Világ
Donald Tusk: A Lengyelország keleti határán át érkező migránsok több mint 90 százalékának orosz vízuma van
Betűméret:             

A Lengyelország keleti határán át érkező illegális bevándorlók több mint 90 százaléka orosz vízummal rendelkezik, a migráció nem spontán módon zajlik - jelentette ki keddi varsói sajtóértekezletén Donald Tusk lengyel kormányfő.

A kormányülést követő sajtókonferencián a miniszterelnök nyugtalanítónak nevezte, hogy megerősített információk szerint a lengyel-fehérorosz határszakaszon észlelt migrációs nyomás "nem a különféle országokból menekülő emberek spontán migrációja". A határt illegálisan átlépők több mint 90 százaléka orosz vízummal rendelkezik - tette hozzá.

Másként, mint a fehérorosz határon fennálló migrációs válság elején, jelenleg a folyamatot Oroszország irányítja - jelentette ki Tusk. Lengyel titkosszolgálati információkra hivatkozva elmondta: Oroszország szervezi az elsősorban Szomáliából, Eritreából, Jemenből és Etiópiából származó, "az egyik arab országon", majd Moszkván át Fehéroroszországba tartó illegális bevándorlók toborzását, szállítását és csempészetét.

Közölte továbbá: a szövetséges titkosszolgálatokkal folytatott együttműködésnek köszönhetően hétfőn szerzett információk alapján Oroszország területén több gyűjtőpontban migránsok ezrei tartózkodnak.

A kormányfő kitért a lehetséges lengyelországi szabotázsakciók témájára is. Utalt hétfő esti tájékoztatására, miszerint a hatóságok eddig kilenc személyt - lengyel, fehérorosz és ukrán állampolgárokat - gyanúsítottak meg orosz megrendelésre végzett szabotázsakciók, ezen belül gyújtogatás elkövetésével. Közölte: keddre virradóan további három személyt vettek őrizetbe.

Elmondta: azt is vizsgálják, nem volt-e esetleg orosz hátterű a május 12-i tűzvész, melyben nagyrészt leégett egy nagy kiterjedésű varsói vásárcsarnok.

Tusk még a sajtóértekezlet elején közölte: kedden rendeletet adott ki a 2004 és 2024 közötti lengyelországi orosz és fehérorosz befolyásolási próbálkozásokat vizsgáló, az igazságügyi tárca kötelékében működő bizottság létrehozásáról.

A testületet Jaroslaw Strózyk dandártábornok, a katonai elhárítás (SKW) főnöke fogja irányítani - jelentette be.

Hasonló, de a parlament által megválasztott szakértői testület, a 2007-2022 közötti lengyelországi orosz befolyást vizsgáló közigazgatási bizottság jött létre az előző, jelenleg ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt kormányzása idején. Tavaly november végén azonban a választások nyomán megalakult új lengyel parlamenti alsóház (szejm) felmentette a bizottság tagjait. Felmentésük napján a testület tagjai ismertették jelentésüket, melyben bírálták a lengyel katonai elhárítás (SKW) és az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) között 2013-ban kötött együttműködési megállapodást, Tuskot pedig - aki 2007 és 2014 között is lengyel miniszterelnök volt - összefüggésbe hozták az SKW akkori működése kapcsán feltárt szabálytalanságokkal.

Donald Tusk a sajtókonferencián jelezte: az új bizottság tisztázni fogja például a PiS-kormány idején a nemzetvédelmi miniszter posztját betöltő politikust, Antoni Macierewiczet érintő információkat, akit Lengyelország védelmi képességeinek gyengítésével vádolt, írja az MTI.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Kálmán
2024. MÁJUS 21. [ 23:26 ]

A brüsszeli globalisták ruszofóbiája Tusk ügynökben testesül meg.


Megsértette pár percre a svéd légteret egy orosz katonai repülőgép péntek délután – jelentette be szombaton a svéd védelmi minisztérium. Az incidens Gotland sziget fölött történt. A SZU-24 típusú orosz gép néhány percet töltött a svéd légtérben. Miután nem reagált a svéd katonai légi irányítók rádión...
2024. JÚNIUS 15.
[ 15:53 ]
Komolytalannak nevezte az orosz elnök békejavaslatát az orosz-ukrán háború lezárásól a német kancellár a ZDF televíziónak adott interjúban. Mindenki tudja, hogy Vlagyimir Putyin ezt a javaslatot nem gondolta komolyan, hanem a svájci békekonferenciához van köze. A G7-vezetők nem is vitatták meg – mondta Olaf Scholz. A...
2024. JÚNIUS 15.
[ 12:19 ]
Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken közölt békejavaslata ultimátum, arról szól, hogy az ő feltételei szerint fejezzék be a háborút, és ez semmiben sem különbözik a korábbi orosz üzenetektől – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Olaszországban, az olasz SkyTG24 hírcsatornának nyilatkozva, amelyet az...
2024. JÚNIUS 15.
[ 8:03 ]
Beolvasás folyamatban