Világ
Kalifornia kormányzója elutasította Robert F. Kennedy gyilkosának feltételes szabadlábra helyezését

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó helyi idő szerint csütörtökön - elutasította - Robert F. Kennedy egykori igazságügyi miniszter gyilkosa, Sirhan B. Sirhan feltételes szabadlábra helyezését.

A Los Angeles Times című lapban közzétett véleménycikkében a kormányzó - aki politikai példaképének nevezte a meggyilkolt politikust - leszögezte: a 77 éves Sirhan még mindig nem érzi át tette súlyát, továbbra is igyekszik elhárítani magáról a felelősséget, és emiatt veszélyt jelentene, ha visszaengednék a közösségbe.

A demokrata párti kormányzó hangsúlyozta: a merénylő az Egyesült Államok történetének egyik legszörnyűbb bűncselekményét követte el.

Newsom döntése megosztotta a Kennedy-családot is: a meggyilkolt politikus özvegye, a 94-ik évében járó Ethel Kennedy mély megkönnyebbülését fejezte ki, a pár kilenc gyermeke közül viszont ketten - ifjabb Robert F. Kennedy és Douglas Kennedy - támogatták Sirhan B. Sirhan kérelmét. Ifjabb Robert Kennedy tavaly decemberben, a San Francisco Chronicle című lapban közölt véleménycikkében azt állította, nem Sirhan ölte meg az apját.

Az elítélt férfi ügyvédje, Angela Berry közleményében azt vetette Newsom szemére, hogy döntésének politikai okai voltak. "Biztosak vagyunk benne, a bírósági felülvizsgálat bebizonyítja, hogy a kormányzó tévedett" - tette hozzá.

Newsom azt követően döntött így, hogy Kalifornia feltételes szabadlábra helyezésekről döntő bizottsága augusztusban beleegyezett, hogy a palesztin származású Sirhan B. Sirhan elhagyhassa a börtönt. A törvény értelmében a döntés 90 napos felülvizsgálati időszak után került a kormányzó elé.

Sirhant 1969-ben ítélték halálra a demokraták elnökjelöltségéért induló Robert Kennedy meggyilkolásáért. Az ítéletet később - miután Kaliforniában eltörölték a halálbüntetést - életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták.

A szabadlábra helyezésről döntő bizottság korábban 15 alkalommal utasította el Sirhan szabadlábra helyezés iránti kérelmét.

Robert Kennedy a demokraták egyik elnökjelölt-aspiránsa volt, amikor a 24 éves Sirhan 1968. június 6-án a Los Angeles-i Ambassador Hotelben lelőtte őt, néhány perccel azután, hogy győzelmi beszédet mondott a kulcsfontosságú kaliforniai előválasztáson. A palesztin születésű Sirhan családja 1956-ban települt át az Egyesült Államokba. Egykori vallomása szerint Sirhan Kennedynek az 1967-es, hatnapos arab-izraeli háború során tett kijelentései miatt határozta el magát a merényletre. Később viszont többször is azt vallotta, hogy nem emlékszik a gyilkosságra, csak az azt megelőző történéseket tudja felidézni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Új kormánya van Észak-Macedóniának - illusztráció
2022. JANUÁR 17.
[ 9:37 ]
Egybehangzó vasárnapi brit sajtóbeszámolók szerint egyre többen követelik a kormányzó brit Konzervatív Párton belül is Boris Johnson miniszterelnök távozását. Johnson körül az elmúlt napokban egymás után robbantak ki a botrányok, miután kiderült, hogy a korábbi hónapokban több házibuliszerű összejövetelt...
2022. JANUÁR 16.
[ 16:37 ]
Lelőtték a rendőrök azt a fegyveres férfit, aki szombaton túszokat ejtett a Texas állambeli Colleyville zsinagógájában. A férfi négy embert, köztük a rabbit ejtette túszul, egyikőjüket több mint hat óra után szabadon engedte. A többi túszt órákkal később szabadította ki az FBI különleges egysége. Greg Abbott texasi...
2022. JANUÁR 16.
[ 11:06 ]
A világon 326 151 693 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 535 426 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 323 298 783 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 529...
2022. JANUÁR 16.
[ 8:49 ]
Beolvasás folyamatban