Világ
A lengyel-litván-ukrán parlamenti közgyűlés Ukrajna gyors EU- és NATO-tagságát sürgeti
Betűméret:             

Ukrajna európai uniós és NATO-tagságának gyors elfogadását sürgették a lengyel-litván-ukrán parlamenti közgyűlés Vilniuszban szerdán véget ért kétnapos ülésének közös nyilatkozatában - olvasható a lengyel szenátus hivatalos Twitter-oldalán.

A parlamenti küldöttségét vezető Viktorija Cmilyte-Nielsen litván házelnök, Tomasz Grodzki lengyel szenátusi elnök, valamint Ruszlan Sztefancsuk ukrán házelnök által jegyzett nyilatkozat szerint a három ország együttműködni kíván Ukrajna jelenlegi és háború utáni újjáépítésében.

Létfontosságúnak nevezik a nyilatkozatban Ukrajna és Európa számára, hogy "Ukrajna győzzön az Oroszországi Föderáció ellen folytatott háborúban".

Felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy folytassa és fokozza az Oroszországra gyakorolt szankciós nyomást, és így csökkentse Moszkva képességét a háború folytatására. Szorgalmazzák Ukrajna további politikai, gazdasági, pénzügyi, humanitárius és katonai támogatását.

Kiemelik a légvédelmi rendszerek ukrajnai szállítása gyorsításának "óriási szerepét" a civil lakosság és a kritikus infrastruktúra védelmében.

Elítélik az atomfegyverek lehetséges bevetését emlegető, "felelőtlen és provokatív orosz retorikát".

Javasolják az orosz tagság jogosultságának megfontolását az Egyesült Nemzetek Szervezetében (ENSZ) és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben (EBESZ). "Határozottan felszólítják" az EBESZ parlamenti közgyűlését a szervezet szabályzatának módosítására úgy, hogy felfüggeszthető legyen azon tagállam mandátuma, amely katonai támadást indított egy másik tag ellen.

A dokumentumban az Oroszország által "törvénytelenül fogva tartott számos ukrán civil" szabadon bocsátását is sürgetik.

Ukrajna februárban kérvényezte az európai uniós tagságot, júniusban odaítélték neki a tagjelölti státuszt az unióban. Szeptember végén Kijev gyorsított eljárású NATO-tagságért folyamodott. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Közlekedési gondokat okozott a téli időszak első jelentősebb havazása szombaton Románia dél-keleti megyéiben, ahol a hófúvás miatt leállt a forgalom a fővárost a moldvai országrésszel összekötő DN2-es főúton, a katonaság és csendőrség menti a hó fogságába esett járművezetőket. A Buzau megyei...
2023. JANUÁR 28.
[ 12:10 ]
Folytatódik szombaton a csehországi elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, hogy Petr Pavel nyugalmazott tábornok, vagy Andrej Babiš volt kormányfő lesz az utódja Miloš Zemannak, akinek második mandátuma március elején lejár, és harmadik ciklusra nincs törvényi lehetőség. A két jelölt közül az győz,...
2023. JANUÁR 28.
[ 12:07 ]
Memphis városában a rendőri erőszak ellen tüntetők lezártak egy autópályát, miután a rendőrség nyilvánosságra hozta a felvételeket egy halálos kimenetelű közúti ellenőrzésről. Tennessee állam fővárosában péntek estére hirdettek felvonulást a 29 éves Tyre Nichols emlékére. Több százan gyűltek össze...
2023. JANUÁR 28.
[ 9:26 ]
Beolvasás folyamatban