Világ
Von der Leyen bejelentése szerint az Európai Bizottság hamarosan immunitásigazolásra vonatkozó javaslatot mutat be
Betűméret:             

Az Európai Bizottság még ebben a hónapban bemutatja a koronavírussal összefüggő új digitális immunitásigazolásra, másnéven zöld igazolványra vonatkozó jogalkotási javaslatát; az intézkedéssel az európaiak szabadabb utazását szeretnék elősegíteni - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfői Twitter-üzenetében. A belga külügyminiszter elvetette, hogy országa csatlakozzon egy ilyen közös európai rendszerhez,

Ursula von der Leyen arról tájékoztatott, hogy az oltási könyv szerepét betöltő új uniós immunitásigazolás a beoltottságot fogja igazolni, teszteredményeket tartalmaz azok esetében, akik még nem kaphattak oltást, illetve információt fog tartalmazni arról, ha valaki már átesett a koronavírus-fertőzésen.

"Az immunitásigazolásnak meg kell könnyítenie az európaiak életét" - fogalmazott.

A bizottsági elnök hangsúlyozta azt is, hogy az igazolással teljes mértékben tiszteletben fogja tartani az adatvédelmet és a magánszférát.

A digitális oltási igazolás bevezetésével az Európai Bizottságnak az a célja, hogy fokozatosan lehetővé tegye az európaiak számára, hogy biztonságosan utazhassanak az Európai Unióban, vagy az unió határain kívülre akár munka, akár turizmus céljából - tette hozzá von der Leyen.

A bizottság elnöke, aki a múlt héten videokonferencia keretében tartott informális EU-csúcs után jelentette be a javaslatot, az igazolvánnyal kapcsolatban elmondta, hogy legalább három hónapra van szükség egy közös európai rendszer technikai kifejlesztéséhez. Elmondta, a tagállami vezetők megállapodásra jutottak a legszükségesebb személyes adatok megosztásáról az igazolványok közös elfogadása érdekében. Hozzátette, az Európai Unió és a tagállamok azt szeretnék, ha a vakcinaútlevél nyárra elkészülne, és meg lehetne kezdeni az egészségügyileg biztonságos külföldi utazásokat.

Sophie Wilmes belga külügyminiszter a közösségi oldalra feltöltött üzenetben reagált az Európai Bizottság uniós oltási igazolványra vonatkozó bejelentésére.

A belga miniszter jó ötlenek nevezte egy szabványosított európai rendszer bevezetését, amely - mint mondta - lehetővé tenné, hogy egyetlen digitális tanúsítvány álljon rendelkezésre az oltásokról és tesztekről. Ugyanakkor zavarosnak nevezte az útlevél kifejezést az igazolás célját illetően, és ellenezte, hogy összekapcsolják a szabad utazást a vakcinaútlevél birtoklásával.

Wilmes elvetette, hogy országa csatlakozzon egy ilyen közös európai rendszerhez, véleménye szerint ugyanis alapvető fontosságú a megkülönböztetés-mentesség elvének tiszteletben tartása. Az oltás pedig - mint emlékeztetett - nem kötelező, továbbá még nincs egyetemes hozzáférés sem az oltóanyagokhoz. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban