Világ
Moszkva a Szputnyik V-szállítmány visszaszolgáltatását követeli Szlovákiától
Betűméret:             

Szerződésszegés miatt Szlovákiának vissza kell szolgáltatnia a számára leszállított Szputnyik V vakcinát - közölte az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó és külföldi gyártását menedzselő Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) csütörtökön a Twitteren.

"Sajnálatos módon, a hatályos szerződést megsértve a (szlovák) Gyógyszerfelügyeleti Állami Intézet (SIDC) szabotázst követett el, szándékosan olyan laboratóriumba küldve tesztelésre a Szputnyik V-t, amely nem tartozik az EU gyógyszerfelügyeleti hálózatához, noha ilyen laboratóriumok hozzáférhetők voltak" - állt a RFPI közleményében.

A szlovák szakhatóság korábban kifogásolta, hogy az Oroszországból érkezett vakcina nem egyezik meg azokkal a mintákkal, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgál, és amelyet a The Lancet szakfolyóirat is tanulmányozott. Ezt az állítást a RFPI hazugságnak minősítette.

"Az SIDC dezinformációs kampányba kezdett a Szputnyik V ellen és újabb provokációkra készül. A SIDC azon állítása, miszerint a Szlovákiába eljuttatott Szputnyik V-szállítmány nem ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a The Lancet által leírt vakcina, hamis hír" - állította az RFPI a Kommerszant című lap beszámolója szerint.

Az orosz szuverén alap hangsúlyozta, hogy a vakcinaszállítmányokat a Gamaleja Intézet szigorú minőségellenőrzésnek veti alá, és annak minőségét 59 ország szabályozói megerősítették.

Az RFPI azzal a kéréssel fordult a szlovák kormányhoz, hogy az EU által hitelesített laboratóriumba küldje tesztelésre a vakcinát, és április 6-án levelet küldött a vakcina visszaszolgáltatását kérve a sokszoros szerződésszegés miatt, mégpedig azért, hogy más országokban még fel lehessen használni.

Szlovákia, amely az Európai Unióban Magyarország után másodikként hagyta jóvá a Szputnyik V felhasználását, március 1-jén kapta meg az első, 200 ezer adagos vakcinaszállítmányt, amelyet a felhasználás előtt a szlovák szakhatóságnak ellenőriznie kellett. A szerződés Pozsonyban komoly politikai ellenállásba ütközött, ami Igor Matovič szlovák miniszterelnök lemondásához vezetett. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Az orosz erők szerdán csapást mértek a dél-ukrajnai Herszonra, ahol eltaláltak egy hivatali épületet a megyeszékhely központjában - közölte Olekszandr Prokugyin, a megye kormányzója a Telegramon. A kormányzó arról is hírt adott, hogy a régióban, Beriszlav környékén lévő Mihajlivka falura kamikaze drónnal mértek...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 15:19 ]
Beolvasás folyamatban