Világ
Befejeződött a Zsil-völgyi bányászok sztrájkja
Betűméret:             

Befejeződött a Zsil-völgyi bányászok sztrájkja, miután a munkaügyi miniszternek és a szakszervezeti vezetőknek sikerült megállapodniuk az elmaradt bérek és pótlékok kifizetéséről.

A megállapodás bejelentése után feloszlott a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) székháza előtti bányásztüntetés, és hétfő este feljött a felszínre a lupényi bánya mélyén hat napja tiltakozó hetven bányász.

A szakszervezeti vezetőkkel folytatott tárgyalások után Raluca Turcan munkaügyi miniszter bejelentette: a bányászok február 25-én és 26-án kézhez kapják az elmaradt bérüket, az ételjegyeiket és a szállítási pótlékot. A miniszter bejelentése szerint a CEH is három hónapos türelmi időt kap, amely alatt átszervezheti a vállalatot, és kidolgozgatja a hosszú távú működését biztosító fejlesztési tervet.

A múlt hét elején kezdődött sztrájk miatt péntektől elfogyott a marosnémeti (Mintia) hőerőmű fűtőanyaga, így Déva több ezer lakása és közintézménye is fűtés nélkül maradt.

Az elmúlt fél évben ez volt a marosnémeti hőerőmű negyedik leállása, amely legutóbb február 9-én maradt fűtőanyag nélkül. Az erőmű a Zsil-völgyi bányákból származó szenet használja a villamos-energia előállítására, a hűtővizet pedig a dévai távhőszolgáltató hasznosítja.

A bányászok tiltakozását az váltotta ki, hogy nem kapták meg február 15-én a bérüket. Ennek oka az, hogy a bányákat, a hőerőművet magában foglaló állami tulajdonban levő Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) súlyos anyagi nehézségekkel küzd, csődeljárás alatt van, adósságai meghaladják a másfél milliárd eurót.

A bérek kifizetése azért ütközött nehézségekbe, mert a vállalat bevételei januártól több mint ötven százalékkal csökkentek, azt követően, hogy a CEH elesett bizonyos állami támogatásoktól. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban