Világ
Aláírták a békemegállapodást Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein között

A három ország vezetője Washingtonban, ünnepélyes ceremónián írta alá a megállapodást. A mintegy 700 vendég részvételével megtartott ceremónián a közvetítői szerepet vállaló házigazda, Donald Trump amerikai elnök a békemegállapodást történelmi jelentőségűnek nevezte.

Hazugságok, árulások sorozata, a terror ördögi köre akadályozta a megbékélési folyamatot a közel-keleten évtizedeken keresztül, mondta Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban, a békemegállapodási ceremónia megnyitóján. Az amerikai elnök szerint most egy új Közel-Kelet születik.

- Megváltoztatjuk a történelem menetét. A megosztottság, a konfliktusok évtizedei után új Közel-Kelet születik, köszönhetően e három ország vezetőinek és bátorságuknak. Jelentős lépést teszünk egy olyan jövő irányába, melyben az emberek vallásuktól és származásuktól függetlenül élhetnek együtt békében és jólétben – mondta Trump.

Egyes vélemények szerint Trump a békecsináló szerepében szeretne tetszelegni a novemberi amerikai elnökválasztás előtt, ellenzői pedig tüntettek is ellene

Washingtonban és palesztin területeken is. Volt, ahol el is égették az amerikai elnök, Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök, az abu-dzabi koronaherceg és a bahreini király posztereit.

Donald Trump amerikai elnök viszont úgy véli, a palesztinok is csatlakozni fognak a békemegállapodáshoz. Az amerikai elnök kifejtette: a térségben olyan folyamat kezdődött el, amely erősíti egyes államok gazdasági és politikai kapcsolatait, s az Izraellel most diplomáciai viszonyt létesítő Perzsa-öböl menti államok a palesztinok pénzügyi és politikai támogatói is, s ezért lát reményt arra, hogy a palesztinok csatlakoznak a békefolyamathoz.

Szijjártó Péter egyedüli európai uniós külügyminiszterként vett részt az aláírási ceremónián, amelyet "történelmi dokumentumnak" nevezett. A magyar külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta, Magyarország továbbra is támogatja az Egyesült Államok erőfeszítéseit a közel-keleti béke megteremtése érdekében, ez rendkívül fontos ügy azért is, mert a térség stabilitása szorosan összefügg Európa biztonsági helyzetével. (MTI, euronews)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Belgiumban átlépte az ezret az új igazolt koronavírusos fertőzöttek napi átlaga - írta szombaton a helyi sajtó. A belga nemzeti közegészségügyi intézet legfrissebb statisztikái szerint az elmúlt héten naponta átlagosan 1071 ember koronavírus-tesztje lett pozitív. A fertőzés egyre gyorsabban terjed, az új esetek napi...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 16:24 ]
"Ruth Bader Ginsburg bíró délután hunyt el washingtoni otthonában, a családja körében áttétes hasnyálmirigyrákban" - olvasható a legfelsőbb bíróság közleményében. Ginsburg az alkotmánybíróság legidősebb tagja volt, 1993-ban, a demokrata párti Bill Clinton elnök jelölésére választották a taláros testület...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 12:43 ]
Már 30 397 759 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 950 493, a gyógyultaké pedig 20 681 095 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombat reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban még 326 445-tel kevesebb volt a fertőzöttek száma. Akkor 30 071 314 esetet tartottak...
2020. SZEPTEMBER 19.
[ 7:22 ]
Beolvasás folyamatban