Világ
Hatalmas repülőgéphordozó hajót épít Kína
Betűméret:             

A távol-keleti ország rendelkezik a legnagyobb haditengerészettel a Pentagon szerint, és mindenkinél gyorsabban épít új hajókat.

Kína harmadik repülőgép-hordozója, amely várhatóan az ország első modern leszállópályás hadihajója lesz, kezd formát ölteni a sanghaji Jiangnan Hajógyárban – legalábbis ezt tanúsítják azok a képek, amelyek folyamatosan szivárognak ki az online térbe.

2012 előtt Kínának még egyáltalán nem volt repülőgép-hordozója, de az évtized során sikerült fejlődniük ezen a területen is.

A kínai Népi Felszabadítási Hadsereg haditengerészetének eddig két repülőgép-hordozója készült el, a Liaoning és a Shandong, amelyeket orosz minták alapján alkottak meg. Az első hordozót egy régi szovjet hajó felújított hajótestéből építették ki, míg a másodikat már egészében Kínában építették.

Kína harmadik repülőgép-hordozója azonban, legalábbis a közösségi médiában megjelent képek alapján, egy hatalmas lépés az ország önálló repülőgép-hordozó programjában – véli Andreas Rupprecht, a kínai hadsereg szakértője, aki az Insider nevű lapnak nyilatkozott.

Thomas Shugart, a Center for New American Security védelmi programjának munkatársa azt mondta, hogy a hajó „határozottan kezd úgy kinézni, mint egy valódi CATOBAR repülőgép-hordozó”.

Ahogy egyre több fotó jelenik meg, egyre világosabb kép sejlik fel arról, hogyan halad az új hajó építése, melynek egyelőre nincs neve. Folyamatosan jelennek meg vázlatok arról, miként nézhet majd ki kész állapotában a hajó, de szakértők szerint még korai találgatni.

Matthew Funaiole, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának vezető munkatársa, egyben Kína-szakértő a héten Jiangnanban végzett építési munkálatok műholdas képeit vizsgálta. „Még mindig nem helyezték el a szigetet. Még mindig a pilótafülkén dolgoznak. Még mindig nagyon sok munka áll előttük” – mondta az Insidernek, bár megjegyezte, hogy néhány dolog a hajóval kapcsolatban egyre világosabbá válik.

Az új hordozó észrevehetően nagyobb, mint az első kettő, ami lehetővé teszi Kína számára, hogy nagyobb és változatosabb tengeri légierőt állítson fel, ami szükséges lépés az ország számára, ha modern haditengerészettel szeretne rendelkezni, amely képes Kína partjaitól távolabb is erőt felmutatni.

A törekvések összhangban állnak az Amerikai Védelmi Minisztérium Kína katonai erejéről szóló éves jelentésében tett észrevételekkel.

A 003-as típusú repülőgép-hordozó építése 2018-ban kezdődött. A következő évben a Védelmi Minisztérium pedig közzé is tette értékelését, amelyben azt írta, hogy a hajó „valószínűleg nagyobb lesz”, mint a Liaoning és a Shandong, és katapultindító rendszerrel is fel lesz szerelve. „Ez a kialakítás lehetővé teszi további vadászrepülőgépek, felderítő repülőgépek indítását és gyorsabb repülési műveletek támogatását” – áll a beszámolóban. (mandiner.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Észak-Korea állambiztonsági miniszterével, Li Csangdevel tárgyalt Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a március 25-27. közötti phenjani látogatása során - közölte csütörtökön az SZVR sajtóirodája. A Moszkvában kiadott tájékoztatás szerint a felek megvitatták a nemzetközi...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 10:25 ]
A technológiai hozzáférés korlátozása, az ipari és ellátási láncok megszakítása csak konfrontációhoz vezetne, és ezek a kísérletek nem fogják megállítani az ország előretörését - jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök szerdán Mark Rutte holland miniszterelnökkel való pekingi találkozója során. "A...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:27 ]
Beolvasás folyamatban