Világ
Eddigi legerősebb csapását mérte Izrael Gázára
Betűméret:             

A háború eddigi legintenzívebb légitámadását indította el Izrael a Gázai övezet ellen péntek éjszaka. A műveletben nagyjából 100 repülőgép vett részt, és a Hamász terrorszervezet több mint 150 földalatti létesítményére mértek csapást, jelenti az Euronews.

Eközben a földön is támadásokat indított Izrael, palesztin források szerint a páncélozott járművekkel támogatott gyalogsági egységek legalább az övezet legalább három különböző pontján bukkantak fel.

Szombat délelőtt az izraeli hadsereg is bemutatott egy felvételt a Gázában mozgó szárazföldi csapatairól. Ez az első hivatalos bizonyíték arról, hogy az elmúlt napok rajtaütéseit követően Izrael ezúttal tényleg egy nagyobb volumenű támadást a Hamász állásai ellen.

"Az éjszakai intenzív bombázás után nem lehet ráismerni Gáza városra"

Több száz épület „teljesen megsemmisült” a Gázai övezetben az éjszakai izraeli bombázásokban – közölte szombaton a palesztin polgári védelem.

„Épületek és házak százai semmisültek meg teljesen, és több ezer további otthon is megrongálódott” – mondta Mahmúd Basszal, a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló terület polgári védelmi szóvivője az AFP hírügynökségnek. Az éjszakai intenzív bombázás után nem lehet ráismerni Gáza városra és az északi kormányzóságokra – tette hozzá.

Az AFP által közölt szemtanúi beszámoló szerint a legsúlyosabb izraeli bombázás az éjszaka két kórház, a gázai al-Sifa és az indonéz adományokból felépült intézmény körüli területekre összpontosult az övezet északi részén.

Néhány órával az éjszakai bombázások megkezdése előtt az izraeli hadsereg azzal vádolta meg a Hamászt, hogy „kórházakból folytat háborút” és „élő pajzsként” használja a lakosságot, amit azonban az iszlamista szervezet kategorikusan tagad.

Eközben a palesztin fegyveresek továbbra is támadják rakétákkal az övezethez közeli izraeli településeket

a hadsereg közlése szerint. Emiatt gyakran megszólalnak a légoltalmi szirénák ezeken a helyeken. Az Izrael déli szegletében fekvő, tengerparti Zikim falura mért támadás elkövetőjeként jelentkezett a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok, írja az MTI.

Izrael állítása szerint megölte a Hamász légi hadviselési szakértőjét

Izrael szombaton azt állította, hogy megölte a Hamász terrorszervezet légi műveletekért felelős emberét, akit egyúttal az izraeli települések elleni október 7-i terrortámadások egyik kitervelőjének tart.

Aszem Abu Rakaba "irányította azokat a terroristákat, akik siklóernyőn szivárogtak be Izraelbe, és ő volt a felelős az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hadállásai elleni dróntámadásokért is" - írta a hadsereg a Telegramon. A hadsereg egy videót tett közzé, amelyen egy épület felrobbanása látható a levegőből.

Török elnök: Izrael „azonnal hagyja abba ezt az őrültséget”, állítsa le a támadásokat

Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólította szombaton Izraelt, hogy állítsa le a Gázai övezet támadását.

Izrael „azonnal hagyja abba ezt az őrületet”! – követelte a politikus.

Az államfő az X-en közzétett üzenetében azt írta: „Izrael az éjjel fokozta a Gázai övezet bombázását, amely ismét nők, gyermekek, ártatlan civilek ellen irányult, és még súlyosabbá tette a humanitárius válságot.

Izraelnek azonnal fel kell hagynia ezzel az őrültséggel, le kell állítania a támadásait”.

Erdogan egyúttal felszólította pártja (Igazság és Fejlődés Pártja/AKP) szombat esti isztambuli nagygyűlésének résztvevőit, hogy adjanak hangot kiállásuknak a palesztin nép mellett az Izrael általi üldöztetéssel szemben.

A török államfő bejelentette, hogy maga is részt vesz ezen a palesztinok melletti nagygyűlésen a régi Atatürk repülőtéren.

Erdogan az elmúlt napokban egyre hevesebben bírálta Izraelt a Gázai övezet elleni támadásai miatt, amelyekkel az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i kegyetlen, izraeli adatok szerint ezernégyszáz ember halálát okozó támadását torolja meg. Először még önmérsékletre szólította fel a feleket, de

a gázai kórházat érő múlt heti rakétacsapás után, amelyet ő Izraelnek tulajdonít, megváltoztatta a hozzáállását, népirtásnak nevezte azt,

és ezt az ítéletét azóta sem vizsgálta felül.

Az elnök szerdán bejelentette, hogy lemond minden izraeli utazási tervéről, és elítélte a Nyugat képtelenségét a gázai háború megállítására. (Euronews, MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ukrajnában nem tartanak választásokat - illusztráció
2023. DECEMBER 1.
[ 12:16 ]
Lejárt péntek reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen, írja az MTI. A bejelentés szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet, rakétát lőtt ki Izraelre. A...
2023. DECEMBER 1.
[ 6:39 ]
Az amerikaiak többsége ma Kínát tartja az Egyesült Államokat érintő legnagyobb fenyegetésnek - derül ki a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérésből, amit csütörtökön hoztak nyilvánosságra. A közvélemény-kutatásban megkérdezettek több, mint fele (51 százalék) nyilatkozott úgy, hogy Kína jelenti a...
2023. DECEMBER 1.
[ 6:30 ]
Az Egyesült Államok mindent elkövet az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet meghosszabbítása érdekében - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön. John Kirby az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Washington folytatja az erőfeszítéseket Izraellel, Katarral és...
2023. DECEMBER 1.
[ 6:26 ]
Beolvasás folyamatban