Világ
Putyin elrendelte a széleskörű védőoltás jövő heti megkezdését
Betűméret:             

A koronavírus elleni széleskörű védőoltás - elsősorban az orvosok és tanárok körében történő - jövő heti megkezdésére adott utasítást Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán.

"Ha úgy tartja, hogy elérkeztünk ehhez a lépéshez, akkor arra kérném önt, úgy szervezze meg a munkát, hogy a következő hét végén már meg tudjuk kezdeni a széleskörű vakcinációt" - mondta az elnök Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettesnek egy videokonferencia keretében, amelyet többfunkciójú katonai kórházak átadása alkalmából rendeztek.

Putyin elmondta, hogy már több mint kétmillió adagnyi Szputnyik V típusú vakcina áll rendelkezésre, amely lehetőséget ad "ha nem is a tömeges, de a széleskörű" védőoltásra, az előzetes terveknek megfelelően elősorban két rizikócsoport, az orvosok és a tanárok körében.

Megértését fejezte ki Golikovának amiatt, amiért a járványellenes védekezésért felelős miniszterelnök-helyettes óvatos a kezdés pontos határidejének meghatározásával, de - mint mondta - tudomása van arról, hogy az ipar és az egészségügyi hálózat egészében véve kész megtenni ezt "az első lépést". Közölte, hogy a jövő héten újabb jelentést vár tőle a vakcináció előkészítéséről.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 25 345-tel 2 347 401-re emelkedett a szerdán közzétett hivatalos adatok szerint. A terjedés mértéke 1,1 százalékos, az új esetek 20,2 százaléka tünetmentes.

Az aktív esetek száma 475 999, a halálos áldozatoké 589-cel - ez új rekord a napi növekményben - 41 053-ra, a felépülteké pedig 26 882-vel 1 830 249-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 77,2 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 444 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával mintegy 515 080 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Szerdán koronavírusos fertőzést állapítottak meg Alekszej Kudrinnál, a számvevőszék elnökénél, Valentyina Matvijenko, a parlamenti felsőház elnöke pedig karanténba vonult, mert fertőzött személlyel érintkezett. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Putyin mindkettőjükkel csak videoösszeköttetéssel tárgyalt.

A járvány elleni védekezés fontos témája volt a Mihail Misusztyin orosz és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök közötti szerdai video-eszmecserének.

Az orosz legfelsőbb bíróság szerdán úgy határozott, hogy a kereskedők megtagadhatják a maszkot nem viselő vásárlók kiszolgálását, ha utóbbiak ezzel megszegik a regionális egészségbiztonsági előírásokat.

Oroszországban eddig 49 iskolában rendeltek el karantént a járvány miatt. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban