Világ
Megérkezett Tajvanra Nancy Pelosi amerikai házelnök
Betűméret:             

Itteni idő szerint délután öt óra előtt nem sokkal landolt a tajpeji Songshan nemzetközi repülőtéren Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök.

A reptéren Joseph Wu, Tajvan külügyminisztere és Sandra Oudkirk, az Amerikai Egyesült Államok tajvani képviselője fogadta őt. Várhatóan szerdán Caj Jing-ven tajvani elnökkel is találkozik majd, írja a Guardianra hivatkozva a 24.hu.

Pelosi nyilatkozatában leszögezte: az Egyesült Államok szolidaritása a 23 millió lakosú, demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha, tudósít az MTI.

Mint ismert, Kína, amely sajátjának érzi Tajvan egész területét, többször is figyelmeztette az Amerikai Egyesült Államokat Pelosi látogatása előtt, hogy Peking hadserege soha nem fogja ezt tétlenül nézni.

Kedden a kínai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta Amerikát, hogy meggondolatlanok, továbbá kijelentette, meg fogják fizetni az árat annak, hogy Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit figyelmen kívül hagyják.

Pelosi érkezése előtt egyébként mindenki mozgósítani kezdett. A kínai hadsereg több harci gépe is megjelent korábban a Tajvani-szorosnál, és több tucat tankot és más fegyveres katonai járművet csoportosítottak át Hsziamen városába, ami légvonalban 5 kilométerre van a Tajvanhoz tartozó Kinmen-szigethez.

Tajvan védelmi minisztériuma erre megemelte a készültséget az országban a következő négy napra, miközben a térségben állomásozó amerikai hadihajókat a sziget keleti oldalára vitték, de ez állítólag nem áll összefüggésben Pelosi érkezésével.

A legtöbb szakértő egyébként egyetért abban, hogy ellenséges katonai beavatkozás nem fog történni Kína részéről, de gazdasági megtorlásra lehet majd számítani.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Letette hivatali esküjét vasárnap Kolumbia első baloldali elnöke, aki azt ígérte, harcol az egyenlőtlenségek ellen és békét hoz az országba. Gustavo Petro, az M-19 gerillacsoport korábbi tagja nyerte a júniusi elnökválasztást, legyőzve a piacbarát gazdaságban mérsékelt változásokat ígérő konzervatív pártokat,...
2022. AUGUSZTUS 8.
[ 8:58 ]
Vasárnap éjfél előtt életbe lépett az egyiptomi közvetítéssel megkötött tűzszünet Izrael és az Iszlám Dzsihád között, a pénteken indított izraeli Hajnalhasadás hadművelet véget ért - jelentette a helyi média hétfőn. Egyiptom vasárnap átfogó és kölcsönös tűzszünetre szólította fel a feleket, és az Iszlám...
2022. AUGUSZTUS 8.
[ 7:31 ]
Egyiptom átfogó és kölcsönös tűzszünetre szólította fel a feleket, az Iszlám Dzsihád elfogadta a feltételeket - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap este. Egyiptom a felhívásban kijelenti, hogy "erőfeszítéseket tesz, és elkötelezett amellett, hogy kiszabadítsák" az Iszlám...
2022. AUGUSZTUS 7.
[ 22:01 ]
Beolvasás folyamatban