Világ
Európai Bizottság: Az EU Montenegró uniós útját folytató parlament és kormány megalakulását várja

Az Európai Unió (EU) Montenegró kiegyensúlyozott, az unió felé vezető útját folytató új parlament és kormány megalakulását várja - jelentette ki közös nyilatkozatában Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Várhelyi Olivér szomszédságpolitikai és bővítési biztos kedden.

Az uniós bizottság két tagja a nyilatkozatban kijelentette: Montenegró előrelépést mutat az uniós csatlakozási folyamatot illetően, azonban a választásokat követő hónapokat a politikai és gazdasági reformok elmélyítésére és felgyorsítására kell fordítani. Különösen igaz ez a jogállamiság területére, ahol a csatlakozási folyamat következő mérföldköve a jogállamiságról szóló tárgyalási fejezetek átmeneti kritériumainak teljesítése - húzták alá.

Megjegyezték, hogy a nemzetközi választási megfigyelők előzetes megállapításai és következtetései szerint a választásokat átláthatóan és hatékonyan sikerült lebonyolítani. Azonban az egyházakat érintő és a nemzeti identitáshoz köthető kérdésekről kialakult, jelentősen megosztó vitáról számoltak be, valamint a kormánypárt indokolatlan előnyeivel és a médiaviszonyok kiegyensúlyozatlanságával kapcsolatos aggályokról nyilatkoztak. A biztosok kiemelték: minden politikai szereplőnek és az érintett intézményeknek átlátható, határozott és széles körű párbeszédet kell folytatniuk a megfigyelők ajánlásainak végrehajtásáról a választásokkal összefüggő, régóta fennálló hiányosságok felszámolása érdekében.

Az EU továbbra is támogatja Montenegró uniós csatlakozási folyamatát, valamint a koronavírus okozta válságot követő gazdasági fellendülést - tették hozzá.

A vasárnap tartott parlamenti választások eredménye szerint a 81 tagú montenegrói törvényhozásban az ellenzék 41 parlamenti helyhez jutott. Az ellenzék győzelme azt jelenti, hogy az országban eddigi fennállása alatt kizárólagos vezető szerepet vivő Milo Đukanović elveszítette parlamenti többségét. A választási részvétel az országban eddig soha nem látott nagyságú, 77 százalékos volt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kampányúton van a first lady is - illusztráció
2020. OKTÓBER 28.
[ 7:40 ]
Meghekkelték és elcsúfították Donald Trump kampányának hivatalos honlapját - jelentette be az amerikai elnök újraválasztási kampánytörzse kedden. Közleményükben tudatták, hogy a hekkerek nem fértek hozzá érdemleges vagy bizalmas információkhoz, mert ezeket nem a honlapon tárolják. A rendőrség vizsgálatot...
2020. OKTÓBER 28.
[ 7:22 ]
Világszerte már 43 907 193 ember fertőződött meg koronavírussal a hivatalos nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 166 240, a gyógyultaké pedig 29 731 128 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 43 483 973 fertőzöttet...
2020. OKTÓBER 28.
[ 7:19 ]
A lombardiai sürgősségi osztályok vezetője a tízmilliós tartomány azonnali lezárását sürgette a kórházak telítettsége miatt kedden, miközben a kormány ötmilliárd eurót különített el a korlátozásoktól sújtott vendéglátás megsegítésére. Guido Bertolini, a lombardiai kórházak sürgősségi osztályainak...
2020. OKTÓBER 27.
[ 22:19 ]
Beolvasás folyamatban