Világ
Jens Stoltenberg: A NATO-nak "kiszámítható" és "hosszú távú" katonai segítséget kell nyújtania Ukrajnának
Betűméret:             

A NATO-nak "kiszámítható" és "hosszú távú" katonai segítséget kell nyújtania Ukrajnának, a támogatás dinamikáját több évre szóló ígéretre kell váltania a szövetség intézményesített keretei között - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben szerdán, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását megelőzően.

Jens Stoltenberg a tanácskozásra érkezve újságíróknak nyilatkozva közölte: a NATO hosszú távú, kiszámítható és határozott támogatása Ukrajnának azt üzeni Moszkvának, hogy Oroszország nem nyerheti meg a háborút.

"Moszkvának meg kell értenie, hogy nem tudja elérni céljait a csatatéren" - fogalmazott.

A NATO-főtitkár hangsúlyozta: meg kell változtatni a támogatás dinamikáját, és megbízható, kiszámítható segítséget kell nyújtani Ukrajnának, de kevésbé az önkéntes hozzájárulásokra, mint inkább NATO-kötelezettségvállalásokra támaszkodva. Ezért - mint kiemelte - a tagországok külügyminiszterei megvitatják, hogy a szövetség saját keretei között mi módon vállalhatna nagyobb felelősséget a katonai felszerelések küldésének és az ukrán katonák továbbképzésének koordinálásában.

Kérdésre válaszolva elmondta: a NATO az úgynevezett Ramstein formátumban kezdeményezett fegyverszállítások koordinálását végezhetné, ami - szavai szerint - segíthet fenntartani Ukrajna fegyverellátásának zavartalanságát. Hozzátette: ehhez a döntéshez minden tagország egyetértésére van szükség, amelyet - mint kiemelte - reménye szerint júliusban, a washingtoni NATO-csúcstalálkozón adnának meg a tagállami vezetők.

"Határozottan ki kell állnunk Ukrajna támogatása mellett" - szögezte le a NATO-főtitkár, majd hozzátette: Ukrajnának sürgős katonai szükségletei vannak, bármilyen késedelem a támogatásban következményekkel jár a csatatéren.

Stoltenberg elmondta: a tagországok Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter részvételével a tanácskozás második, csütörtöki napján, vagyis a NATO-Ukrajna Tanács ülésén átalakítják a szövetség átfogó segítségnyújtási csomagját egy többéves segítségnyújtási programmá. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: "újabb és több pénzre" van szükség Ukrajna támogatására. A többéves segítségnyújtási program segíteni fog Ukrajnának közelebb kerülnie a NATO-hoz a szükséges szabványok bevezetése által a beszerzéstől a logisztikáig. Információk szerint a többéves segítségnyújtási program egyebek mellett egy százmilliárd dolláros, öt évre szóló alapot hozna létre Ukrajna támogatására.

A NATO-főtitkár kijelentette: Ukrajna a NATO tagja lesz, "a kérdés nem a hogyan, hanem a mikor".

Stoltenberg végezetül kijelentette: "az ukrajnai háború jól érzékelteti", hogy a biztonság nem regionális, hanem globális kérdés, ugyanis "Oroszország számára az ázsiai barátaitól kapott támogatás" létfontosságú agressziója folytatásához. Ezért - mint kiemelte - a hasonló gondolkodású nemzeteknek szerte a világon össze kell fogniuk, hogy együtt megvédhessék az erőszakmentes, szabályokon alapuló globális rendet. Gyakorlati együttműködésük a kibernetikai és a hibrid fenyegetések elleni védelem és a technológia területén hozzájárul az európai és a globális biztonsághoz - tette hozzá a NATO főtitkára az MTI jelentése szerint.

A NATO venné át Ukrajna támogatásának koordinálását: Százmilliárdos alap létesülne

A NATO külügyminiszterei Brüsszelben gyűltek össze, hogy megvitassák az Ukrajnának szánt fegyverszállítások koordinálásának átvételét az Egyesült Államoktól és egy 100 milliárd dolláros alap létrehozását Ukrajna számára, amelyek célja a támogatás erősítése és védelme a politikai változásokkal szemben - tudósított a Politico alapján a Portfolio.

A brüsszeli tárgyalások középpontjában az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítások koordinálásának átvétele áll, amit eddig az Egyesült Államok vezetett a Ramstein-formátumon keresztül. Ez a változás lehetőséget biztosít arra, hogy Kijev továbbra is jelentős mennyiségű fegyverhez jusson, még abban az esetben is, ha Donald Trump újra elnök lesz Amerikában.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára egy olyan javaslatot terjesztett elő, amely egy 100 milliárd dolláros, öt évre szóló alapot hozna létre Ukrajna számára.

Az intézkedés célja az, hogy megvédje a NATO által Kijevnek nyújtott támogatást minden politikai változástól.

A NATO-tisztviselők aggodalmukat fejezték ki afelől, hogy Trump visszatérése esetén lehetséges lenne az Ukrajnának nyújtott segítség teljes leállítása vagy Kijev területi engedményekre kényszerítése. Ezek a félelmek részben Trump korábbi nyilatkozataira épülnek, amelyek szerint képes lenne gyorsan véget vetni a konfliktusnak.

A döntés az Ukrajna-alapról várhatóan a NATO-vezetők következő washingtoni csúcstalálkozóján fog megszületni júliusban.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A rendőrség megerősítette, hogy hat ember meghalt, többet pedig kritikus vagy súlyos állapotban szállítottak kórházba. A sérültek között van egy kisgyermek is. Több embert megkéseltek, egy férfit pedig lelőttek szombaton Sydney egyik forgalmas bevásárlóközpontjában - közölte az ausztrál rendőrség, felszólítva az...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 12:00 ]
Joe Biden időben közeli támadást vár Irán részéről Izrael ellen - az amerikai elnök erről újságírók előtt beszélt a Fehér Házban pénteken. Úgy fogalmazott, hogy az offenzíva "előbb, mint később" fog bekövetkezni, de megjegyezte, hogy a titkos információkat nincs módjában megosztani. Hangsúlyozta azt...
2024. ÁPRILIS 13.
[ 7:38 ]
Doktori disszertációjával kapcsolatos plágiumvád miatt lemondott pénteken a norvég egészségügyi miniszter. Idén ő a második tárcavezető a norvég kormányban, aki plágiumvádak miatt távozni kényszerül, írja az MTI. A 2021 októberében hivatalba lépett Ingvild Kjerkol egy nappal azt követően mondott le, hogy a norvégiai...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 20:09 ]
Beolvasás folyamatban