Világ
Bevezetik Németországban a digitális védettségi igazolást
Betűméret:             

Bevezetik Németországban az okostelefonra fejlesztett védettségi igazolást, amellyel az Európai Unió teljes területén tanúsítható a védettség az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) által okozott betegségtől (Covid-19) - jelentették be csütörtökön Berlinben.

Az EU-s szabályok alapján fejlesztett, CoVPass nevű alkalmazás lényege, hogy letöltése után a telefon kamerájával be kell olvasni a vakcina beadását követően papíron kiállított oltási igazolás mellé járó QR-kódot, és amikor valahol - például határátkelőn vagy egy vendéglő bejáratánál - igazolni kell a védettséget, fel kell mutatni az alkalmazás révén a készüléken tárolt kódot.

Az igazolás érvényességének ellenőrzéséhez egy másik - ugyancsak ingyenesen letölthető - alkalmazás, a CovPassCheck szükséges.

Az igazolás az utolsó adag - két adagos oltás esetén a második adag - oltás beadása utáni 14. naptól tanúsítja a védettséget.

Az CoVPass következő verzióiban negatív SARS-CoV-2 teszt leletet is lehet majd rögzíteni, és azt is, hogy az alkalmazás használója fertőzés, azaz a vírus legyőzése révén szerzett védettséget a Covid-19-től.

A két okostelefon-alkalmazásból álló megoldás egyszerű, és az igazolást az egész EU-ban elfogadják - emelte ki tájékoztatóján Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter, rámutatva, hogy a tagországok mindegyikében érvényes igazolásokkal az EU egyedülálló a világon.

Elmondta, hogy az egyelőre csak oltási igazolásként alkalmazható megoldást fokozatosan vezetik be, várhatóan a hónap végére fér hozzá mindenki. A már teljes oltással rendelkező csaknem húszmillió ember a gyógyszertárakban szerezheti be a QR-kódot.

A papír alapú oltási igazolás, illetve a dokumentumot felmutató beoltott személyazonosságának ellenőrzéséért és a kód kiállításáért a kormány eljárásonként 18 eurót (6300 forint) fizet a patikáknak. Ez a díjazás remélhetőleg eléggé ösztönző ahhoz, hogy a mintegy 19 ezer gyógyszertárból álló országos hálózatban mindenütt elérhető legyen a szolgáltatás - fejtette ki a miniszter.

Németországban naponta átlagosan nagyjából 710 ezer - másodpercenként nyolcnál is több - adag oltást adnak be. Legalább egy adagot csütörtökig a lakosság 47 százaléka - 39 097 643 ember - kapott. Teljes oltással 23,9 százalék - 19 857 285 ember - rendelkezik.

A járványhelyzet az utóbbi hetekben folyamatosan javult. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) csütörtöki adatai szerint az utóbbi 24 órában 3187 SARS-Cov-2-fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem egyharmados csökkenés az egy héttel korábbi 4640-hez képest. Az új esetekkel együtt 3 709 129 ember szervezetében mutatták ki a vírust. A Covid-19-cel összefüggő halálesetek napi száma 94-re csökkent az egy héttel korábbi 166-ról. A járvány áldozatainak száma így 89 585-re emelkedett. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban