Világ
Oroszország több tízezer tartalékossal megerősítve fokozta a szárazföldi támadásokat
Bahmut elfoglalása ugródeszkát ad Oroszországnak
Betűméret:             

Oroszország csütörtökön több rakétacsapással sújtotta Ukrajnát, miközben csapatai igyekeztek előrenyomulni keleten – közölte Kijev. A nyugati szövetségesek még több katonai segítséget ígértek a tavasszal tervezett ukrán ellentámadáshoz.

Oroszország 32 rakétát lőtt ki Ukrajna ellen csütörtökön a kora reggeli órákban – számolt be az ukrán légvédelem. Ezeknek a felét semmisítették meg, ez alacsonyabb arány a megszokottnál.

Nyolc Kalibr rakétát lőttek ki az országra egy fekete-tengeri hajóról. A támadás Észak- és Nyugat-Ukrajnát érte, valamint Dnyipropetrovszk és Kirovohrad régiót. Egy rakéta Lviv nyugati részén csapódott be – írta a Reuters.

Oroszország több tízezer tartalékossal megerősítve az elmúlt hetekben fokozta a szárazföldi támadásokat Dél- és Kelet-Ukrajnában.

Nagyszabású offenzíva készül az orosz haderő, közeledve a konfliktus kitörésének február 24-i évfordulójához.

„Az ellenség offenzívája folytatódik keleten, éjjel-nappal tartó támadásokkal” – mondta Hanna Malyar ukrán védelmiminiszter-helyettes. „A helyzet feszült” – emelte ki.

Moszkvából egyelőre nem érkezett hír az éjszakai bombázásokkal kapcsolatban. Szerdán Oroszország azt közölte, hogy az ukrán erők visszavonulnak a keleti Luhanszk tartomány egyes részein.

Az ukrán katonai elemzők szerint az orosz csapatok az elmúlt nap folyamán több sikertelen támadást indítottak a Bahmut városától északra és délre fekvő falvak ellen.

„A dolgok nagyon nehezek az ottani erőink számára, mivel az orosz csapatokat tömegesen küldik a területre” – mondta Oleh Zsdanov elemző.

Tavaszra tolódhat Zelenszkij tervezett ellentámadása

Bahmut elfoglalása ugródeszkát adna Oroszországnak ahhoz, hogy hadserege Donyecktől nyugatabbra található két nagyobb város, Kramatorszk és Szlovjanszk felé nyomuljon. A NATO-szövetség országai megpróbálnak ellene tenni, és felgyorsítják a tüzérségi lőszerek gyártását, hogy lépést tartsanak a gyors ukrán felhasználással.

Ukrajna már több milliárd dollárnyi segély kapott, az adományok terén az Egyesült Államok áll az élen, a konfliktus kezdete óta 27,4 milliárd dollárt ajánlott fel az ukránoknak.

A magas rangú amerikai tisztviselők azt tanácsolják Ukrajnának, hogy várjon egy nagyobb offenzívával mindaddig, amíg az amerikai fegyverek legújabb szállítmánya megérkezik.

„Biztosítanunk kell, hogy tavasszal valóban érezhető legyen, hogy Ukrajna a győzelem felé halad” – mondta Volodimir Zelenszkij elnök esti beszédében.

Oroszország az inváziót a biztonsági fenyegetések elleni „különleges katonai műveletnek” nevezi, és a nehézfegyverek Ukrajnába történő szállítását annak bizonyítékának tekinti, hogy a Nyugat eszkalálja a háborút.

Fehéroroszország továbbra sem csatlakozik a konfliktushoz

Újabb személy került az Ukrajnába látogató külföldi méltóságok sorába. A legutóbb, Eli Cohen izraeli külügyminiszter Kijevben találkozott Zelenszkijjel. Ez volt az első ilyen látogatás magas rangú izraeli tisztviselő részéről a háború kezdete óta.

Izrael, amely Oroszországgal egyeztet a feltételezett iráni célpontok elleni szíriai csapásokról, nem ígért közvetlen fegyverszállításokat Kijevnek.

Fehéroroszország támadása miatt aggódik Ukrajna a konfliktus kitörése óta. Az ország elnöke, Alekszandr Lukasenka ugyanakkor többször visszautasította azokat a kijevi feltevéseket, hogy a fehéroroszok csatlakoznának az orosz támadáshoz. Lukasenka ugyan a konfliktus kitörésekor megengedte Oroszországnak, hogy területét használva csapatokat küldjön Ukrajnába, viszont elmondása szerint a háborúba csak akkor szállna be, ha Fehéroroszországot támadás érné.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Lengyelország kész tárgyalni Ukrajnával a gabonaimportra vonatkozó embargóról, de ehhez Ukrajnának vissza kell vonnia a Kereskedelmi Világszervezethez benyújtott panaszát. Ezt a lengyel mezőgazdasági miniszter közölte, hozzátéve, hogy megkönnyítik az ukrán gabona tranzitját Lengyelországon keresztül más országokba. A...
2023. SZEPTEMBER 23.
[ 11:46 ]
„Szívből jövő köszönetet” mondott pénteken Kanadának Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország elleni háborúban nyújtott segítségért, mondván, hogy Ottawa segítsége ezrek életének a megmentéséhez járult hozzá. Volodimir Zelenszkij a kanadai parlamentben mondott beszédet. A Justin Trudeau vezette kanadai...
2023. SZEPTEMBER 23.
[ 8:05 ]
98 éves korában meghalt Giorgio Napolitano, volt olasz köztársasági elnök - jelentette az Ansa hírügynökség. Napolitanot 81 évesen választotta elnökké az olasz parlament és 90 évesen mondott le. Napolitano 1953-ban került be képviselőként az olasz parlament alsóházába, a kommunista párt képviseletében. Ő lett az első...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 23:31 ]
Beolvasás folyamatban