Világ
Európa az orosz gázstoptól tart
Elkezdődhet a versenyfutás a tározók megtöltéséért

Oroszország akár teljesen le is állíthatja Európába irányuló gázszállításait - jelentette ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) vezetője a Reuters hírügynökségnek. Fatih Birol az IEA éves energiaberuházási jelentése kapcsán fogalmazta meg gondolatait: elképzelhető, hogy Oroszország újabb ürügyeket talál, melyekre hivatkozva tovább csökkentheti, netán megszüntetheti az Európába irányuló gázszállításokat.

Ezért Európának vészhelyzeti tervekre van szüksége. Ugyanis Moszkva a tavasz folyamán már leállította a gázszállítást három uniós tagállamba: Lengyelországba, Bulgáriába, majd legutóbb Finnországba.

Mindezt megfejelve, a múlt hét folyamán mintegy 60 százalékkal vágták vissza az Északi Áramlat-1-es vezetéken áramló gáz mennyiségét Németország, illetve Nyugat-Európa irányába meghibásodott turbinák okozta nehézségekre hivatkozva. A Balti-tenger alatt húzódó földgázszállító vezetéken optimális esetben mintegy 55 milliárd köbméter gáz érkezik évente az észak-németországi Greifswaldba.

Az 1222 kilométer hosszú vezetéken az éves tervezett karbantartás miatt július közepén tizenegy napra teljesen leáll a szállítás. Német kormány- és gazdasági körökben attól tartanak, hogy valamilyen mondvacsinált ürügyre hivatkozva a szállítást az oroszok július 21-ét követően nem indítják újra – írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Európa versenyt fut a gáztárolók feltöltésével a téli szezon előtt, és már most tökéletesen látszik, hogy nagyon nehéz hónapok előtt áll a kontinens. Ráadásul az árak mennek egyre feljebb, a portfolio.hu adatai szerint az összes idei havi, illetve jövő év eleji kontraktus ára 125-130 euró/MWh körül jár.

Nagy kérdés, vajon sikerül-e az orosz fenyegetés és az árak teljes elszabadulása miatt feltölteni télire a most 55%-on álló gáztárolókat. (10perc.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Még mindig el akarja foglalni Ukrajna jelentős részét Vlagyimir Putyin orosz elnök, így látja az amerikai hírszerzés igazgatója. Avril Haines szerint az orosz csapatok jelentősen meggyengültek a háború több mint négy hónapja alatt, de így is sikerrel foglalnak el új területeket. Igaz, rendkívül lassan, így ahhoz, hogy Putyin...
2022. JÚNIUS 30.
[ 10:00 ]
Tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte szerdán a 2015. november 13-i, 132 halálos áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozatot végrehajtó terrorkommandó egyetlen életben maradt tagját, Salah Abdeslamot, a párizsi különleges esküdtszék. A tíz hónapig tartott per végén az öt...
2022. JÚNIUS 30.
[ 0:25 ]
Az újabb NATO-erők kelet-európai telepítése kompenzáló intézkedéseket eredményez majd Oroszország részéről, Moszkva pedig rendelkezik azokkal a képességekkel és erőforrásokkal, amelyekkel garantálhatja saját biztonságát - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán újságíróknak...
2022. JÚNIUS 29.
[ 21:08 ]
Beolvasás folyamatban