Világ
Elhalasztották a montenegrói népszámlálást
Betűméret:             

Elhalasztotta a montenegrói népszámlálás megkezdését a podgoricai kormány - közölte Milojko Spajić miniszterelnök a montenegrói közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint.

A cenzus 30 nappal történő elhalasztása a kedden beiktatott kabinet első hivatalos döntése.

A népszámlálás november 1-jén kezdődött volna, ám a kisebbségi vezetők annak elhalasztását kérték, nemzeti pártok pedig az összeírás bojkottját jelentették be arra hivatkozva, hogy "Montenegró-ellenes" kampány folyik az országban, amelynek célja az ott élő szerbek számának növelése. A népszámlálás bírálói Belgrádot vádolták meg a szerbpárti kampány szervezésével, ezt azonban Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök határozottan elutasította.

A kedden beiktatott kormány gerincét a tavaly alapított, centrista Európa Most! mozgalom adja, de a koalíció részét képezi a Demokratikus Montenegró, a Szocialista Néppárt, az albán kisebbségi Albán Fórum és az Albán Szövetség, valamint a közelmúltban több kis pártra hullott szerb- és oroszbarát Demokratikus Front vezette Montenegró jövőjéért konzervatív választási szövetség.

Az ellenzék azért bírálta az új kormányt, mert az véleménye szerint "Montenegró-ellenes, Európa-ellenes és oroszbarát" nézeteket vall. A balközép Szocialisták Demokratikus Pártja szerint a kormány nem lesz hosszú életű, mert "hibás alapokon" nyugszik.

Jakov Milatović köztársasági elnök a Vijesti.me hírportál beszámolója szerint arra szólította fel a pártokat, hogy hagyjanak fel a népszámlálás átpolitizálásával, mert az összeírás nagyon fontos a statisztikai adatok megszerzése miatt. Hozzátette: a népszámlálás az új döntés értelmében november 30-án mindenképpen elkezdődik, és arra kért mindenkit, hogy vegyen benne részt.

Montenegróban legutóbb 2011-ben tartottak népszámlálást. Az akkori adatok szerint az ország 620 029 lakosának 45 százaléka vallotta magát montenegróinak, 29 százaléka szerbnek, míg a bosnyákok a lakosság 9, az albánok 5, a horvátok és a romák pedig 1-1 százalékát tették ki. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ukrajnában nem tartanak választásokat - illusztráció
2023. DECEMBER 1.
[ 12:16 ]
Lejárt péntek reggel az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között múlt pénteken életbe lépett tűzszünet, az izraeli hadsereg (IDF) pedig bejelentette, hogy folytatja a harci cselekményeket a Hamász ellen, írja az MTI. A bejelentés szerint a Hamász megsértette a tűzszünetet, rakétát lőtt ki Izraelre. A...
2023. DECEMBER 1.
[ 6:39 ]
Az amerikaiak többsége ma Kínát tartja az Egyesült Államokat érintő legnagyobb fenyegetésnek - derül ki a 2023-as Reagan Defense Survey országos felmérésből, amit csütörtökön hoztak nyilvánosságra. A közvélemény-kutatásban megkérdezettek több, mint fele (51 százalék) nyilatkozott úgy, hogy Kína jelenti a...
2023. DECEMBER 1.
[ 6:30 ]
Az Egyesült Államok mindent elkövet az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet meghosszabbítása érdekében - jelentette ki a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője csütörtökön. John Kirby az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Washington folytatja az erőfeszítéseket Izraellel, Katarral és...
2023. DECEMBER 1.
[ 6:26 ]
Beolvasás folyamatban