Világ
A francia elnök szerdán újabb koronavírus-járvánnyal kapcsolatos szigorításokat jelent be
Betűméret:             

Emmanuel Macron francia államfő szerda este élő televíziós beszédben újabb korlátozásokat jelent be a koronavírus-járvány fokozódó terjedése miatt, ami sajtóértesülések szerint akár négy hétig tartó országos karantén is lehet.

Az egészségügyi tárca kedd este közzétett adatai szerint az elmúlt 24 órában 523-mal 35 541-re emelkedett a Covid-19 fertőzésben elhunytak száma az előző napi 266 és az azt megelőző 258 után.

A köztársasági elnök múlt héten még azt mondta, hogy meg kell várni a franciák kétharmadára kiterjesztett éjszakai kijárási tilalom hatását a kórházi ellátórendszerre, és csak utána, leghamarabb csütörtökön dönt a kormány arról, hogy szükség van-e újabb szigorításokra. Az elmúlt napokban azonban olyan jelentősen megugrott minden járványmutató, hogy az államfő már kedd délelőtt összehívta a védelmi tanács ülését az illetékes miniszterek és tudományos szakemberek részvételével.

Kormányzati források közölték, hogy a szerdai kormányülést megelőzően a védelmi tanács újabb ülésén születhet meg a végső döntés a várhatóan "népszerűtlen" korlátozásokról. Jean Castex miniszterelnök jelezte, hogy "elengedhetetlenek az újabb intézkedések" a járvány terjedésének megfékezésére. Hozzátette, hogy a kormány csütörtökön a parlament elé viszi javaslatát.

A kiszivárogtatások szerint a lehetséges forgatókönyvekből az elnöki hivatal az országos karantént részesíti előnyben, amely ugyanakkor kevésbé lesz szigorú, mint tavasszal. Szó van ugyanakkor az éjszakai kijárási tilalom esti 9 órai kezdésének előrehozásáról este 7 órára, és hétvégi karantén bevezetéséről is.

Az iskolák november 2-i újranyitása a jelenleg még tartó őszi szünet után mindenestre kérdésessé vált.

Jean-Francois Delfraissy, a kormány mellett működő tudományos tanács vezetője hétfőn már jelezte, hogy az újbóli általános karantén egyre inkább elkerülhetetlennek látszik a koronavírus-járvány "brutális" második hulláma miatt, amely az elsőnél is erősebbnek ígérkezik.

Az elmúlt 24 órában 33 417 új estet tártak fel a hatóságok, a hétfői 26 771 és a vasárnapi több mint 50 ezres rekord után.

Aggodalomra ad okot az is, hogy hirtelen emelkedik a kórházba kerülők száma. Jelenleg 18 955 fertőzött szorul kórházi ellátásra, közülük 2909-an vannak intenzív ágyakon, számuk 431-gyel emelkedett hétfő óta. Az országban rendelkezésre álló 5800 intenzív ágy több mint felén koronavírusos betegek fekszenek, a déli országrészben 90, a fővárosban 75 százalék az arány.

A munkáltatói szervezetek szerint a tavaszihoz hasonló újabb országos karantén gazdasági összeomláshoz vezethet.

"Ha teljes leállás lesz, mint márciusban, akkor a francia gazdaság olyan összeomlása felé tartunk, amelyből lehet, hogy nem is tudunk majd talpra állni" - mondta Geoffroy Roux de Bézieux, a legnagyobb munkáltatói szervezet, a MEDEF vezetője. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban