Világ
Egyre többen vannak Európában, akik szerint Ukrajna már nem nyerheti meg a háborút
Betűméret:             

Több száz ukrán katona esett orosz fogságba Avgyijivkánál a kaotikus visszavonulás során – ezt állítják a The New York Timesnak nyilatkozó ukrán források. Közben az orosz hadvezetés már egy újabb támadást készít elő az ukránok állásai ellen. A csaknem két éve tartó háború kritikus szakaszához ért, amit az is jelez, hogy az európai közvéleményben is fordulat állt be, friss közvélemény-kutatások szerint egyre többen vannak, akik úgy vélik, Kijevnek tárgyalnia kell és engedményeket tennie a béke érdekében.

A Moszkva által közzétett videón már látszik, ahogy orosz katonák járőröznek a kelet-ukrajnai iparváros utcáin, Avgyijivkában. A települést öt hónapon át tartották heves ostrom alatt az oroszok. Három oldalról tüzérségi és légi támogatással támadták Avgyijivkát, amelyet végül sikerült teljesen elfoglalniuk. Az ukránok tehetetlenek voltak a hétszeres túlerővel szemben.

Szerda reggel az orosz zászlót is kitűzték a rommá lőtt Donyeck megyei település központjában. A The New York Times szerint az ukránok kaotikus meghátrálása közben csaknem ezer katona esett az oroszok fogságába.

Sok fegyvert is hátrahagytak, a gépkarabélyok mellett páncéltörő és hordozható légvédelmi egységeket is. Ezeket összegyűjtjük, és az aknáktól is megtisztítjuk a területet” – tájékoztatta a moszkvai védelmi miniszter Vlagyimir Putyint kedden.

Az orosz elnök jelentős sikernek nevezte Avgyijivka bevételét.

Természetesen tovább kell fokoznunk ezt a sikert. De minden további lépést jól elő kell készíteni – emberállomány, eszközök és lőszer tekintetében” – adta ki az utasítást az orosz elnök.

A kelet-ukrajnai frontra látogatott az orosz hadsereg főparancsnoka, Valerij Geraszimov szerdán, hogy az Ukrajna ellen csaknem két éve indított háború soron következő műveleteiről tájékoztassa a parancsnokokat. Megfigyelők szerint az oroszok most a front déli, herszoni szakaszán erősítik az állásaikat. Az ukrán csapatoknak itt még a nyári ellentámadáskor sikerült áttörniük a Dnyeper vonalát. Ám azóta a mintegy ezer kilométeres front teljes szakaszán nehezebbé vált a védők helyzete. A fegyver- és lőszerhiány egyre komolyabb gondot okoz az ukrán hadseregnek – ismerte el Volodimir Zelenszkij.

Több helyen is rendkívül nehéz a helyzet a frontvonal mentén, főként ott, ahol az oroszok jelentős tartalékokat vontak össze, és ki tudják használni az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek késlekedését” – fogalmazott a hét elején az ukrán államfő.

Az amerikai törvényhozás alsóháza még mindig nem szavazta meg azt a törvényjavaslatot, amely az Ukrajnának szánt újabb katonai segélyről is rendelkezik.

Európában pedig már egyre kevesebben bíznak abban, hogy az ukránok honvédő háborúja sikerrel járhat. Egy, a The Guardian által szemlézett, friss uniós kutatás szerint a megkérdezettek mindössze tíz százaléka hisz már csak az ukránok győzelmében, és egyre többen vannak, akik úgy vélik, Kijevnek engedményeket kellene hoznia a béke érdekében. (M1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rendőrség megerősítette, hogy hat ember meghalt, többet pedig kritikus vagy súlyos állapotban szállítottak kórházba. A sérültek között van egy kisgyermek is. Több embert megkéseltek, egy férfit pedig lelőttek szombaton Sydney egyik forgalmas bevásárlóközpontjában - közölte az ausztrál rendőrség, felszólítva az...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 12:00 ]
Joe Biden időben közeli támadást vár Irán részéről Izrael ellen - az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken. Úgy fogalmazott, hogy az offenzíva "előbb, mint később" fog bekövetkezni, de megjegyezte, hogy a titkos információkat nincs módjában megosztani. Hangsúlyozta azt...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 7:38 ]
Doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumvád miatt lemondott pénteken a norvég egészségügyi miniszter. Idén ő a második tárcavezető a norvég kormányban, aki plágiumvádak miatt távozni kényszerül, írja az MTI. A 2021 októberében hivatalba lépett Ingvild Kjerkol egy nappal azt követően mondott le, hogy a norvégiai...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 20:09 ]
Beolvasás folyamatban