Világ
Kemény fellépést ígért a francia kormányfő a bestiális tanárgyilkosság után
Betűméret:             

A lehető legkeményebben fel fog lépni a francia állam a köztársasági eszme védelmében - reagált szombaton a francia kormányfő arra az előző napi bestiális gyilkosságra, amelyben egy csecsen diák késsel megölt, és lefejezett egy középiskolai történelemtanárt Párizs külvárosában.

"A köztársaságot szúrta szíven egyik védelmezőjén keresztül az iszlamista terrorizmus" - írta a gyilkosságról Jean Castex kormányfő Twitter-üzenetben.

"A tanáraival szolidaritást vállalva az állam a lehető leghatározottabban fog reagálni, azért, hogy a köztársaság és annak polgárai szabadon élhessenek. Soha nem fogjuk föladni. Soha." - üzente a kormányfő. Előző nap hasonlóan határozott hangnemben beszélt Emmanuel Macron francia elnök a gyilkosság helyszínén.

A tanár az óráján megmutatta diákjainak a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat, amikor a szólásszabadságról beszélt. Az osztályból több tanuló szülei is tiltakoztak emiatt, és a tanárt állítólag megfenyegették.

Pénteken egy 17 éves csecsen fiú a nyílt utcán késsel megölte a tanárt, és levágta a fejét. A tettest a rendőrök lelőtték, mert nem engedelmeskedett a felszólításuknak.

A hatóságok őrizetbe vették az elkövető több családtagját.

2015 januárjában Párizsban két dzsihadista merénylő vérfürdőt rendezett a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztőségében: 12 embert agyonlőttek, 11 másikat megsebesítettek. A terrortámadást azzal indokolták, hogy bosszút akartak állni azért, mert a lap karikatúrákat közölt Mohamed prófétáról. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A szerdai parlamenti választásokon leadott szavazatok 90 százalékos feldolgozottságánál is vezet a jobboldali kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a Szociáldemokrata Párttal (SDP) szemben - közölte a horvát választási bizottság. A HDZ kihirdette győzelmét, de nem szerzett abszolút többséget, így koalíciós...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:28 ]
Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy "sürgősen, légvédelmi eszközök átadásával kell biztosítani Ukrajna védelmének megerősítését", valamint szankciók meghozataláról határoztak Iránnal szemben - tájékoztatott Charles Michel, Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 8:17 ]
A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyerte meg a horvát parlamenti választásokat, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után, szerda este nyilvánosságra hozott felmérésből. Az exit poll-adatokat a Nova TV...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 23:25 ]
Beolvasás folyamatban