Világ
ENSZ-főtitkár: Vlagyimir Putyin nem vált nemkívánatos személlyé
Betűméret:             

Több ország üdvözölte, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsot adott ki az orosz elnök ellen háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt, az ENSZ-főtitkár szóvivője ugyanakkor úgy reagált, hogy a döntés nyomán Vlagyimir Putyin nem vált nemkívánatos személlyé.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő kijelentette: Putyint mint háborús bűnöst kell felelősségre vonni az Ukrajnában elkövetett atrocitások más felelőseivel együtt. „Ez az ICC fontos döntése, amely rávilágít az orosz erőszak-apparátus által elkövetett háborús bűnökre” – mondta a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva.

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter a CTK hírügynökségnek nyilatkozva üdvözölte az elfogatóparancsot és azt, hogy az ilyen gyorsan megszületett. Szavai szerint Putyin felelős háborús bűnök és agresszió elkövetéséért. Petr Fiala cseh kormányfő Twitter-oldalán azt írta, az elfogatóparancs mutatja, hogy Oroszország milyen brutálisan és a nemzetközi renddel szembemenve lép fel Ukrajnában.

Tanja Fajon szlovén külügyminiszter Twitter-oldalán idézte fel, hogy Szlovénia egyike volt annak a 43 országnak, amely kezdeményezte az eljárást az orosz elnök ellen. „Mint azt a parlamentben tegnap már elmondtam, a bűntetőeljárás a helyes út” – írta.

James Cleverly brit külügyminiszter szintén mikroblogján üdvözölte az ICC döntését „az orosz rezsim élén állók, köztük Vlagyimir Putyin felelősségre vonása érdekében”.

A francia külügyminisztérium Twitter-oldalán azt hangsúlyozta, hogy senki sem kerülheti el az igazságszolgáltatást.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szintén a Twitteren azt írta, hogy az ICC „történelmi jelzést” küldött, miszerint az Ukrajna elleni „rémtettek” az orosz vezetés bűnös politikájára vezethetők vissza.

Stéphane Dujarric, az ENSZ-főtitkár szóvivője viszont úgy nyilatkozott, hogy Putyin nem vált nemkívánatos személlyé, s „António Guterres mindig mindenkivel beszélni fog, akivel szükséges”. Hozzátette: az ICC a világszervezettől független törvényszék.

Dujarric mindazonáltal nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy veszélyben látja-e a diplomáciai erőfeszítéseket Putyinnak az ICC döntéséből fakadó korlátozott utazási szabadsága miatt. Így például kérdéses, hogy Putyin Genfbe utazhatna-e az ENSZ égisze alatt folytatandó esetleges béketárgyalásokra, tekintettel arra, hogy Svájc részese az ICC alapító okmányának, a Római Statútumnak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
sistvan
2023. MÁRCIUS 19. [ 10:07 ]

Kereshetünk olvasgathatjuk a nemzetközileg elfogadott okmányokat ,olyat nem találunk hogy háborut kell inditan csak az eröszakot kell megakadályozni.iHa mindenki elfogadná betartaná a nemzetközi szabályokat soha többet nem lenne háború


sistvan
2023. MÁRCIUS 18. [ 10:30 ]

Nemjo beleszolni se az eseményekbe .Annakidején a perzsák is elfogadták a Romai birodalmat . mihaszna van az ifjak háboruba küldésének.Az erösebb ugyis eösebb A megoldás a béke. az egyes területek elvesztése árán is


Izraeli katonákra csapott le a Hezbollah - illusztráció
2024. ÁPRILIS 15.
[ 18:13 ]
Az izraeli hadikabinet hétfő délután megtartotta a harmadik ülését is az iráni támadás óta, és döntöttek arról, hogy választ adnak Irán támadására – írja a Sky News. A lap szerint Izrael olyan válaszcsapásról döntött, amely Iránt érzékenyen fogja érintheti, de reményeik szerint nem fog totális háborút...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 11:44 ]
Továbbra is az Andrej Babiš volt kormányfő vezette ellenzéki Igen – Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom a legnépszerűbb Csehországban, de előnye az utóbbi hónapokban csökken – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar ügynökség készített a közszolgálati Cseh Televízió számára. A...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 11:37 ]
Irán szombaton közvetlen tájékoztatást adott a Fehér Háznak az Izrael ellen indult légitámadásról – mondta az iráni külügyminiszter vasárnap, az üzenet tényét az amerikai kormányzat is megerősítette. Hoszein Amirabdollahián közlése szerint washingtoni idő szerint szombaton este küldtek üzenetet az amerikai elnök...
2024. ÁPRILIS 15.
[ 9:12 ]
Beolvasás folyamatban