Világ
Orosz katonai erődemonstrációt tartottak az Északi-sarkvidéken
Betűméret:             

Egyszerre három orosz rakétahordozó nukleáris tengeralattjáró merült fel az Északi-sarkvidéken, két nagy hatótávolságú MiG-31-es vadászrepülőgép pedig elrepült az Északi-sark fölött - jelentette Nyikolaj Jevmenov, az orosz haditengerészet főparancsnoka pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

Jevmenov tengernagy beszámolója szerint a három tengeralattjáró egyszerre, másfél méteres jégréteget áttörve, a Ferenc József-föld szigetcsoportnál, az Alekszandra-sziget közelében merült fel, egy 300 méteres sugarú területen. A parancsnok rámutatott, hogy ilyen műveletet első alkalommal hajtottak végre az orosz haditengerészet történetében.

Az egyik tengeralattjáró először hajtott végre jég alóli torpedókilövést és torpedókeresést. A két szuperszonikus MiG-31-es légi utántöltéssel repült el az Északi-sark fölött, ugyancsak először. A tengeralattjárók és a repülők a manővereket az Umka-21 arktiszi expedíció keretében hajtották végre, amelyben 600 tengerész és 200 különleges jármű vesz részt.

"Elrendelem a komplex arktiszi expedíciók és a Távol-Észak kutatásának folytatását, Oroszország katonai biztonsága érdekében" - adott utasítást Putyin a haditengerészet parancsnokának.

Az Oroszországot az Északi Tanácsban képviselő Nyikolaj Korcsunov különleges megbízatású nagykövet a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy Moszkva a NATO-nak a térség iránt megnövekedett figyelme miatt megtette "a megfelelő védelmi jellegű megelőző intézkedéseket" az Északi-sarkvidéken, egyebek között az északi hajózási útvonal védelme érdekében. Mint mondta, a Szuezi-csatorna elzáródásához vezető hajóbaleset kihangsúlyozta az alternatív szállítási lehetőség szükségességét.

Az Északi-sarkvidéken található becslések szerint a Föld feltáratlan olaj- és gázkészleteinek egynegyede. A régiónak egyes, a sarki jég olvadása következtében könnyebben hozzáférhető területei fölött Oroszország mellett az Egyesült Államok, Kanada, Dánia és Norvégia is megpróbálja saját joghatóságát érvényesíteni.

Oroszország 2014 decemberében létrehozta északi egyesített hadászati parancsnokságát, amelyhez szárazföldi, légi és tengeri csapatok is tartoznak. Az északi-sarkvidéki orosz katonai tevékenység több alkalommal váltott ki bírálatot a NATO részéről. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban