Világ
Olaszországban bíróság elé állítják a világ legerősebb maffiaszervezetének több száz tagját
Betűméret:             

A dél-olasz ´ndrangheta bűnszervezet több mint háromszáz tagjának bírósági tárgyalása kezdődik meg Lamezia Termében szerdán. A perben a világ legerősebbnek tartott maffiája által elkövetett bűncselekményeket, valamint a szervezet politikai és üzleti kapcsolatrendszerét akarják feltárni.

Az olaszországi szervezett bűnözés történetének második legnagyobb pere veszi kezdetét a ´ndrangheta bölcsőjeként ismert Calabria tartományban szerdán. Rendkívülinek számít, hogy ugyanannak a bűnszervezetnek több száz tagját egyszerre állítják bíróság elé. Ehhez hasonló pert több mint harminc évvel ezelőtt, 1986-ban a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet tagjai ellen rendeztek Palermóban.

Most 325 bűnöző, politikus, vállalkozó ül a vádlottak padján. A zárt ajtók mögötti tárgyalás a Lamezia Terme városában direkt erre az eljárásra épített, háromezer négyzetméteres bunkerteremben zajlik majd.

A per a "Rinascita (újjászületés) Scott" nevet kapta, jelképezve, hogy "Olaszország le akar számolni a szervezett bűnözéssel" - jelentette ki Nicola Gratteri ügyész. Az elnevezés egyúttal emléket állít Sieben William Scottnak, az amerikai Kábítószer-ellenes Hivatal (DEA) Olaszországban is aktív egykori nyomozójának.

A vádlottak között többségében azok szerepelnek, akiket 2019 decemberében tartóztattak le: az olasz csizma orrában található Vibo Valentia térségét uraló Mancuso klán tagjai, valamint számos helyi polgármester, tartományi testületi tag, vállalkozó és szabadkőműves csoportok tagjai. A vádlistán többek között gyilkossági kísérlet, fegyver- és kábítószer-kereskedelem, bűnszövetkezés, uzsora, rablás, pénzmosás szerepel.

A bírósági eljárás hosszúnak ígérkezik, több mint kilencszáz tanú meghallgatásával. Közöttük 58 egykori bűnöző is vallomást tesz, akik az igazságszolgáltatással való együttműködés útját választották. Az eljárás a koronavírusjárvány-korlátozások is lassítani fogják.

A calabriai bűnszervezet elleni hatósági akciót vezető Nicola Gratteri, aki harminc éve védelem alatt él, a sajtónak nyilatkozva azt mondta, hogy a ´ndrangheta a jelenkor legerősebb és legveszélyesebb bűnszervezetének számít, mivel minden kontinensen jelen van, és kézben tartja az Európába érkező kokainszállítmányok monopóliumát. Gratteri hangoztatta, hogy a dél-olasz családi klánokra épülő szervezet gyökerei a mai napig Calabriában vannak, de a ´ndrangheta éppúgy otthon van Milánóban, mint Svájcban, Németországban és Bulgáriában is.

Emlékeztetett a 2007-ben a németországi Duisburgban, a Da Bruno pizzériában történt gépfegyveres leszámolásra, amelyben a San Luca klán hat tagját lőtték szitává bosszúból az ellenfél klánfőnök felesége meggyilkoláséért. Európa akkor döbbent rá, hogy a ´ndrangheta "mindenhol jelen van" - jegyezte meg az ügyész, aki a szervezet éves forgalmát ötvenmilliárd euróra tette.

Hozzátette, jól ismeri a ´ndrangheta felépítését és gondolkodásmódját, mivel ő maga is calabriai, "gyerekként együtt játszottam a klánvezérek gyerekeivel".

A szicíliai maffiát és a nápolyi camorrát rég maga mögött hagyó ´ndrangheta átszövi az általa ellenőrzött térség egész gazdaságát az építőipartól a vendéglátáson át az idegenforgalomig. Jelentős érdekeltségekkel bír az energiaiparban, és nem maradt távol az Európai Unió és az olasz állam finanszírozta calabriai migránstáborok üzemeltetésétől sem.

A szervezet sohasem mondott le az uzsoráról és a védelmi pénzek beszedéséről, de előszeretettel vesz részt az állami beszerzési pályázatokon intézményes-politikai kapcsolatain keresztül.

"Calabriában sajnos ritkaságnak számít az olyan közjegyző, könyvelő, mérnök, orvos, ügyvéd, akinek volt ereje ellenállni a ´ndranghetának" - írta az Il Fatto Quotidiano napilap. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban