Világ
Breitbart News: Megakadályoznák az amerikai választási reformokat
Betűméret:             

A Wall Street cégei, multinacionális vállalatok és nagy ügyvédi irodák fogtak össze a - Soros György milliárdos üzletember által finanszírozott, a New York-i Egyetem jogi karához tartozó - Brennan Igazságügyi Központtal, hogy nyomást gyakoroljanak az amerikai tagállamokra a választási törvények reformjával szemben - jelentette szerdán a Breitbart News című jobboldali internetes oldal.

A cikk felidézte: a közelmúltban Georgia állam átfogó választási törvényt fogadott el azzal a céllal, hogy óvja a voksolás tisztaságát. Az új jogszabályok szerint a jövőben például fényképes igazolványhoz kötik a részvételt, illetve a sorban álló szavazóknak nem lehet ételt és italt osztogatni. A reformok elfogadása felháborodást váltott ki a baloldali médiumokban és politikusok körében, amelyek és akik azt állítják, hogy az új szabályok korlátoznák a kisebbségi szavazók lehetőségeit.

Több nagyvállalat bojkottra szólított fel és azt javasolta, hogy költöztessék el tevékenységüket, vagy üzleteiket a déli államból. Az észak-amerikai profi baseball-liga (MLB) vezetői úgy döntöttek, hogy a 2021-es All-Star gálát nem Atlantában, Georgia fővárosában rendezik meg. Legutóbb pedig Will Smith amerikai színész jelentette be, hogy - tiltakozásul a szerinte az afroamerikai kisebbség lehetőségeit korlátozó választójogi reformok ellen - elviszi Georgia államból új, nagy költségvetésű filmje forgatását.

A Breitbart megjegyezte: az úgynevezett vállalati koalíció célja, hogy nyomást gyakoroljon a képviselőkre és - mint a portál írja - pereket indítson azon tagállamok ellen, amelyek a georgiaihoz hasonló választási reformokat hajtanak végre.

A Breitbart idézte a The New York Times című amerikai napilap cikkét is. A liberális lapnak Brad Karp, a Paul Weiss Ügyvédi Iroda elnöke és az összefogás egyik szervezője azt mondta: "azt tervezzük, hogy megtámadunk minden olyan választási törvényt, amely felesleges akadályokat gördít a választási jog elé, és amely országunk alulreprezentált csoportjait megfosztja a választási jogától."

A Breitbart azt írta: a hétvégén több mint 100 vállalatvezető találkozott, hogy megvitassa, mennyire fontos számukra a nyilvános kiállás a georgiaihoz hasonló választási jogszabályok ellen. A cikk szerint a találkozón részt vettek a többi között az American Express hitelkártya-társaság, a Merck & Co. gyógyszerészeti vállalat és a Levi Strauss & Co. ruházati cég vezetői is.

A cikk hangsúlyozta: a Brennan Igazságügyi Központ leginkább Georgia, Texas, New Hampshire, Florida, Michigan és Arizona állam törvényhozóit veszi célba, akik - a baloldali agytröszt megfogalmazása szerint - "szavazókat elnyomó törvényjavaslatokat népszerűsítenek". A lap szerint a jogi központot évente több millió dollárral támogatja Soros György, illetve vállalatok, bankok és egyéb baloldali szervezetek egész sora. A 2019-es pénzügyi adatok szerint a Brennan Igazságügyi Központ legjelentősebb adományozói között volt például Soros Nyílt Társadalom Alapítványa, a pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó PayPal, de a JPMorgan Chase bankház és a Microsoft számítástechnikai vállalat is. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban