Világ
Washington szankciókat rendelt el az iráni védelmi minisztérium és a venezuelai elnök ellen

Újabb szankciókat jelentett be hétfőn az amerikai kormányzat huszonhét iráni személy és szervezet, köztük a teheráni védelmi minisztérium, továbbá Nicolás Maduro venezuelai elnök ellen.

A Fehér Ház tájékoztatása szerint az amerikai elnök rendeletet írt alá, amelynek értelmében "befagyasztják mindazoknak az Egyesült Államokban lévő javait és érdekeltségeit, akik hozzájárulnak hagyományos fegyverek szállításához, eladásához vagy továbbadásához az Iráni Iszlám Köztársaság részére".

Donald Trump leszögezte: "az iráni rezsim folyamatosan hazudott" az atomfegyverkezésre vonatkozó szándékait illetően, és "megtiltotta a nemzetközi ellenőröknek" a nukleáris létesítményei látogatását. Hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat minden rendelkezésére álló eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy "megakadályozza a nukleáris, ballisztikus és hagyományos fegyverekre vonatkozó iráni törekvéseket".

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn Steve Mnuchin pénzügyminiszterrel közösen sajtótájékoztatót tartott a szankciók bevezetéséről. "Mai intézkedéseink figyelmeztetést jelentenek, amelyet az egész világnak meg kell hallania" - fogalmazott az amerikai diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy a Trump által aláírt dekrétum ennek jegyében szankcióval sújtja Nicolás Maduro venezuelai elnököt is.

"Közel két éve, hogy Teherán korrupt felelősei együttműködnek Venezuela törvénytelen rezsimjével, hogy megkerüljék az ENSZ Iránra vonatkozó fegyverembargóját" - fejtette ki.

Az amerikai külügyminisztérium szankcióval sújtotta az iráni védelmi minisztériumot és a fegyveres erők logisztikai ellátásával és hadiiparral foglalkozó két szervezetét is.

Steve Mnuchin pénzügyminiszter korlátozásokat jelentett be az iráni atomenergia-ügynökséghez (AEOI) kötődő hat személy és három vállalat ellen is. Közölte, hogy az amerikai kereskedelmi minisztérium az AEOI-val kapcsolatban álló további öt személyt tett feketelistára.

Mike Pompeo szombaton jelentette be, hogy az amerikai kormányzat visszaállít minden ENSZ-szankciót Iránnal szemben. Azokról a szankciókról van szó, amelyeknek a fokozatos feloldása szerepelt az Iránnal 2015-ben megkötött nukleáris megállapodásban. Washington arra hivatkozva vezette be újra a szankciókat, hogy szerinte Teherán megszegte a kötelezettségeit. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, testhőmérséklet-mérés, saját toll használata és egyéb különleges intézkedések mellett tartják vasárnap Ukrajnában a helyhatósági választásokat az országban egyre terjedő koronavírus-fertőzés közepette. Közben Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester közölte, hogy pozitív...
2020. OKTÓBER 25.
[ 9:18 ]
Világszerte már 42 613 522 ember fertőződött meg koronavírussal a hivatalos nyilvántartások szerint, a járvány halálos áldozatainak száma 1 149 781, a gyógyultaké pedig 28 762 725 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 42 148 875 fertőzöttet...
2020. OKTÓBER 25.
[ 8:41 ]
Donald Trump amerikai elnök leadta a szavazatát Floridában. Már több mint 54 millió amerikai döntött úgy, hogy még a november 3-án esedékes elnökválasztás előtt leadják voksaikat. Donald Trump egy West Palm Beach-en található könyvtárban szavazott, közel mar-a-lagói ingatlanjához. Az elnök tavaly változtatta meg...
2020. OKTÓBER 24.
[ 19:12 ]
Beolvasás folyamatban