Világ
A boszniai szerb politikusok az országos döntéshozatal akadályozását jelentették be

A boszniai szerb pártok és politikusok keddi bejelentésük szerint a továbbiakban nem vesznek részt a szövetségi testületek, így a kormány munkájában sem, ezzel akadályozandó a srebrenicai népirtását tagadását is büntető jogszabály életbe lépését.

Valentin Inzko, a nemzetközi közösség távozó boszniai főképviselője a múlt pénteken hozott kötelező érvényű rendelkezése értelmében a srebrenicai népirtás, valamint más emberiesség elleni bűnök tagadása börtönbüntetéssel sújtható a jövőben. A távozó főképviselő rendelete pénteken lépne életbe, de a boszniai szerbek vezetői egyrészt petíciót indítottak a büntető-törvénykönyv ilyen értelmű módosítása ellen, másrészt bojkottot hirdettek a kormánytestületekben.

Inzko rendelete értelmében hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki nyilvánosan helyesli, tagadja, lekicsinyli vagy megpróbálja igazolni a népirtást vagy így tesz más olyan háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekménnyel kapcsolatban, amelyet valamely hágai vagy boszniai bíróság bizonyítottnak mondott ki.

Az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni egyezmény értelmében a főképviselőnek joga van törvényeket alkotni. Valentin Inzko megbízatása augusztus elsejével jár le, helyére Christian Schmidt német diplomata érkezik.

Míg a bosnyák politikusok üdvözölték Inzko törvénymódosítását, a boszniai szerbek vezető politikusa, a háromtagú államelnökség szerb tagja kijelentette, hogy a törvény az ország felbomlásához vezethet. A hivatalos szerb álláspont szerint szörnyű bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de nem lehet népirtásnak minősíteni ezeket.

A boszniai szerb politikusok arról is döntöttek, hogy ezután sem fogadják el a mindenkori nemzetközi főképviselő egyetlen kötelező érvényű rendelkezését sem, mert illegitimnek tartják ezeket.

Nedeljko Čubrilović, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének elnöke hétfőn kijelentette: nem állnak fenn a körülmények ahhoz, hogy a szerbek részt vegyenek a boszniai államelnökség, a parlament és a kormány munkájában. Ez nem azt jelenti, hogy a szerb képviselők lemondanak megbízatásukról, távolmaradásukkal csak annak a jogszabálynak az elfogadását akarják megakadályozni, amelyet Inzko "kényszerítene" rájuk - tette hozzá.

A legnagyobb bosnyák párt, a Demokratikus Akciópárt (SDA) vezetője, Bakir Izetbegović szerint a szerbek ezzel a lépéssel nem fognak elérni semmit, a szövetségi intézmények ugyanis a nyár végéig "szabadságon" vannak, így még körülbelül negyven napig nincs mit bojkottálni. "Szeptemberben a helyzet úgyis normalizálódik" - mondta.

Hasonló véleményen van Željko Komšić, a háromtagú boszniai államelnökség soros, horvát elnöke is, aki szerint most mérgesek a szerbek, mert elvesztettek egy csatát, de "előbb vagy utóbb túlteszik magukat rajta, minden rendben lesz".

Milorad Dodik, az államelnökség szerb tagja már többször kifejtette, hogy véleménye szerint a Szerb Köztársaságnak ki kellene válnia Bosznia-Hercegovinából, és csatlakoznia Szerbiához. Most arról beszélt, hogy a szerbek "nem akarnak olyan országban élni, ahol bárki törvényt hozhat pusztán azáltal, hogy megjelenteti a honlapján".

Az 1992-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés két országrészre osztotta Bosznia-Hercegovinát, a főként szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra, valamint a túlnyomórészt bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra. Emellett a békeszerződésbe azt is belefoglalták, hogy a három államalkotó népcsoportnak - a bosnyáknak, a horvátnak és a szerbnek - egyenlő arányban kell részt vennie az állami szervek működésében. Ez pedig gyakran gátolja a reformok végrehajtását. A nemzetközi közösség főképviselőjének funkcióját is ekkor hozták létre, a megbízottnak joga van törvényeket is hozni, nemcsak felügyelni a békeszerződésben foglaltak alkalmazását. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
olvasó
2021. JÚLIUS 27. [ 11:35 ]

Mennyivel szebb volt az élet, amikor holland asszisztálással szabadon lehetett gyilkolni a bosnyákokat! Az aztán legitim volt.


Az afgán civilek halálát okozó amerikai katonai csapás tragikus hiba volt - mondta pénteken az amerikai védelmi minisztérium sajtótájékoztatóján Frank McKenzie tábornok, a Közép- és Dél-Ázsiáért is felelős Középső Parancsnokság vezetője. A Pentagon megerősítette, hogy az Iszlám Állam-Horászán Tartomány (ISIS-K)...
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 7:12 ]
A világon 227 611 994 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 678 822 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 227 019 435 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 669 895 volt. A...
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 7:07 ]
Az Egyesült Államok arra bátorítja az arab országokat, hogy normalizálják Izraelhez fűződő kapcsolatukat - mondta pénteken Antony Blinken amerikai külügyminiszter azon a virtuális találkozón, amelyet az Ábrahám-egyezmények aláírásának egyéves évfordulója alkalmából rendeztek. Izrael és az Egyesült Arab...
2021. SZEPTEMBER 18.
[ 6:15 ]
Beolvasás folyamatban