Világ
Aggodalmak a zaporizzsjai atomerőművet ért támadások miatt
Betűméret:             

Súlyosbodik a helyzet a zaporizzsjai atomerőmű körül az ukrán elnök közlése szerint. Az oroszok és az ukránok továbbra is egymást vádolják a tüzérségi lövésekért, amelyek reaktorleállást okoztak Európa legnagyobb nukleáris erőművében.

Éjszakai videóüzenetében Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy az oroszok a világon elsőként követtek el terrorakciót atomerőmű ellen. "Ragaszkodni fogunk újabb szankciókhoz Oroszország ellen, amiért ilyen globális veszélyhelyzetet teremtett" - tette hozzá az ukrán államfő.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója, Rafael Grossi közleményben fejezte ki ki aggodalmát a nukleáris katasztrófa kockázata miatt.

Az Európai Unió biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell a Zaporizzsját ért támadást a nukleáris biztonsági szabályok és a nemzetközi normák súlyos és felelőtlen megsértésének nevezte.

Egy orosz ellenzéki orgánum arról számolt be, hogy az orosz erők robbanóanyagot és lőszert tárolnak az atomerőmű körül. A The Insider augusztus 5-én arról számolt be, hogy egy forrás szerint az orosz erők augusztus 2. körül aláaknázták az atomerőmű 1. energiablokkjának turbinatermét.

Egy másik forrás azt állította, hogy mintegy 500 orosz katona, valamint páncélozott személyszállító járművek és légvédelmi ágyúk állomásoznak az erőmű területén, és hogy az orosz erők aláaknázzák az erőmű környékét.

Egy másik forrás szerint az orosz erők „aknákat és lőszert tárolnak az energiablokkok közvetlen közelében, gerendák alatt, a lőszerek egy részét pedig az energiablokkban tárolják”. A második forrás nem volt biztos abban, hogy „az energiablokkot aláaknázták-e, vagy egyszerűen csak robbanóanyagok tárolására használják”.

Ukrán források szerint az orosz erők szombaton támadásba lendültek két kulcsfontosságú kelet-donyecki város, Bahmut és Avdijivka ellen, és több más ukrajnai városra is csapást mértek.

A herszoni régióban lévő Nova Kakhovkában merényletet követtek el a megszálló oroszok által kinevezett alpolgármester ellen, aki belehalt a lövésekbe.

Isztambulban eközben már két hajó várja az engedélyt a kifutásra, ukrán gabonával a fedélzetén. Az egyik Íroszágba, a másik Nagy-Britanniába tart, de csak azt követően haladhatnak át a Boszporusz-szoroson, hogy az ukrán, orosz, török és ENSZ-tisztségviselőkből álló nemzetközi csoport alaposan átvizsgálta őket. (Euronews, Index.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tanúskodni hívta Joe Biden elnököt az ügyében zajló kongresszusi vizsgálatot vezető republikánus képviselőházi bizottsági elnök, James Comer pénteken. A republikánus politikus levélben kérte fel részvételre az elnököt arra, hogy a hivatali eltávolítási eljárás (impeachment) elindításáról szóló vizsgálat...
2024. MÁRCIUS 29.
[ 7:27 ]
Bizonyítékot talált a nyomozás arra vonatkozóan, hogy kapcsolat állt fenn a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központ elleni támadást végrehajtó terroristák és az ukrán nacionalisták között - közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) csütörtökön a Telegram-csatornáján. Az SZK szerint a támadás...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 16:46 ]
A nagycsütörtök délelőtti krizmaszentelési misével kezdetét vette Rómában a húsvéti szent három nap, melynek szertartásait Ferenc pápa vezeti. Délután egy római börtön női rabjaival végzi a lábmosás szertartását. Az egyházfő a Szent Péter-bazilikában bemutatott misét a főoltárnál, ülve követte és felolvasta...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:37 ]
Beolvasás folyamatban