Világ
Nagy erejű földrengés rázta meg az Égei-tenger medencéjét
Betűméret:             

A Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés rázta meg pénteken délután az Égei-tenger medencéjét.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földmozgás epicentruma 33,5 kilométerre volt a török partoktól, a fészke pedig 10 kilométer mélyen a tengerben. A török szeizmológiai intézet szerint viszont csak 6,6-os volt a rengés erőssége - írja az Euronews.

A rengés leginkább a harmadik legnépesebb török várost, Izmirt sújtotta, de Görögország több szigetén is érezni lehetett, Számoszon több épület is összedőlt. A földrengést nagy szökőár követte, ami további pusztításokat okozott.

A legfrissebb hírek szerint négy ember meghalt és több mint 150-en megsérültek a katasztrófa miatt. A négy elhunyt Izmirben vesztette életét a török egészségügyi miniszter bejelentése szerint, a katasztrófavédelem pedig azt közölte, hogy az egyik áldozat halálát vízbe fúlás okozta.

A török híradásokban és a közösségi médiában megjelent felvételek szerint Izmirben rengeteg épület összedőlt és megrongálódott a rengés miatt. Sok ember a roncsokra mászott fel, hogy a mentőegységek megtalálják őket. A mentést nehezítette, hogy Izmir központjában sűrű füst szállt fel.

Görögország több szigetén, sőt még Athénban is lehetett érezni a földrengést. A legnagyobb károk Számosz szigetén keletkeztek, a görög közszolgálati televízó szerint egy "mini cunami" csapott le, emiatt sokaknak el kellett hagyniuk az otthonukat.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban