Világ
Fehérorosz válság: Nemzetközi bíróság felállítását javasolja Szvjatlana Cihanouszkaja

Nemzetközi bíróság felállítását javasolta szerdán Prágában Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék emigrációban élő vezetője, aki szerint a bíróság büntetőeljárást folytathatna Aljakszandr Lukasenka elnök diktatórikus rendszerének képviselői ellen.

Cihanouszkaja szerint Lukasenka rendszere alapvetően terrorista, s Fehéroroszország lakossága olyan elnyomásnak van kitéve, amilyet a sztálinista idők óta nem ismert.

"Javaslom egy nemzetközi bíróság felállítását, amely kivizsgálná a Lukasenka diktatúra bűntetteit a múltban, illetve a 2020-as választások idején" - jelentette ki Cihanouszkaja a cseh parlament felsőházában, a szenátusban elmondott beszédében. Szerinte büntetőeljárást kellene indítani a Lukasenka-rendszer képviselői ellen, míg az ellenzék elnyomásában közreműködő fehérorosz intézményeket pedig bűnössé kellene nyilvánítani - jegyezte meg.

"Nem szabad megengednünk, hogy a történelmet a diktátorok írják" - hangsúlyozta az ellenzéki vezető, aki négynapos látogatást tett Csehországban Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke meghívására.

Cihanouszkaja úgy véli, hogy a fehéroroszországi helyzet egyetlen megoldása a szabad, nemzetközi felügyelet alatt megtartott választások megrendezése lehet. Felszólította a politikusokat és a nemzetközi közvéleményt, hogy ennek érdekében gyakoroljanak nyomást Lukasenka rendszerére.

A tavalyi fehéroroszországi elnökválasztás után Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja vasárnap érkezett négynapos látogatásra Prágába. Kedden Milos Zeman államfővel és Andrej Babis kormányfővel találkozott, akik támogatásukról biztosították őt.

Cihanouszkaja a tavaly augusztusi elnökválasztáson a hivatalos adatok szerint 10,1 százalékot szerzett és nagyon lemaradt a győztes Lukasenka mögött. Az Európai Unió számos országa azonban úgy véli, hogy a választás eredményét manipulálták, ezért nem ismerik el. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A boszniai szerb pártok és politikusok keddi bejelentésük szerint a továbbiakban nem vesznek részt a szövetségi testületek, így a kormány munkájában sem, ezzel akadályozandó a srebrenicai népirtását tagadását is büntető jogszabály életbe lépését. Valentin Inzko, a nemzetközi közösség távozó boszniai...
2021. JÚLIUS 27.
[ 10:01 ]
A világon 194 676 845 ember kapta el eddig a koronavírus-fertőzést, a halálos áldozatok száma 4 167 078 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 194 108 544 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 158 573 volt. A fertőzés 192...
2021. JÚLIUS 27.
[ 9:39 ]
Az európai unióshoz hasonló digitális Covid-igazolványt vezetnek be péntektől Montenegróban - közölte az ország egészségügyi minisztériuma. A tárca azt is tudatta a podgoricai sajtó keddi jelentése szerint, hogy július 30-tól új korlátozások lépnek életbe, azt azonban egyelőre nem közölte, mire lehet számítani....
2021. JÚLIUS 27.
[ 9:35 ]
Beolvasás folyamatban