Világ
ENSZ-főtitkár: Nukleáris összecsapás veszélye fenyeget
Betűméret:             

António Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn arra figyelmeztetett Japánban, hogy a nukleáris konfrontáció veszélye évtizedek óta először tért vissza – írja a 24.hu.

A Reuters hírügynökség szerint egyúttal felszólította az atomhatalmakat: kötelezzék el magukat, hogy elsődlegesen nem használják ezeket a fegyvereket.

Bármiféle, atomerőmű elleni támadás „öngyilkos dolog” – mondta az ukrán zaporizssjai atomerőmű megtámadásáról szóló hírekre reagálva.

Az ENSZ-főtitkár ugyanakkor közölte: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreinek engedélyt kell kapniuk, hogy bejussanak az orosz fennhatóság alatt álló zaporizzsjai atomerőműbe.

Guterres szombaton Japánban részt vett a világ első atombombájának 77. évfordulója alkalmából tartott hirosimai emlékünnepségen.

A Reuters Ukrajna közlésére hivatkozva írja, hogy szombaton az oroszok lövései három sugárzásérzékelőt megrongáltak és megsebesítettek egy dolgozót a zaporizzsjai erőműben. Volodimir Zelenszkij vasánapi televíziós beszédében közölte, hogy az oroszok a világon elsőként követtek el terrorakciót atomerőmű ellen, és hogy "nincs olyan nemzet a világon, amely biztonságban érezhetné magát, amikor egy terrorista állam atomerőművet lő".

Az oroszok szerint az ukrán haderő rakétavetőkkel támadta az üzemet, a károkról Oroszország washingtoni nagykövetsége számolt be: "Az ukrán nacionalisták augusztus 5-én tüzérségi csapást mértek a megadott objektum területére. A lövések következtében két nagyfeszültségű távvezeték és egy vízvezeték megsérült. Csak az orosz hadsereg időben végrehajtott, az atomerőművet védő akciójának köszönhetőe, hogy kritikus helyszínt nem ért találat" – írták.

Az orosz erők március elején foglalták el a délkelet-ukrajnai üzemet, amit a mai napig az ukrán személyzet üzemeltet.

A Reuters egyik fél állítását sem tudta ellenőrizni, írja az Euronews.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Tüzet nyitott egy helyi lakos hétfőn a szibériai Irkutszk megyében, Uszty-Ilimszk város katonai sorozóirodájában. Igor Kobzev, az irkutszki régió kormányzója közölte, hogy Alekszandr Jeliszejev járási katonai biztos rendkívül súlyos állapotban került intenzív osztályra. Az első jelentések szerint a tiszt életét...
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 14:00 ]
Az orosz belügyminisztérium korábbi közlése szerint hat halálos áldozata volt az iskolai lövöldözésnek, ám az elhunytak száma azóta kilencre emelkedett, köztük gyermekek is voltak. Úgy tudni, a támadó a lövöldözést követően öngyilkosságot követett el. A Meduza portál értesülései szerint szeptember 26-án, hétfő...
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 12:00 ]
Közös hadgyakorlatba kezdett hétfőn Dél-Korea és az Egyesült Államok haditengerészete az ázsiai ország keleti partjainál, egy nappal az újabb észak-koreai rakétakísérletet követően. A műveletben amerikai nukleáris repülőgép-hordozó és több harci repülőgép is részt vesz, írja az MTI. A dél-koreai haditengerészet...
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 8:43 ]
Beolvasás folyamatban