Világ
Fehérorosz elnökválasztás: A lengyel és a litván elnök a demokratikus elvek betartására szólította fel a minszki hatóságokat

Andrzej Duda lengyel és Gitanas Nauseda litván elnök a demokratikus elvek betartására szólította fel a minszki hatóságokat abban a közös nyilatkozatban, amelyet vasárnap éjjel a fehéroroszországi urnazárást követő tüntetések feloszlatása kapcsán adtak ki.

A Fehéroroszországgal határos két állam elnökei az erőszaktól való tartózkodásra, az emberi, az állampolgári és a kisebbségi jogok, valamint a szólásszabadság tiszteletben tartására hívták fel a minszki hatóságokat.

Hangsúlyozták egyúttal: tiszteletben tartják Fehérorország szuverenitását és függetlenségét. Reményüknek adtak hangot, hogy meglesznek a feltételei a mélyebb együttműködésnek "a fehéroroszországi társadalommal és az állami intézményekkel is".

Duda és Nauseda meggyőződése szerint Fehéroroszország érdeke, hogy szorosabban együttműködjön az Európai Unióval. Az államfők készségüket fejezték ki Fehéroroszország integrációjának támogatására.

A lengyel külügyi tárca hétfő reggel kiadott nyilatkozatában ugyanakkor "mély nyugtalanságot" fejezett ki a választásokat követő tüntetések "brutális feloszlatása" miatt. Elfogadhatatlannak nevezték a tüntetők "önkényes letartóztatásátt, a békés tüntetőkkel szembeni erőszak alkalmazását."

Pawel Jablonski lengyel külügyminszter-helyettes hétfő reggeli tévéinterjúban jelezte: Varsó szorgalmazni fogja, hogy az Európai Unió "nagyon határozott lépéseket" tegyen Fehéroroszország ügyében.

Egyúttal úgy látta: olyan lépésekre van szükség, amelyek "nem taszítják ki Fehéroroszországot (...) az őt alárendelni akaró Oroszország ellenőrzése alá".

A minszki választási bizottság hétfőn ismertetett előzetes adatai szerint a vasárnapi elnökválasztáson a hivatalban lévő Aljakszandr Lukasenka győzött a szavazatok 80,23 százalékával. Az fő ellenzéki jelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja pedig 9,9 százalékot szerzett.

Az ellenzék kétségbe vonja a választás tisztaságát. Az állami exit poll eredmények közzététele után az országban több helyen is összecsapások törtek ki a rendőrség és az ellenzék hívei között, ezekben a Vjaszna-96 (Tavasz-96) jogvédő szervezet szerint egy tüntető meghalt, több pedig megsérült, 120 embert őrizetbe vettek.

A lengyel közszolgálati televízió által működtetett, Lengyelországból fehérorosz nyelven sugárzó Belsat (Bielsat) televízió vasárnap este közölte: a több Minszkben őrizetbe vett külföldi újságíró között van a Belsat két munkatársa is. Az értesülést megerősítete a BBC News orosz szerkesztősége is.

Fehéroroszország varsói nagykövetsége előtt vasárnap este több százan tüntettek, mindenekelőtt azok a fehérororsz állampolgárok, akik egész napos sorban állás után nem tudtak szavazatukat leadni. Sajtóértesülések szerint Varsóban mintegy 250 szavazásra jogosult járulhatott urnához a mintegy 600 várakozó közül. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Trump és Biden egymást bírálták - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 22.
[ 8:34 ]
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus hétfőn felszólította Oroszországot, hogy adja át azokat a ruháit, amelyeket életveszélyes rosszullétekor viselt. A Németországban lábadozó Navalnij ezt honlapján tudatta. "Mielőtt megengedték volna (az orosz hatóságok), hogy Németországba vigyenek, leszedték rólam az...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 19:21 ]
Az amerikai-kanadai határnál vasárnap este letartóztattak egy nőt, aki a gyanú szerint levélben küldött ricint a Fehér Házba - jelentette vasárnap éjjel több amerikai médium is. A nőt, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, a kanadai határon, a New York államban fekvő Buffalo mellett vették őrizetbe az amerikai...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 7:03 ]
Már 30 929 163 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 959 528, a gyógyultaké pedig 21 159 457 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfői összesítése szerint. Egy nappal korábban 30 685 001 esetet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 955 843, a gyógyultaké pedig...
2020. SZEPTEMBER 21.
[ 7:00 ]
Beolvasás folyamatban