Világ
Romániában a Covid-kórházak leterheltségétől tették függővé az iskolák bezárását

Romániában ezentúl felfüggesztik a jelenléti oktatást és online folytatják a tanévet azokban a megyékben, ahol a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházi helyek 75 százaléka betelt - jelentette be pénteken Sorin Cimpeanu oktatási és Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

Az intézkedésről a két tárcavezető közös rendeletet írt alá a járványügyi operatív törzstől (CNSU) kapott felhatalmazás alapján.

A tanári kar átoltottsági foka már nem szerepel a kritériumok között, tehát többé nem kell internetre költöztetni az oktatást azokban a - magas fertőzöttségű településeken működő - tanintézményekben, amelyekben a pedagógusok kevesebb mint 60 százaléka vette fel az oltást.

Az intézkedés egyelőre az összes romániai iskola nyitva tartását eredményezi, ugyanis jelenleg a Covid-kórházakban a férőhelyek alig 16 százaléka foglalt.

Cimpeanu szerint az óralátogatás két hónapja bevezetett, és most eltörölt feltétele már megtette hatását, mert a tanárok átoltottsága jóval meghaladta az - 50 százalék alatti - országos átlagot, és immár 70 százalék fölé emelkedett. Mivel azonban a jelenleg terjedő omikron vírusvariáns esetében az oltás csak a súlyosabb megbetegedéstől óv meg, de a fertőzéssel szemben nem nyújt száz százalékos védelmet, a hatóságok jobbnak látták, hogy csak abban az esetben próbálják az iskolák bezárásával fékezni a fertőzések terjedését, ha a kórházak leterheltsége veszélyesen megemelkedik.

A miniszter elmondta: minden megyében a csütörtöki adatok függvényében döntenek arról, hogy a következő héten óralátogatással, vagy online folytatódik-e a tanév, ha pedig - a Covid-kórházak 75 százalék fölötti leterheltsége miatt - valamely megyében be kell zárni az iskolákat, a tanintézményeket csak akkor nyitják meg, ha a kórházi leterheltség 70 százalék alá csökken.

Az egyes tanintézményekben akkor is áttérhetnek az online oktatásra, ha a közösségben megjelenik a fertőzés. Azokban az osztályokban függesztik fel a jelenléti oktatást, ahol egy héten belül legalább hárman megfertőződnek, illetve azokat a tanintézményeket zárják be, ahol az osztályok több mint felében fel kellett függeszteni a jelenléti oktatást.

Az egészségügyi miniszter rámutatott: jelenleg - az egyébként legalacsonyabb átoltottságú - Suceava megyében a legmagasabb, 34 százalékos a Covid-kórházak leterheltsége, a fővárosban a Covid-kapacitás 16 százaléka foglalt. Hozzátette: országos szinten mintegy 25 ezer kórházi helyet és intenzív terápiás ágyat különítettek el a koronavírusos betegek számára.

A szaktárca járvány-stratégiájáról Rafila elmondta: a családorvosok bevonásával akarják növelni a tesztelési kapacitást, több mint 200 Covid-kezelési központ megnyitásával tehermentesítik a kórházakat, és így a járóbeteg-ellátásban is hozzáférhetővé teszik az eddig csak kórházakban használt antivirális gyógyszereket.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában 9884 új fertőzést diagnosztizáltak, ami több mint duplája az utóbbi két hét átlagának. A napi jelentésben szereplő 27 haláleset valamivel kisebb a kéthetes mozgóátlagnál. Az egészségügyi rendszer terhelése több mint 40 százalékkal emelkedett múlt péntek óta: jelenleg 3490 fertőzöttet kezelnek kórházban. Az intenzív terápiára szoruló súlyos esetek száma - egy hét alatt 13 százalékkal - 456-ra emelkedett. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Új kormánya van Észak-Macedóniának - illusztráció
2022. JANUÁR 17.
[ 9:37 ]
Egybehangzó vasárnapi brit sajtóbeszámolók szerint egyre többen követelik a kormányzó brit Konzervatív Párton belül is Boris Johnson miniszterelnök távozását. Johnson körül az elmúlt napokban egymás után robbantak ki a botrányok, miután kiderült, hogy a korábbi hónapokban több házibuliszerű összejövetelt...
2022. JANUÁR 16.
[ 16:37 ]
Lelőtték a rendőrök azt a fegyveres férfit, aki szombaton túszokat ejtett a Texas állambeli Colleyville zsinagógájában. A férfi négy embert, köztük a rabbit ejtette túszul, egyikőjüket több mint hat óra után szabadon engedte. A többi túszt órákkal később szabadította ki az FBI különleges egysége. Greg Abbott texasi...
2022. JANUÁR 16.
[ 11:06 ]
A világon 326 151 693 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 535 426 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban a világon 323 298 783 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 529...
2022. JANUÁR 16.
[ 8:49 ]
Beolvasás folyamatban