Világ
Bizalmat szavazott az új bosznia-hercegovinai kormánynak a szövetségi alsóház
Betűméret:             

Bizalmat szavazott az új boszniai kormánynak az ország szövetségi parlamentjének alsóháza szerdán - jelentette a legolvasottabb boszniai hírportál, a Klix.ba.

Az új kormányra a 42 tagú parlament 23 képviselője szavazott igennel, míg 19-en ellene voksoltak.

A miniszterelnök a horvát nemzetiségű Borjana Kristo lett. A kormánytagok a Független Szociáldemokraták Pártjából (SNSD), a Bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösségből (HDZ BiH), valamint az úgynevezett Hármak koalíciójából kerültek ki.

Borjana Kristo miniszterelnök-jelöltté választásakor a parlamentben arról beszélt, hogy a jövőben kiemelten fogja kezelni az európai uniós csatlakozáshoz szükséges gazdasági és politikai reformokat, és a NATO-csatlakozás fontosságát is kiemelte. Utóbbiról elmondta: ez a kérdés nem csupán védelmi, hanem politikai természetű is, és teljes egyetértésre van szükség hozzá.

Bosznia-Hercegovina már 2003-ban jelezte csatlakozási szándékát az Európai Unióhoz, de az ország eltérő etnikai hátterű vezetőinek azóta sem sikerült minden vitás kérdésben egyezségre jutniuk, és a Brüsszel által elvárt reformokkal is késlekednek. Mindazonáltal az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács decemberben megadta a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának.

A 60 éves Borjana Kristo a legnagyobb boszniai horvát párt, HDZ BiH alelnöke, korábban az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak az elnöke volt. Az októberi választáson a háromtagú államelnökség horvát bársonyszékéért is indult, ám a versenyben megelőzte őt Željko Komšić.

Bosznia-Hercegovinában október 2-án tartottak általános választásokat. Noha a korábbi években nagyon hosszú időt vett igénybe a kormányalakítás, illetve a koalíciós tárgyalássorozat, ezúttal - az európai uniós elvárásokkal összhangban - három hónap alatt megalakulhatott az új kabinet. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az ukrán elnök szerint már érzékelhetők élénkebb orosz támadó hadműveletek Ukrajna déli és keleti térségeiben. Volodimir Zelenszkij a Sky News brit kereskedelmi hírtelevíziónak adott, csütörtökön műsorra tűzött interjúban kijelentette azt is, hogy Oroszország részéről nem mutatkozik tárgyalási hajlandóság, de ő...
2023. JANUÁR 26.
[ 10:37 ]
Most, hogy Ukrajna modern, nyugati harckocsikat kap támogatóitól, a következő lépésben ideje vadászgépeket, vadászbombázókat szerezni – mondta Jurij Szak, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter tanácsadója a Reutersnek. Szak úgy látja: előbb-utóbb bármilyen fegyvert megkapnak majd Nyugatról, amit akarnak, atomfegyvereken...
2023. JANUÁR 26.
[ 9:50 ]
Többtucatnyi szarvasmarha-tenyésztő és járókelő halt meg, és többen megsebesültek egy pokolgéprobbanás következtében Nigéria középső részének északi térségében – közölte helyi idő szerint szerdán a kormány egy illetékese és a szarvasmarha-tenyésztők szóvivője. Mint a szóvivő elmondta: a környéket...
2023. JANUÁR 26.
[ 9:40 ]
Beolvasás folyamatban