Világ
ENSZ: Az izraeli evakuálási parancs arra kényszeríti az embereket, hogy a Gázai övezet kevesebb mint egyharmadára zsúfolódjanak össze
Betűméret:             

A gázai övezeti segélyezési helyzet romlásának megállítására szólította fel hétfőn Izraelt António Guterres ENSZ-főtitkár. A szervezet szerint a Hán Júniszra vonatkozó izraeli evakuálási parancs arra kényszeríti az embereket, hogy a Gázai övezet kevesebb mint egyharmadára zsúfolódjanak össze.

A Hán Júniszra vonatkozó izraeli evakuálási parancs „pánikot, félelmet és aggodalmat keltett" – mondta az ENSZ palesztin menekültekért felelős ügynökségének (UNRWA) vezetője a BBC szerint, amelyet a hvg.hu idéz.

Philippe Lazzarini közölte, hogy a vízhez való hozzáférés a térségben korlátozott, mivel az izraeli katonai művelet megakadályozta a több mint 350 ezer embernek vizet szolgáltató sótalanító üzem elérését.

Mint mondta, a Gázai övezet déli részén található legnagyobb kórház – ahol több mint ezer embert kezelnek és 17 ezer lakóhelyét elhagyni kényszerült embernek nyújtanak menedéket – hamarosan leállhat a fogyatkozó készletek és személyzet hiánya miatt.

Lazzarini szerint legalább 60 ezer ember „kényszerült arra, hogy a már így is túlzsúfolt UNRWA menedékhelyekre költözzön". „Az evakuálási parancs arra kényszeríti az embereket, hogy a Gázai övezet kevesebb mint egyharmadára zsúfolódjanak össze. Mindenre szükségük van: élelemre, vízre, menedékre és főleg biztonságra. A délre vezető utak be vannak dugulva" – mondta.

Hozzátette, hogy hamisak azok az állítások, miszerint az ENSZ-nek több ezer sátra van, és menekülttábor felállítását tervezi a Gázai övezet déli részén. „Ezt már többször elmondtuk. Újra elmondjuk. Semmilyen hely nem biztonságos Gázában, sem délen, sem délnyugaton, sem Rafahban, sem bármelyik úgynevezett biztonságos övezetben" – jelentette ki.

Lazzarini arról is beszélt, hogy a harcok újrakezdése „tovább fojtogatja a humanitárius műveletet", akadályozza a szállítmányok bejutását és lassítja a segélyek szétosztását Gázában.

Emellett felszólította az izraeli kormányt, hogy nyissa meg újra a Gáza és Izrael közötti átkelőt, lehetővé téve a humanitárius segélyek „feltétel nélküli, zavartalan és értelmes" eljuttatását. "Ennek elmulasztása sérti a nemzetközi humanitárius jogot" – tette hozzá a BBC-nek nyilatkozó Lazzarini.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Egyesült Államok elnöke magyar idő szerint csütörtök hajnalban, egy jótékonysági eseményen kemény szavakkal illette az orosz elnököt. A CNN beszámolója szerint Joe Biden a „son of a bitch” kifejezéssel illette az orosz elnököt felszólalásában, amelyben az emberiséget fenyegető veszélyekről beszélt – írja az...
2024. FEBRUÁR 22.
[ 13:11 ]
Ketten meghaltak, három ember pedig eltűnt csütörtökön, miután egy uszály hídnak ütközött a kínai Gyöngy-folyó deltájában, Kuangcsou város közelében, melynek következtében a híd egy része leszakadt, és a járművek a vízbe zuhantak - jelentette csütörtökön a kínai állami média. A helyi hatóságok...
2024. FEBRUÁR 22.
[ 9:35 ]
A ma reggeli, gyengébb földrengés után 7 óra 3 perckor újabb földrengést észleltek Horvátországban, Pelješacnál, amely a Richter-skála szerint 3,8 fokos volt, közölte a horvát szeizmológiai szolgálat. A rengés epicentrumában 5. fokozatúra becsülték az intenzitását az EMS-skálán. Ma reggel 5 óra 7 perckor...
2024. FEBRUÁR 22.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban