Világ
Egymillió orosz katona indulhat Ukrajnába
Betűméret:             

Az orosz rendelet állítólagos hetedik paragrafusa, amelyet Putyin írt alá, lehetővé teszi, hogy az orosz védelmi minisztérium egymillió orosz állampolgárt hívjon be.

Szerdai televíziós beszédében Vlagyimir Putyin bejelentette a hadsereg részleges mozgósítását, ami azt jelenti, hogy a katonai szolgálat csak azokra az állampolgárokra vonatkozik, akik jelenleg tartalékosok, vagy korábban a hadseregben szolgáltak, és van harci tapasztalatuk.

Nem sokkal az orosz elnök bejelentése után az ország védelmi minisztere, Szergej Sojgu közölte, hogy 300 ezer oroszt hívnak be a mozgósítás részeként, ami a „korábbi katonai tapasztalattal rendelkezőkre” vonatkozik.

„Ezek nem olyan emberek, akik soha nem láttak vagy hallottak semmit a hadseregről” – mondta, hozzátéve, hogy a diákok továbbra is folytathatják az iskolai tanulmányaikat.

A Novaja Gazeta, a száműzetésben működő független orosz lap azonban Putyin kormányának egy meg nem nevezett tisztviselőjét idézte, aki azt mondta, hogy a valódi terv egymillió ember behívása.

A The Guardian szemléje szerint a névtelen forrás azt mondta, hogy a rendelet titkos hetedik paragrafusa, amelyet Putyin szerdán írt alá, lehetővé teszi, hogy az orosz védelmi minisztérium akár egymillió orosz állampolgárt hívjon be. A forrás azt mondta, hogy a számot többször javították, végül egymillióval számoltak.

Korábban a VG megírta, hogy az azerbajdzsáni, a kazahsztáni, az üzbegisztáni és a kirgizisztáni járatok is eltűntek a jegyfoglalási honlapokról. Oroszországban közben egyre inkább terjed az a híresztelés, hogy hamarosan lezárhatják a határokat is, és megtilthatják az állami közlekedési vállalatoknak, hogy a 18 és 65 év közötti férfiaknak jegyet adjanak el. A Telegram-csatornákon is találhatók már olyan beszámolók, amelyek szerint a határátkelőkről visszafordították a férfiakat, ám ezt egyelőre senki sem erősítette meg. (vg.hu)

Kreml: Hazugság az egymilliós mozgósításról szóló híresztelés

Hazugságnak nevezte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő csütörtökön azt a híresztelést, amely szerint az Oroszországban elrendelt részleges mozgósítás nyomán akár egymillió embert is besorozhatnak.

Peszkov emlékeztetett rá, hogy Szergej Sojgu védelmi miniszter szerdán azt mondta: mintegy 300 ezer tartalékos behívását is tervezik, de "nem mindet egyszerre". A besorozandók létszámára vonatkozó találgatásokra az szolgáltatott alapot, hogy a részleges mozgósításról szóló, tíz pontból álló rendeletnek az orosz elnöki sajtószolgálat által szerdán nyilvánosságra hozott változatából a 7. pont hiányzik.

Peszkov azt mondta, hogy a 7. pont hivatalos használatra készült, ezért nem hozhatja nyilvánosságra a tartalmát.

Vlagyimir Putyin orosz elnököt idézve a szóvivő azt mondta, hogy a részleges mozgósítás elrendelését az ukrajnai helyzet megváltozása okozta, mert az ott elindított "különleges hadművelet" már kezdte elérni a kitűzött célokat, de Oroszország most már de facto a NATO-blokk egész logisztikai képességével áll szemben.

Túlzásnak nevezte az arról szóló híreket, hogy a részleges mozgósítás elrendelése rohamot indított el a repülőtereken és a határátkelőknél. Peszkov szerint erről rengeteg "hamis" információ kering.

Azzal kapcsolatban, hogy a mozgósítás elleni "előzetes egyeztetés nélkül" megtartott megmozdulások részvevői behívót kaptak, Peszkov kijelentette, hogy ez törvénybe ütköző, ezért nem sérti az érintettek jogait.

A Kreml szóvivője cáfolta azt az állítást, amely szerint a fia, Nyikolaj megtagadta, hogy jelentkezzen a katonai sorozóhivatalban. Azt mondta, hogy ismeri a fiával lefolytatott telefonbeszélgetést, de annak teljes tartalmát nem hozták nyilvánosságra, és az ügy különben is a fiára tartozik. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az orosz belügyminisztérium korábbi közlése szerint hat halálos áldozata volt az iskolai lövöldözésnek, ám az elhunytak száma azóta kilencre emelkedett, köztük gyermekek is voltak. Úgy tudni, a támadó a lövöldözést követően öngyilkosságot követett el. A Meduza portál értesülései szerint szeptember 26-án, hétfő...
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 12:00 ]
Közös hadgyakorlatba kezdett hétfőn Dél-Korea és az Egyesült Államok haditengerészete az ázsiai ország keleti partjainál, egy nappal az újabb észak-koreai rakétakísérletet követően. A műveletben amerikai nukleáris repülőgép-hordozó és több harci repülőgép is részt vesz, írja az MTI. A dél-koreai haditengerészet...
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 8:43 ]
A Giorgia Meloni vezette jobbközép szövetség győzelmét jelzik a vasárnap tartott előrehozott parlamenti választáson az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérések (exit poll). A RAI közszolgálati televízió megbízásából készült felmérés szerint a Giorgia...
2022. SZEPTEMBER 26.
[ 0:13 ]
Beolvasás folyamatban