Világ
Bizalmat szavazott az új bosznia-hercegovinai kormánynak a szövetségi alsóház
Betűméret:             

Bizalmat szavazott az új boszniai kormánynak az ország szövetségi parlamentjének alsóháza szerdán - jelentette a legolvasottabb boszniai hírportál, a Klix.ba.

Az új kormányra a 42 tagú parlament 23 képviselője szavazott igennel, míg 19-en ellene voksoltak.

A miniszterelnök a horvát nemzetiségű Borjana Kristo lett. A kormánytagok a Független Szociáldemokraták Pártjából (SNSD), a Bosznia-hercegovinai Horvát Demokratikus Közösségből (HDZ BiH), valamint az úgynevezett Hármak koalíciójából kerültek ki.

Borjana Kristo miniszterelnök-jelöltté választásakor a parlamentben arról beszélt, hogy a jövőben kiemelten fogja kezelni az európai uniós csatlakozáshoz szükséges gazdasági és politikai reformokat, és a NATO-csatlakozás fontosságát is kiemelte. Utóbbiról elmondta: ez a kérdés nem csupán védelmi, hanem politikai természetű is, és teljes egyetértésre van szükség hozzá.

Bosznia-Hercegovina már 2003-ban jelezte csatlakozási szándékát az Európai Unióhoz, de az ország eltérő etnikai hátterű vezetőinek azóta sem sikerült minden vitás kérdésben egyezségre jutniuk, és a Brüsszel által elvárt reformokkal is késlekednek. Mindazonáltal az uniós állam-, illetve kormányfőket tömörítő Európai Tanács decemberben megadta a tagjelölti státuszt Bosznia-Hercegovinának.

A 60 éves Borjana Kristo a legnagyobb boszniai horvát párt, HDZ BiH alelnöke, korábban az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak az elnöke volt. Az októberi választáson a háromtagú államelnökség horvát bársonyszékéért is indult, ám a versenyben megelőzte őt Željko Komšić.

Bosznia-Hercegovinában október 2-án tartottak általános választásokat. Noha a korábbi években nagyon hosszú időt vett igénybe a kormányalakítás, illetve a koalíciós tárgyalássorozat, ezúttal - az európai uniós elvárásokkal összhangban - három hónap alatt megalakulhatott az új kabinet. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

„Teljes képtelenségnek” nevezte Vlagyimir Putyin azokat az állításokat, amelyek szerint Oroszország megtámadná Európát – számolt be a Strana nyomán a Mandiner.hu. A Lengyelország, a Baltikum és Csehország elleni esetleges támadásról szóló szavak az országok lakosságának megtévesztésére szolgálnak – tette hozzá...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 8:24 ]
Öten meghaltak egy autóbusz-balesetben egy német autópályán Lipcse közelében – számolt be róla a BBC brit hírügynökség. A hírek szerint az autóbusz jobbra fordult a forgalmas A9-es autópályán, mielőtt az oldalára dőlt volna. Meg nem erősített jelentések szerint a FlixBus járata Berlinből indult útnak. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 22:44 ]
A világon egyedül Ukrajna nem ítélte el a békés polgárok legyilkolását a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központban - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő szerdai moszkvai sajtótájékoztatóján. "Gyakorlatilag az egész világ határozottan elítélte a terrortámadást. A...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 20:13 ]
Beolvasás folyamatban