Világ
Elhalaszthatja az olajembargót az Európai Unió

Úgy tűnik, az unió nem tud mit kezdeni a magyar vétó-fenyegetéssel: a Bloomberg információja szerint az EU mérlegeli az Oroszországgal szemben tervezett olajembargó elhalasztását. A cél: a bejelentett hatodik szankciócsomag többi elemének megmentése.

Az Európai Unió egyes tagállamai szerint itt az ideje megfontolni a bejelentett orosz olajembargó elhalasztását, hogy a javasolt szankciócsomag többi részét legalább keresztül tudják vinni, ha nem tudják meggyőzni Magyarországot az embargó támogatásáról - értesült a Bloomberg.

A lap uniós diplomáciai forrásai szerint a 27-ek nem mondtak le arról a céljukról, hogy hétfőig, az uniós külügyminiszterek brüsszeli találkozójáig megállapodást kössenek Budapesttel a teljes csomagról, beleértve a fokozatosan bevezetendő olajtilalmat is.

Egyre nagyobb támogatást élvez azonban az olajembargó elhalasztásának gondolata, bár vannak országok, amelyek attól tartanak, hogy a mostani felfüggesztés a gyengeség jele lenne.

A magyar kormány kijelentette, hogy nem tudja támogatni az Európai Bizottság újabb, Oroszországgal szembeni szankciós csomagját, az olajembargó ugyanis "teljes mértékben lerombolná" az ország jelenleg stabil energiaellátását. Szijjártó Péter szerint hazánk energiaellátása jelenleg biztosított, stabil alapokon áll, ez a csomag azonban ezt teljes mértékben lerombolná, így ugyanis lehetetlenné válna a gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése.

Orbán Viktor pedig felvetette, hogy az olajembargót az EU vezetőinek csúcstalálkozóján kellene megvitatni. A következő csúcstalálkozót május végére tervezik.

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője pénteken újságíróknak azt mondta, a külügyminisztereket sürgetni fogja, hogy "adják meg a politikai lendületet" a csomaghoz, beleértve az olajembargót is, ha a nagykövetek addig nem jutnak megállapodásra.

Ursula von der Leyen bizottsági elnök, aki május 9-én még Budapestre is eljött, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon a válságról, a hét elejére videobeszélgetést tervezett Orbánnal és más regionális vezetőkkel, hogy megvitassák a lehetséges kompromisszumot. A hívást azonban elhalasztották, és még nincs új időpont - írja a Bloomberg.

A vita kezelésére az elmúlt napokban felmerült, hogy az unió egy évvel meghosszabbítaná a Magyarországnak és Szlovákiának adott mentességet az orosz kőolajembargó ügyében (az eredeti javaslat szerint Magyarország 2023 végéig vehetne orosz kőolajat, az új javaslat 2024 végéig szól), illetve az, hogy a Bizottság plusz pénzt adna Budapestnek az olajembargós vita lezárásáért.

Szóvivő: Brüsszel kitart az olajembargó terve mellett

Kitart az olajembargó terve mellett Brüsszel - ezt először az M1-nek erősítette meg hivatalosan az Európai Bizottság szóvivője.

Az M1 aktuális csatorna híradója felidézte, hogy péntek reggel a Politico című brüsszeli lap írt arról, hogy a lehetséges magyar vétó miatt kivehetik a hatodik szankciós csomagból az olajembargó ügyét.

Az M1-nek küldött hivatalos válasz szerint azonban kitartanak az olajembargó terve mellett. (Euronews, MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Bevették az oroszok az Azovsztalt - illusztráció
2022. MÁJUS 17.
[ 8:27 ]
A mariupoli Azovsztal acélgyárban körülzárt ukrán katonák képviselőivel folytatott tárgyalások eredményeként megállapodás született a sebesültek elszállításáról - közölte hétfő délután az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a vállalat területén fegyvernyugvás lépett életbe, és humanitárius...
2022. MÁJUS 16.
[ 20:11 ]
Emmanuel Macron francia államfő Élisabeth Borne eddigi munkaügyi minisztert nevezte ki hétfőn új miniszterelnöknek a távozó Jean Castex helyére, aki a hagyományoknak megfelelően benyújtotta lemondását a három héttel ezelőtt újraválasztott köztársasági elnöknek. Harminc év után először van ismét női...
2022. MÁJUS 16.
[ 18:59 ]
Oroszország válaszolni fog a NATO katonai infrastruktúrájának Finnországra és Svédországra történő kiterjesztésére - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (ODKB) hétfői moszkvai csúcstalálkozóján. Putyin szerint a válaszlépésekről Moszkva az Oroszországot...
2022. MÁJUS 16.
[ 18:42 ]
Beolvasás folyamatban