Világ
Sassoli: Az EU-nak szüksége lesz a legális migrációra a járvány utáni helyreállításhoz
Betűméret:             

Az Európai Uniónak szüksége lesz a legális munkaerő-migrációra a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításhoz - jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hétfőn a testület által szervezett, migrációról és menekültügyről szóló magas szintű interparlamentáris konferencián.

Az elnök szerint olyan uniós mechanizmust kell kialakítani a migránsok befogadására, amelynek feltételei alkalmazkodnak a tagállamok munkaerőigényeihez.

Sassoli hangsúlyozta, hogy a migráció és menekültügy kérdéskörében elsősorban az emberi jogokat kell előrébe helyezni, és humánus szakpolitikákat kell létrehozni a kihívások kezelésére. Sassoli úgy vélte továbbá, hogy az uniónak sokkal eredményesebb külpolitikát kellene folytatnia. Mint mondta, az EU Szíria legnagyobb humanitárius donorja, ez idáig mintegy 4,9 milliárd eurót biztosított a konfliktus sújtotta országrészek segélyezésére, ám mindez "csepp a tengerben," ha nincs erőteljes politikai fellépés az EU részéről.

"Olyan diplomáciai erőfeszítéseket kell tennünk, amelyek arra irányulnak, hogy a szíriaiaknak legyen lehetőségük dönteni arról, milyen országban élnek - mondta.

Sassoli arra is kitért, hogy a migránsok tengeri mentése az EU felelőssége is, nem fogadható el, hogy a mentőakciókat csak az emberi jogi civil szervezetek végzik. Azonban - tette hozzá- az uniónak elsősorban arra kell törekednie, hogy kölcsönösen hasznos partnerségeket hozzon létre az EU-n kívüli országokkal, hiszen ezek révén egyben kezelni tudják a migráció kiváltó okait is.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja beszédében azt hangsúlyozta, hogy a migrációval és a menekültüggyel kapcsolatban a tagállamoknak közös célokat kell kitűzniük.

"A közös céloknak túl kell mutatniuk az olyan mérgező politikai vitákon, amelyeket néhány tagállamban megtapasztalunk. Ezek rövidlátó szónoklatok, amelyek a migráció és menekültügy témáját a mi és ők kettősségre szűkítik le" - mondta.

Szkínász szerint a bizottság szeptemberben bemutatott új csomagja e két kérdéskört világosan, összetett módon közelíti meg, minden tényezőt számba véve. Az új szakpolitikai javaslat az egyetlen módja, hogy a problémákat megoldjuk - tette hozzá.

Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány tovább mélyítette a migrációval kapcsolatos problémákat. A külföldön dolgozó migránsok legtöbbje elvesztette munkáját, így otthon maradt családját sem tudta támogatni. Az élelmiszerhiány, az infláció egyre jobban abba a helyzetbe kényszeríti az unión kívül élőket, hogy elhagyják lakhelyüket. Schäuble szerint az új migrációs csomag már most valamelyest "elavult", az EU-nak inkább a migránsok kvótaszerű elosztását kellene szorgalmaznia. Schäuble kiemelte: egyrészt nem szabad hátat fordítani a migránsok nyomorúságos helyzetének, azonban hiú reményeket sem szabad kelteni a bevándorlókban, mert az csak az embercsempészeknek kedvez. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban