Világ
Letette hivatali esküjét Kolumbia első baloldali elnöke
Betűméret:             

Letette hivatali esküjét vasárnap Kolumbia első baloldali elnöke, aki azt ígérte, harcol az egyenlőtlenségek ellen és békét hoz az országba.

Gustavo Petro, az M-19 gerillacsoport korábbi tagja nyerte a júniusi elnökválasztást, legyőzve a piacbarát gazdaságban mérsékelt változásokat ígérő konzervatív pártokat, melyeknek nem sikerült kapcsolatot teremteniük a fokozódó szegénység, valamint vidéken az emberi jogi vezetők és a környezetvédők elleni erőszak miatt csalódott szavazókkal.

Petro vasárnap azt mondta, Kolumbia „második esélyt” kapott, hogy felszámolja az erőszakot és a szegénységet, valamint megígérte, hogy kormánya gazdaságpolitikája igyekszik felszámolni a régóta létező egyenlőtlenségeket és szolidaritást vállalni az ország legsebezhetőbb csoportjaival.

A hivatalába lépő elnök közölte, hogy hajlandó béketárgyalásokat kezdeni a fegyveres csoportokkal országszerte. Arra szólította fel az Egyesült Államokat és más fejlett országokat, hogy változtassanak a drogpolitikájukon, mely a kábító hatású anyagok – többek között a kokain – betiltására összpontosít, és erőszakos konfliktusokat szít Kolumbia-szerte, valamint más latin-amerikai országokban.

„Itt az ideje egy új nemzetközi szerződésnek, amely beismeri, hogy a drogok elleni háború kudarcot vallott. A béke természetesen lehetséges, de azon múlik, hogy a jelenlegi drogpolitika helyett olyan szigorú intézkedéseket vezetnek-e be, melyet megakadályozzák a drogfogyasztást a fejlett országokban” – mondta.

A 62 éves Petro az Egyesült Államok vezette drogellenes politikát kudarcként jellemezte, ám azt is mondta, szeretne „egyenrangú félként” együttműködni Washingtonnal, és programokat kidolgozni a klímaváltozás elleni küzdelemre, vagy a vidéki infrastruktúra kiépítésére, ahol a gazdák szerint a kokacserje az egyetlen termény, amely életképes.

Azt is mondta, hogy országa leállítja az új olajkutatási engedélyek kiadását, betiltja a hidraulikus rétegrepesztéses projekteket annak ellenére, hogy az olajipar Kolumbia legális exportjának majdnem felét teszi ki.

A szociális kiadásokat tízmilliárd dolláros adóreformmal tervezi fedezni, melyben növelné a gazdagok adóját és eltörölné a cégek adókedvezményeit. Beszélt arról is, hogy el fogja ismerni Maduro venezuelai elnök kormányát, és több ügyben megpróbál együttműködni vele. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az orosz belügyminisztérium korábbi közlése szerint hat halálos áldozata volt az iskolai lövöldözésnek, ám az elhunytak száma azóta kilencre emelkedett, köztük gyermekek is voltak. Úgy tudni, a támadó a lövöldözést követően öngyilkosságot követett el. A Meduza portál értesülései szerint szeptember 26-án, hétfő...
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 12:00 ]
Közös hadgyakorlatba kezdett hétfőn Dél-Korea és az Egyesült Államok haditengerészete az ázsiai ország keleti partjainál, egy nappal az újabb észak-koreai rakétakísérletet követően. A műveletben amerikai nukleáris repülőgép-hordozó és több harci repülőgép is részt vesz, írja az MTI. A dél-koreai haditengerészet...
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 8:43 ]
A Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség győzelmét jelzik a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választáson az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll). A RAI közszolgálati televízió megbízásából készült felmérés szerint a Giorgia...
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 0:13 ]
Beolvasás folyamatban