Világ
Sassoli: Az EU-nak szüksége lesz a legális migrációra a járvány utáni helyreállításhoz

Az Európai Uniónak szüksége lesz a legális munkaerő-migrációra a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállításhoz - jelentette ki David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hétfőn a testület által szervezett, migrációról és menekültügyről szóló magas szintű interparlamentáris konferencián.

Az elnök szerint olyan uniós mechanizmust kell kialakítani a migránsok befogadására, amelynek feltételei alkalmazkodnak a tagállamok munkaerőigényeihez.

Sassoli hangsúlyozta, hogy a migráció és menekültügy kérdéskörében elsősorban az emberi jogokat kell előrébe helyezni, és humánus szakpolitikákat kell létrehozni a kihívások kezelésére. Sassoli úgy vélte továbbá, hogy az uniónak sokkal eredményesebb külpolitikát kellene folytatnia. Mint mondta, az EU Szíria legnagyobb humanitárius donorja, ez idáig mintegy 4,9 milliárd eurót biztosított a konfliktus sújtotta országrészek segélyezésére, ám mindez "csepp a tengerben," ha nincs erőteljes politikai fellépés az EU részéről.

"Olyan diplomáciai erőfeszítéseket kell tennünk, amelyek arra irányulnak, hogy a szíriaiaknak legyen lehetőségük dönteni arról, milyen országban élnek - mondta.

Sassoli arra is kitért, hogy a migránsok tengeri mentése az EU felelőssége is, nem fogadható el, hogy a mentőakciókat csak az emberi jogi civil szervezetek végzik. Azonban - tette hozzá- az uniónak elsősorban arra kell törekednie, hogy kölcsönösen hasznos partnerségeket hozzon létre az EU-n kívüli országokkal, hiszen ezek révén egyben kezelni tudják a migráció kiváltó okait is.

Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság európai életmód előmozdításáért felelős tagja beszédében azt hangsúlyozta, hogy a migrációval és a menekültüggyel kapcsolatban a tagállamoknak közös célokat kell kitűzniük.

"A közös céloknak túl kell mutatniuk az olyan mérgező politikai vitákon, amelyeket néhány tagállamban megtapasztalunk. Ezek rövidlátó szónoklatok, amelyek a migráció és menekültügy témáját a mi és ők kettősségre szűkítik le" - mondta.

Szkínász szerint a bizottság szeptemberben bemutatott új csomagja e két kérdéskört világosan, összetett módon közelíti meg, minden tényezőt számba véve. Az új szakpolitikai javaslat az egyetlen módja, hogy a problémákat megoldjuk - tette hozzá.

Wolfgang Schäuble, a német Bundestag elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a járvány tovább mélyítette a migrációval kapcsolatos problémákat. A külföldön dolgozó migránsok legtöbbje elvesztette munkáját, így otthon maradt családját sem tudta támogatni. Az élelmiszerhiány, az infláció egyre jobban abba a helyzetbe kényszeríti az unión kívül élőket, hogy elhagyják lakhelyüket. Schäuble szerint az új migrációs csomag már most valamelyest "elavult", az EU-nak inkább a migránsok kvótaszerű elosztását kellene szorgalmaznia. Schäuble kiemelte: egyrészt nem szabad hátat fordítani a migránsok nyomorúságos helyzetének, azonban hiú reményeket sem szabad kelteni a bevándorlókban, mert az csak az embercsempészeknek kedvez. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A boszniai szerb pártok és politikusok keddi bejelentésük szerint a továbbiakban nem vesznek részt a szövetségi testületek, így a kormány munkájában sem, ezzel akadályozandó a srebrenicai népirtását tagadását is büntető jogszabály életbe lépését. Valentin Inzko, a nemzetközi közösség távozó boszniai...
2021. JÚLIUS 27.
[ 10:01 ]
A világon 194 676 845 ember kapta el eddig a koronavírus-fertőzést, a halálos áldozatok száma 4 167 078 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 194 108 544 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 158 573 volt. A fertőzés 192...
2021. JÚLIUS 27.
[ 9:39 ]
Az európai unióshoz hasonló digitális Covid-igazolványt vezetnek be péntektől Montenegróban - közölte az ország egészségügyi minisztériuma. A tárca azt is tudatta a podgoricai sajtó keddi jelentése szerint, hogy július 30-tól új korlátozások lépnek életbe, azt azonban egyelőre nem közölte, mire lehet számítani....
2021. JÚLIUS 27.
[ 9:35 ]
Beolvasás folyamatban