyomást (az ellenfeleire), az ellenőrzése alatt áll a központi választási bizottság, és kész a választások meghamisítására.

Marija Kalesznyikava Viktar Babarika volt bankár felesége, akit állítólagos adócsalás miatt került a rács mögé, így nem tudott indulni a választásokon.

Cihanouszkaja nem elvenni, hanem vissza akarja adni a hatalmat - írta a Le Monde. Megígérte, ha megválasztják, demokratikus és átlátható választásokat ír ki, hogy a nép végre megválaszthassa az elnökét. Választási gyűlésein nincs szó ideológiáról, jobb- vagy baloldaliságról, liberalizmusról vagy szocializmusról. A tét: véget vetni Lukasenka több mint negyedszázados uralmának - emlékeztetett a francia napilap.

Valerij Cepkala egy interjúban elmondta, hogy Szvjatlanának a fehérorosz Jeanne d´Arc szerepét kell játszania.

Bár hivatalos közvélemény-kutatás nem készült, félhivatalos kutatások szerint Lukasenka népszerűsége 25-35 százalék között mozog, ami jóval alatta marad a választásokon rendszerint elért több mint 80 százalékos szavazatarányának. Cihanouszkaja népszerűsége a biztos választók körében valamivel több mint 35 százalékos.

Az előrejelzések szerint Lukasenka is így győzni fog, Cihanouszkaja gyorsan a Washington által egykor Európa utolsó diktátorának nevezett Lukasenka elleni tiltakozó mozgalom vezetőjévé vált - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Nyugati megfigyelők rendszerint megállapítják, hogy a fehérorosz választások nem szabadok és igazságosak, az egykori tanárnő hosszú évek óta a legkomolyabb kihívója a 65 éves államfőnek.

Elemzők szerint a koronavírus-járvány ingatta meg Lukasenka hagyományos szavazóbázisát. Tadeusz Giczan Londonban élő fehérorosz kutató szerint - akit a Le Monde idézett - egyfajta társadalmi szerződés volt Lukasenka és fehéroroszok között, amelynek értelmében a szabadságjogokról való lemondást az orosz szomszéddal szembeni védelem kárpótolta.

A Covid-19-járvány veszélyeit semmibe véve azonban a "nép atyja" árulóvá vált. A fehéroroszok elvesztették politikai érdeklődésüket és rezignálttá váltak. Látták a hatalom megtorlásait, de ez csak kismértékben érinti őket, a koronavírus közvetlen fenyegetést jelent - vélte Aleszja Rudnik, az Új Gondolatok Központja fehérorosz agytröszt politikai elemzője. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A világon 65 220 566 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 506 157, a gyógyultaké pedig 41 931 463 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 64 507 063 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma...
2020. DECEMBER 4.
[ 8:45 ]
Az Európai Bizottság cselekvési tervet terjeszt elő, amely a szabad és tisztességes választások támogatása, a média szabadságának és sokszínűsége erősítése, valamint a hamis hírek visszaszorítása révén kívánja ellenállóbbá tenni európai demokráciát - közölte Vera Jourová, az uniós bizottság értékekért és...
2020. DECEMBER 3.
[ 17:49 ]
Az Európai Unió valamennyi tagállamának összefogása helyett akár 25 tagország együttműködésével is létre lehet hozni a koronavírus-világjárvány utáni helyreállítást szolgáló 750 milliárd eurós alapot - mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője csütörtökön. A...
2020. DECEMBER 3.
[ 14:35 ]
Beolvasás folyamatban