Világ
Szlovéniában szombattól bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom
Betűméret:             

Szlovéniában szombattól bezárt a boltok zöme, leállt a szolgáltatóipar egy része és az idegenforgalom, miközben ismét megdőlt a korábbi csúcs az egy nap alatt regisztrált új fertőzöttek számában - írta a helyi sajtó.

Szlovéniában egy hétre zártak be a nem alapvető fontosságú cikkeket forgalmazó boltok, a vendéglátóhelyek és a szállodák, valamint a fodrász- és szépségszalonok, néhány kivétellel pedig az óvodák és a diákotthonok is. Keddtől éjszakai kijárási tilalom lépett életbe, hétfőtől pedig az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - digitális oktatásra álltak át.

A kormány által szombaton közzétett adatok szerint pénteken 1963-mal 21 270-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Tizenkilenc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 234-re nőtt. A diagnosztizált betegek közül 449-en vannak kórházban, közülük 63-at ápolnak intenzív osztályon.

A szomszédos Horvátországban a válságstáb jelentése szerint egy nap alatt, szombatra 2242-vel nőtt és elérte a 33 959-et az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhat ember meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma így 429-re nőtt. Kórházban 731 beteget ápolnak, közülük 52-en vannak lélegeztetőgépen.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: nem vezetnek be újabb korlátozásokat, hanem a már meglévőkön szigorítanak. Itt a munkaidő további rövidítését és az összejöveteleken részt vevők felső létszámkorlátjának csökkentését említette. Kiemelte: a fertőzéses esetek száma nem nőne ilyen mértékben, ha mindenki betartaná az előírásokat, sokan azonban nem hajlandóak tudomást venni róluk. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban