Világ
NATO-főtitkár az EU-csúcson: Meg kell előzni, hogy az egészségügyi válság a biztonságot fenyegető vészhelyzetté váljon
Betűméret:             

Meg kell előzni, hogy az egészségügyi válság a biztonságot veszélyeztető fenyegetéssé alakuljon, ugyanis mindazok a kihívások, amelyekkel a világjárvány előtt küzdeni kellett, továbbra is fennállnak - jelentette ki a NATO-főtitkár Brüsszelben, az Európai Unió tagállamai vezetőinek videó-összeköttetéssel rendezett csúcstalálkozójára érkezve pénteken.

Jens Stoltenberg az Európai Tanács épületében tartott érkezési nyilatkozatában kiemelte, a továbbra is fenyegetést jelentő kihívásokkal csak közös erővel képes megküzdeni az Európai Unió és Észak-Amerika.

A főtitkár a kihívások között Oroszország agresszív fellépését, a terroristák egyre durvább támadásait, a kibertámadásokat, Kína megerősödését, illetve a klímaváltozás jelentette biztonsági fenyegetést sorolta fel. Mindezekkel összefüggésben fontosnak nevezte, hogy a NATO és az Európai Unió megerősítse ellenállóképességét, stabilizálja a Nyugat-Balkánt és együtt dolgozzon a migráció megállításában.

A legfontosabb jelenlegi feladatnak a koronavírus-járvány elleni fellépést nevezte, amelyhez tájékoztatása szerint a katonai szövetség minden rendelkezésére álló eszközzel és képességgel, köztük mobilkórházak felállításával és az egészségügyi személyzet és eszközök szállításával nyújt segítséget.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke köszöntőjében azt mondta: a NATO, ahogy korábban is, kulcsfontosságú szerepet játszik Európa és Észak-Amerika összekapcsolásában, amelyeket azonos demokratikus értékek és közös stratégiai érdekek kötnek össze. Kijelentette, a Joe Biden vezette új amerikai kormányzattal a felek képesek lesznek megújítani a transzatlanti szövetséget.

Kiemelte, stabilitásra és kiszámíthatóságra van szükség Európa és a NATO-szövetséges országok szomszédságában, illetve arra, hogy úgy az EU mint a katonai szövetség megerősítse ellenállóképességét az olyan új típusú kihívásokkal szemben, mint a kiber- és a hibrid támadások, valamint a dezinformáció.

Erős partnerség erős partnereket igényel, ami erősebb Európai Uniót és erősebb Észak-atlanti katonai szövetséget jelent - tette hozzá Michel.

Az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői a videókonferencián keresztül rendezett csúcstalálkozó pénteki munkanapján Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen áttekintik a jelenleg folyamatban lévő kezdeményezéseket a védelmi beruházások, a képességfejlesztés és a műveleti készenlét témájában. Megvitatják továbbá az unió kibertámadásokkal és a hibrid fenyegetésekkel szembeni ellenállóképességének növelésére irányuló munkát. Végezetül megbeszélést folytatnak az uniónak a déli szomszédsággal fenntartott kapcsolatairól, azt követően, hogy decemberben az Európai Tanács nyilatkozatot fogadott el e partnerségről, amelyben kiemelte, hogy a demokratikus, stabilabb, környezetbarátabb és virágzóbb déli szomszédság stratégiai prioritást jelent az EU számára. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban